Pilisszentkereszt

Pilisszentkereszt

INFORMÁCIÓK

Alapítva

12. század

Népesség

2127 fő

Terület

17,21 km²

Pilisszentkereszt

Pilisszentkereszt Budapest északi határától 26 km-re, a Pilis völgyében található település, Pilisszentlélek és Pilisszántó szomszédságában. A község, amely népszerű kirándulóhely, közel fekszik Dobogókőhöz, és Esztergomhoz, így a környék a számos túraútvonal mellett történelmi értékekkel és izgalmas látnivalókkal is várja a látogatókat.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A területet a pálosok nevezték el Szentkeresztnek, a Pilis közelsége miatt kapta végül a Pilisszentkereszt nevet.

Pilisszentkereszt története

Pilisszentkereszt már III. Béla uralkodása alatt lakott terület volt, ugyanis a király 1184-ben alapította a pilisi ciszterci apátságot, amelynek egy 11. századi vadászkastélyt adományozott. Ebben a monostorban temették el Gertrudis királynét, II. Endre király feleségét, akit 1213-ban gyilkoltak meg. A monostor épülete és a hozzá tartozó templom a tatárjárás és a török hódoltság alatt pusztult el, a romok feltárását 1913-ban Gerencze Péter kezdte meg. A törökök pusztítása után Mária Terézia újratelepítette a helységet, német telepesekkel és felvidéki szlovákokkal.A kolostor területét a pálosok kapták meg, vezetésükkel 1803-ra épült meg a barokk stílusú templom, amely a Szent Kereszt nevet kapta. Innen ered a település neve is.

A második világháborúban Pilisszentkereszt környékén véres harcok zajlottak, ugyanis a német csapatok Esztergom irányából a Pilisen keresztül szerettek volna bejutni Budapestre.

Cardoner Hotel
Hirdetés

Látnivalók Pilisszentkereszt községben

Szent Kereszt plébánia

A templom műemlék jellegű épület, barokk stílusban épült, tornyát 1803-ban kapta. 1995-ben kezdték restaurálni, mely során a szentélyben két, az 1700-as évek végéről való szekkó festményt találtak.

Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom

A kolostor a ciszterci rend monostora volt, Pilisszentkereszt község délnyugati részén találhatóak a maradványai. Az apátságot III. Béla alapította. A kolostor történetéről, sorsáról és elérhetőségéről itt írtunk bővebben.

Vas-kapu sziklabordája

A Vas-kapu sziklabordájának nagyon érdekes a története. A Pilis számos barlangot rejtett, a mészkövet a víz szénsavtartalma oldotta, így járatok és üregek alakultak ki a hegyben. A Vaskapu sziklaegyüttes is ennek a maradványa, ám a hegy kiemelkedésével mára már többet is láthatunk belőle. A Dobogókő erdős oldalára látunk rá innen. A boltív oldalában Zsigmondy Emil hegymászó emléktáblája található. Jelzett út nem vezet a területre.Érdekesség, hogy egy sziklahasadékban az edzett túrázók bivakolni is szoktak, ami azt jelenti, hogy sátor és szállás nélkül töltenek itt egy éjszakát.

Barlangok

Pilisszentkereszt község területén négy jelentősebb barlangot ismerünk. A Szent Özséb-barlangot, a Szopláki-ördöglyukat, a Pilis-barlangot, illetve a Szurdok-völgyi 2. sz. víznyelőt.

Szopláki-ördöglyuk

A Szopláki-ördöglyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található fokozottan védett barlang, az első látogatására 1883-ban került sor. Pilisszentkereszt központjától a zöld sáv jelzésű turistaúton közelíthető meg, az út kb. 3 km. Bejáratát a turistatérképek Ördög-lyuk néven jelölik.

Dobogókő

A Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa. A Rezső-kilátóból a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és Börzsöny csúcsai, de még a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is látható. Dobogókő gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedéssel és autóval is megközelíthető, gyermekbarát és kutyabarát hely. Babakocsival és kerekesszékkel is fel lehet menni.

Rezső-kilátó

Rezső-kilátó (Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar)

Egynapos kiránduláshoz kiváló helyszín, amely Budapesttől is elérhető távolságra van. Minden évszakban látogatható. A Rezső-kilátó Tirts Rezsőről kapta a nevét, a kihelyezett információs tábláknak köszönhetően megismerkedhetünk a környék főbb turisztikai látnivalóival, és a Pilisi Parkerdő Zrt. természetközeli örökerdő-gazdálkodásával is.

Dobogókő Sícentrum

A Budapesttől 30 perc alatt elérhető síközpontban két pályával és egy tányéros felvonóval várják a síelni vágyókat. A sícentrumnál síkölcsönzésre is van lehetőség, illetve előzetes bejelentkezéssel síoktatást is igénybe lehet venni. Azok számára, akik egész napos programot terveznek itt, fűtött jurták és egy Vendégház áll rendelkezésre, ételekkel és italokkal.Az első pálya hossza 860 m, szintkülönbsége 178 m, a második pálya hossza 1260 m, szintkülönbsége szintén 178 m.

Dera-szurdok

A Dera-szurdok a Pilis – Visegrádi-hegységben található népszerű kirándulóhely, amely minden korosztály számára tartogat izgalmakat. Annak, aki Pilisszentkereszt környékén túrázik, nem szabad kihagyni a szurdok felkeresését, mert hatalmas élmény. A Dera-szurdokkal kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk korábban.

Szlovák Tájház

Pilisszentkereszten a polgármesteri hivatal mellett található a Szlovák tájház, amelynek célja, hogy bemutassa a szlovák használati tárgyakat, eszközöket és népviseletet az érdeklődőknek. Az épület az 1900-as években épült, és három helyiségből áll, ezekben népművészeti alkotások, bútorok, népviseleti ruhadarabok és egyéb korabeli textíliák tekinthetők meg.

Nyitva tartás

A tájház áprilistól októberig tart nyitva.

Egyéni látogatóknak:

szombat- vasárnap: 9:00-11:00 és 13:00-16:00

Csoportoknak:

előzetes egyeztetést követően a hét minden napján

Információ: kozossegihaz.pszk@gmail.com, +36 26 347 516, vagy +36 30 180 5231

A látogatás ingyenes!Mészégető kemence

A Pilisszentkereszten látható Mészégető kemence egy kör alapterületű építmény, amely törtkőből épült, meglévő pereme alatt öt téglasorral vált át, innen indul a kupola boltválla. A kemence műemléki védelem alatt áll.

Kirándulás Pilisszentkereszt környékén

Pilisszentkereszt környékén számos helyen kirándulhatunk, és városnézésre is van lehetőség. Szentendre, Pomáz és Esztergom is közel fekszik a településhez. Szentendrén a Duna korzó, a főtér és a Templomdomb népszerű a turisták körében, de a Lajos-forrás és a Bükkös-patak környéke is kedvelt úti cél.

Érdemes bejárni Pilisszenlélek, Pilisszántó és Kesztölc környékét is, Esztergomban pedig a Várhegy, a Bazilika és a Babits Emlékház felkeresése bakancslistás pont. Jégkorszaki emlék a környéken a Pilisszántói-kőfülke, amely egy régészeti és őslénytani leletekben gazdag, fokozottan védett barlang. A nevét és a helyét a turistatérképek jelzik.Aki evezni vagy hajózni szeret, az sem fog csalódni a térségben, ugyanis a településhez közel van tömegközlekedéssel és autóval is a Duna-part, ahol lehetőség van sétahajózásra Esztergom legszebb dunai szakaszán, illetve a Budapest-Esztergom útvonalon kiránduló és szárnyashajók is közlekednek (menetrendek ITT). Esztergomból a Mária Valéria hídon Párkányba is át lehet sétálni, innen gyönyörű kilátás nyílik Esztergomra.

Megközelítés

Pilisszentkereszt Budapest központjától 45 percre található autóval, amivel a 11-es útról a pomázi elágazásnál kell lekanyarodni a Dobogókői útra, ez vezet a községbe. Esztergomból autóval 22 perc az út, szintén a Dobogókői úton keresztül. Busszal Pomázról 26 perc a menetidő, a távolság pedig csak 13 km (menetrend ITT). Aki kerékpározna a környéken, annak igen nagy szintkülönbségekre kell elkészülnie, kezdőknek nem ajánljuk.

Fotók: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Pilisszentkereszti szállások

Pilisszentkereszti szállások

Megosztás: