Zsivány-sziklák, Dobogókő

Zsivány-sziklák

Zsivány-sziklák, Dobogókő

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisszentkereszt, Dobogókő

Nehézségi fok

könnyű túra

Turistajelzés

piros körséta jelzés

Körtúra hossza

4,5 km

Zsivány-sziklák, Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa, Dobogókő számos csodás túra lehetőséget és látnivalót rejt. A Dobogókői-fennsík déli oldalában magasodó Zsivány-sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak minden évszakban, mégis a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakot javasoljuk a felkeresésükre, amikor a fák lombjai nem takarják ki a különleges sziklaformációkat.

Cardoner Hotel
Hirdetés

A Visegrádi-hegység vulkáni múltjának tanúi ezek a 25-30 méter magas, óriási sziklatömbök, melyek Dobogókő központjától mindössze egy órányi sétára találhatóak. Formájuk változatos, mindegyik látványos a maga nemében. Nevéhez hűen a sziklák környéke titokzatos erdei ösvényekkel csábít kalandra. A fák között kanyargó utakon felfedezheted a sziklák között található szurdokot is, lentről még lenyűgözőbb élmény a hatalmas sziklaóriások mellett állni.

A Zsivány-körút ideális választás családoknak, kisgyermekeseknek és az idősebb korosztály számára is. A túraútvonal jól járható, akadálymentes erdei út, kevés emelkedővel, elhanyagolható szintkülönbséggel, így valóban nem túl megerőltető.

Tippek a kiránduláshoz:

– jól tapadó, kényelmes cipő ajánlott
– készülj kullancsriasztóval
– vigyél magaddal elegendő vizet és harapnivalót
– a szikláknál legyünk óvatosak, a tetejükre felmászni életveszélyes
– tartsd szem előtt a természetvédelmi előírásokat, ne szemetelj és óvd a környezetet

Ha még több kalandra vágysz, a Zsivány-körút után felfedezheted a környék további különleges és legendás sziklaalakzatait is, mint például a Thirring-sziklákat vagy a Vadálló-köveket. Dobogókőről pedig lenyűgöző panoráma tárul elétek a Nagykilátóból vagy a Rezső-kilátóból a Dunakanyarra, a szemközti Börzsönyre és a Visegrádi-hegység többi csúcsára is.

Hirdetés

A ZSIVÁNY-SZIKLÁK LEGENDÁJA

A Zsivány-sziklák legendája IV. Béla királyhoz kapcsolódik, akit gyakran „második honalapítóként” emlegetnek. Magyarország és Horvátország királya volt 1235 és 1270 között, nevéhez fűződik a magyar állam megerősítése és a tatárjárás utáni stabilizáció.

tatárjárás idején a király menekülni kényszerült, és a legenda szerint Dobogókő környékén rejtőzött. A sziklák között rejtette el kincseit is, hogy a tatárok ne találják meg. Később egy zsiványbanda bujkált a sziklaóriások között, akik hallottak a kincs legendájáról. Elhatározták, hogy megtalálják, és elkezdték végigkutatni a sziklákat. Azonban hiába keresték, nem találták meg a kincseket.

A legenda szerint a kincs ma is ott van a sziklák között, de csak az találhatja meg, aki igazán rászorul. Vannak, akik azt mondják, hogy a kincs őrzője egy tündér, aki csak a jószívű embereket engedi be a sziklák közé. Akár igaz a legenda, akár nem, a Zsivány-sziklák továbbra is rejtélyes és izgalmas helynek számítanak. A sziklák között sétálva elmerülhetünk a történelemben és a legendák világában, és talán még a kincset is megtalálhatjuk – ha szerencsénk van.ZSIVÁNY-SZIKLÁK MEGKÖZELÍTÉSE

A Zsivány-körtúra hossza összesen 4,5 km. A nagy parkolótól a Pihenő sétányon kell elindulni, és a piros körséta jelzést kell követni végig. A Zsivány-sziklákhoz vezető ösvény nem túl hosszú, így kisgyermekkel is könnyedén teljesíthető. A sziklákig vezető út kellemes tempóban körülbelül egy órát vesz igénybe, de a pihenőkkel együtt akár több időt is el lehet itt tölteni. Fontos megjegyezni, hogy nem babakocsis terep.

ZSIVÁNY-SZIKLÁK GALÉRIA

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Szállások a közelben

Megosztás: