Esztergomi Várhegy

Esztergomi Várhegy

INFORMÁCIÓK

Cím

Esztergom

Esztergomi Várhegy

Az esztergomi Várhegy hatalmas történelmi érték, a magyarországi kereszténység történetének egyik legfontosabb emlékhelye. A Várhegyen áll a királyi vár és a bazilika, de a hegyről páratlan panoráma tárul elénk a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre is.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Az esztergomi Várhegy története

Az esztergomi Várhegy már az őskorban is lakott terület volt, majd fontos része volt a Duna mentén húzódó római limesnek is. 972-ben Géza lett a nagyfejedelem, ő alapította a korábbi római erőd alapjain Esztergom városát, mely állandó székhelye lett.

Az esztergomi Várhegy királyi palotájának építését a X. században Géza fejedelem kezdte el, később fia, István király folytatta munkáját. István király itt született, és itt is koronázták meg.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

Az esztergomi Vármúzeumban található a Szent István terem, ez a királyi palota egyetlen teljes épségben megmaradt lakószobája. Csodálatos kilátás nyílik innen a Vízivárosra, amely az esztergomi Várhegy (156 m) alatt terül el. Az esztergomi vár a XI. század első évtizedében a király legfontosabb székhelyévé vált, Esztergom pedig a Magyar Királyság fővárosa, valamint érseki központ lett.

A Várhegy, mint nemzeti emlékhely

A Várhegy olyannyira fontos része Magyarország történelmének, hogy 2017. március 25.-én avatták fel az esztergomi Várhegy és Víziváros nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét, melyet Erdő Péter bíboros is megáldott.A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. – olvasható a Nemzeti Örökségek Intézetének honlapján.

A Várhegy felkeresése során érdemes bebarangolni a Bazilika környékét is. A kilátás gyönyörű, és a belváros is csupán néhány perces sétára található innen. Akik a Duna mellett haladnak, azok megismerkedhetnek a Víziváros szépségével is.

Nyitva tartás

A Várhegyen áll a MNM Esztergomi Vármúzeuma.

November 1 – március 31.: 10:00 – 16:00,

Április 1 – október 31.: 10:00 – 18:00,

Hétfőn zárva, szombat-vasárnap: 9.00 – 18.00

Az esztergomi bazilikát szintén érdemes felfedezni, minden hasznos információ elérhető a honlapján.Megközelítés

Az esztergomi Várhegyet autóval Visegrádon át a 11-es számú főút, míg Dorogon át a 10-es számú főút felől lehet megközelíteni. Akik busszal szeretnék felkeresni, azoknak érdemes a 11-es út felől érkezni, mert az Esztergom, Iskola utca nevű megállóból 10 perces sétával elérhető. Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob érintésével az EV6-os számú kerékpárúton, Szobnál átkelve a Dunán a 11-es számú főúton kell haladni. Búbánatvölgyet elhagyva térhetünk rá a 2A jelű, Esztergomba vezető kerékpárútra.

Település

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

További látnivalók Esztergomban

Megosztás: