Nagybörzsönyi Szent István-templom

Nagybörzsönyi Szent István-templom

Nagybörzsönyi Szent István-templom
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny, Petőfi utca

Telefon

+36 30 494 8428

Nagybörzsönyi Szent István-templom

Nagybörzsönybe érve, a település táblát épp csak elhagyva, az út jobb oldalán találjuk a gyönyörűen helyreállított Árpád-kori Szent István-templomot.

Patakház Nagybörzsöny
Hirdetés

A román stílusú templom hajója és szentélye az 1200-as évek elején épült, majd a 13. század közepén, a tatárjárás után egészült ki a ma is büszkén magasodó toronnyal és különleges főpárkánnyal. A Szent István-templom volt a Nagybörzsöny plébániatemploma egészen a 15. század elejéig.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Nagybörzsöny 1293-ban már esztergomi érseki birtok volt. Az egyházi földesúr az egykori Hauland vidékéről telepítette le az első német bányászokat, a “Krieckhauereket”, akik felvirágoztatták a falut. A Szent István-templomot a magyar, a Bányásztemplomot a német lakosok építették fel, mindkettőt a 13. század elején. A ma is álló két műemlék templom a település múltjának kettős gyökereit hirdeti. Ahogy az évszázadok alatt a magyar lakosság beolvadt a német bányászközösségbe, már nem volt szükség két külön katolikus templomra, így a Szent István-Templom idővel temetőkápolnává vált.

A templom állapota többször életveszélyessé vált, még a lebontása is felmerült, de szerencsére az 1990-es évek végén helyreállították Sedlmayr János, Ybl-díjas építészmérnök tervei alapján.

Szent István-templom legendája:

Egy kis érdekesség a félköríves főpárkányáról: 19 bajuszos tatár feje díszíti, bár 20 fejnek alakítottak helyet az ívsoron. A faragott fejek a falut megtámadó és legyőzött tatárokat szimbolizálják és elrettentésül szolgáltak a tatároknak, hogy ne történjen a jövőben hasonló. Az egyetlen üresen hagyott helyet meghagyták annak az egy barbárnak, aki a támadás során megmenekült, arra az esetre, ha esetleg újra visszatérne.

TIPP! A templom parkolójából indul a Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény, melyről bővebben itt olvashattok.

Árak és nyitva tartás:

Hétfő és kedd: szünnap!
Szerda: 10:00-tól – 16:00-ig
Csütörtök: 10:00-tól – 16:00-ig
Péntek: 10:00-tól – 16:00-ig
Szombat: 10:00-tól – 16:00-ig
Vasárnap: 10.00-16.00-ig.
Ebédszünet: 12:00-tól- 13:00-ig
A kapun „Hívásra jövök!” felirat található.
Belépő: 200 Ft

Szent István-templom – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagybörzsönyi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagybörzsönyi szálláshelyek

Nagybörzsönyi látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: