Blog

Dobogókő

Kirándulás Dobogókő környékén – Egy nap a Pilisben

Lemernénk fogadni, hogy a Dunakanyarban az egyik kedvenc kirándulóhelyetek Dobogókő, ami télen-nyáron remek szabadidős elfoglaltságot biztosít a pihenni vagy sportolni vágyóknak, és a fotózás szerelmeseinek egyaránt.

Éppen ezért valószínűleg nem is kell biztatnunk benneteket arra, hogy mozduljatok ki, és ha van egy csepp szabadidőtök, vegyétek birtokba a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsát.

Dobogókő kirándulás

Akár egynapos kirándulás, akár többnapos kikapcsolódás szerepel a terveitek között, a Dunakanyar egyik legszebb része, a Dobogókő tárt karokkal vár benneteket. Több szempontból is remek úti cél, hiszen babakocsival és kisebb gyerekekkel is nyugodtan bejárhatjátok a környéket, étterem is van a közelben, a tájékozódást pedig információs táblák segítik.

Nyugodtan célba vehetitek gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedéssel és autóval is, a Pilis-Visegrádi-hegység legnépszerűbb pontja már vár benneteket!



Mielőtt útnak indultok, ügyeljetek rá, hogy Dobogókőn minden évszakban pár fokkal hűvösebb van, de ennek köszönhetően nyáron remek érzés elmenekülni ide a nagy forróság elől, télen pedig a téli sportokhoz kiváló célpont a hegycsúcs. Piknikezéshez padokat és asztalokat is találtok.

Rezső-kilátó Dobogókő

Rezső-kilátó, Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa

Dobogókő tengerszint feletti magassága 700 méter, ez az egyik legszebb része a Pilisnek.

A Magyar Turista Egyesület nem véletlenül tűzte ki céljául azt, hogy népszerűsíti a túrázást Magyarországon. Ez pedig azután lett igazán közkedvelt szabadidős tevékenység a környéken, miután a 19. század végén Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével bejárták és kijelölték a túraútvonalakat.

Thirring körút Dobogókő

Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Dobogókő a változatos erdei utak és a gyönyörű panoráma miatt hamar megkedveltette magát a Budapestről, és a Dunakanyarból érkező kirándulókkal.

Hirdetés

Tudtátok?

Dobogókőn Pfinn József tervei alapján épült meg a Báró Eötvös Loránd Menedékház, az ország egyik első menedékháza. 1898-ban adták át, épületében ma Turistamúzeum működik. A mellette található, 1906-ban felépült kőépület pedig turistaházként funkcionál.

Dobogókő megközelítése

Ha Budapest felől érkeztek autóval, akkor a 11-es főútról Szentendre legelején balra kell lekanyarodni Pomáz/Dobogókő felé (innen 3 km Pomáz, 22 km Dobogókő), majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon érhetitek el az úti célt. Pilisszentkereszten áthaladva 6 km után érkeztek meg a hegytetőre.

Ez Budapesttől jó 50 perc autóval (30-35 km). Hétvégenként a növekvő forgalomnak köszönhetően ez az idő hosszabb is lehet. Esztergom felől pedig Pilisszentlélek mellett elhaladva érhetitek el a hegytetőt.



Amennyiben autó helyett inkább busszal szeretnétek utazni, fontos tudni, hogy mindkét irányból – vagyis Esztergom és Budapest felől is – megközelíthető Dobogókő a Volánbusz, illetve a Vértes Volán járataival. Ha Budapest felől érkeztek, akkor a H5-ös HÉV-ről Pomáznál kell leszállni, innen indulnak a buszok Dobogókő felé.

Autó és busz helyett szívesebben túráznátok? Akkor jó, ha tudjátok, hogy Dobogókőn is áthalad az Országos Kéktúra útvonala.

Nagyon sokan küzdik fel magukat a hegycsúcsra kerékpárral is. Ha elég edzettek vagytok, ti is vágjatok neki bátran az útnak. Térképet, vizet, útravalót vigyetek magatokkal, és egy kis elsősegélycsomag sem fog ártani.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk nektek!

Borítókép: Steve Czibu

Forrás: parkerdo.hu

Megosztás: