Dera-szurdok

Dera-szurdok

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisszentkereszt

Dera-szurdok, Pilisszentkereszt

A Dera-szurdok a Pilis – Visegrádi-hegységben található népszerű kirándulóhely. Érdekessége, hogy a meredek völgyet a Dera vagy Kovács-patak alakította ki a Pilis mészkőszirtjei és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonalnál. Évente több ezren látogatnak el ide, mert a környék olyan szépségeket tartogat, amelyek minden korosztály számára érdekesnek bizonyulnak.

Hirdetés

A Dera-szurdok különlegessége, hogy vízesések, kis bukók és mutatós sziklaformák tarkítják, a patakban pedig akár rákokkal is találkozhatunk. A Kovács-patak egyébként búvópatak, ami azt jelenti, hogy néhol eltűnik, míg máshol újra feltör.

A völgy tavasztól őszig kiváló úti cél, annál is inkább, mert míg a kánikulában jóleső érzéssel tölt el a terület hűvös klímája, addig tavasszal és ősszel a természet szépségei hatványozottabban figyelhetők meg.

Cardoner Hotel
Hirdetés

A Dera-szurdok próbára teszi a túrázókat, számos helyen igen nehéz terepre kell számítani, de a természet szépsége kárpótol bennünket a fáradalmakért. Az egészen kicsi gyerekek még nem, de a nagyobbak már évezni fogják a kihívást. Babakocsival nem érdemes elindulni, ez nem az az úti cél, amely alkalmas lenne hozzá.

Dera-szurdok körtúra

Kirándulás közben információs táblák segítik a túrázást és a tájékozódást, ha pedig elfáradunk, a kijelölt pihenőhelyen megállhatunk piknikezni a kihelyezett padoknál és asztaloknál.

Indulás előtt érdemes a túrázáshoz öltözni, vagyis megfelelő cipő, térkép, és víz legyen nálunk. Célszerű akkor bevenni a völgyet, amikor az időjárás- és útviszonyok is megfelelőek hozzá, ugyanis a túra könnyen próbára tehet bennünket.

Nyitva tartás

Folyamatosan látogatható, kedvező időjárási viszonyok mellett

Dera-szurdok megközelítése

A Dera-szurdok autóval, tömegközlekedéssel, kerékpárral, és gyalogosan is megközelíthető. Pilisszentkereszt Budapestről autóval a 10-es és a 11-es út felől is megközelíthető, mindkettőn át nagyjából 50 perc az út. A 11-es útról Szentendre határában, a Dobogókői útra kell lekanyarodni. Közúti csatlakozás a falu előtt található, de érdemes arra odafigyelni, hogy a nagyméretű parkoló a kirándulási szezonban igen gyorsan megtelik.

Busszal a pomázi HÉV állomásról juthatunk el Pilisszentkeresztre, ahova rendszeres autóbuszjárat közlekedik (menetrend ITT). Budapestről a H5-ös HÉV indul Pomázra, nagyjából 15-20 perces gyakorisággal. A faluból az Országos Kéktúra útvonala vezet a szurdokba.

Fotók: Pilis Parkerdő

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások a környéken

Szállások a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: