Blog

Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom

A pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom maradványai

A Pilis számos történelmi kincset rejt magában, ezért is javasoljuk nektek annyiszor, hogy ha tehetitek, keressétek fel akár Pilisszentlászló, akár Pilisszentkereszt környékét. Most Pilisszentkeresztre kirándulunk, és megmutatjuk, mit érdemes tudni a pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom maradványairól. Tartsatok velünk, és hozzatok magatokkal fényképezőgépet is. Nem bánjátok meg!

Pilisszentkereszti apátság

Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom

Magyarország első monostora a Pilisben található, ez a ciszterci rend monostora volt, amely Pilisszentkereszt község délnyugati részén található. Az apátságot III. Béla alapította, a kolostort pedig egy kora Árpád-kori település mellé építették egy időben az esztergomi székesegyházzal. A kolostorhoz tartozott egy halastó is, melyet a Pilisben található patakok tápláltak.

A romok feltárása során a kolostor mellett megtalálták az Árpád-házi királyok vadászházát is. Az Árpád-házi királyok ugyanis nagyon gyakran vadásztak a Pilisben, kedvenc vadászterületeik a környező erdőkben voltak.

Hirdetés

„A templomhoz dél felől kapcsolódó kolostor és a kerengő a templom munkáival párhuzamosan, a XIII. század első évtizedeiben, az esztergomi székesegyházzal és a királyi palotával egy időben épültek. A kerengő bordás keresztboltozatait falpillérkötegek hordozták, amelyeket változatosan díszített fejezetcsoportokkal láttak el. A déli kerengőszárnyból nyíló nyolcszögű kútház a XIII. századi magyarországi művészet legnagyobb kútépítménye volt, ilyen díszkút a korabeli nyugat-európai ciszterci kolostorokban volt látható. A közelben lévő forrás vizét vízvezeték szállította, továbbá a jól felszerelt műhelyekben a szerzetesek fémet dolgoztak fel.” (Kirándulás a történelembe)

A kolostorrom sorsa

Sajnos ahogyan a legtöbb korabeli emlék, úgy a pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom sem maradt ránk teljes épségben.

A törökök nem kímélték, a mohácsi csata évében a kolostor leégett, a terület elnéptelenedett, és később sem épült újra. Mint ahogyan sok más környékbeli vár, például a nógrádi vár esetében, úgy a kolostor romjainak köveit is elhordták a környékbeli falvak lakói, illetve az esztergomi vár építése során is felhasználtak később belőle.A kolostor feltárása 1967-ben kezdődött és a 80-as évekig tartott. A munkálatokat Gerevich László irányította. A kolostor, amelyet 1184-ben alapítottak, napjainkban már alig-alig látható, tulajdonképpen az alapfalai tekinthetők meg.

Ahhoz, hogy a területet bemutathatóvá tegyék, nagyban hozzájárult a Pilisszentkereszti Erdészet, a pilisszentkereszti önkormányzat és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közös munkája, együttműködése.

A pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom megközelítése

Pilisszentkeresztet érdemes autóval, biciklivel, illetve busszal is felkeresni, a község Szentendrétől csupán 20 km-re található.

A menetrendet ITT tudjátok megnézni.

A faluból Pilisszántó felé haladva a romokat tábla jelzi. Eltévedni nemigen lehet, de a faluból pár perces sétával is elérhetünk a területre egy földúton gyalogosan. Igen könnyű sétára kell számítani, ezért akár gyerekekkel is könnyedén meg lehet tenni ezt a kirándulást arra a területre, ahol egykor a ciszterci rend monostora állt.A Pilis-Visegrádi hegységben rejlő egykori háromhajós templom érdekes látvány lehet azok számára, akik szeretik kutatni a múlt kincseit, és szívesen felfedeznék Pilisszentkereszt történelmének, múltjának egy részét.

Ha errefelé kirándultok, érdemes letérni Dobogókő felé is, ahonnan számos túrát lehet tenni akár a Rám-szakadékba, akár a Vadálló-kövekhez vagy a bevállalósabbak a Prédikálószékre is felmászhatnak. A kilátás páratlan, ahogyan az élmény is. De hát ezen nem csodálkozunk, hiszen a Dunakanyarban aligha tehetünk olyan túrát, ahol nem nyűgöz le bennünket a térség összes természeti és történelmi kincse.

Forrás és fotó: parkerdo.hu

Megosztás: