Bányásztemplom Nagybörzsöny

Bányásztemplom Nagybörzsöny

Bányásztemplom Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny, József Attila utca 3.

Telefon

+36 30 494 8428

Bányásztemplom Nagybörzsöny

Középkori írásos emlékekből tudható, hogy Nagybörzsöny 1293-ban már esztergomi érseki birtok volt. Az Árpád-kor második felében, feltehetően a 13. században az akkori egyházi földesúr az egykori Hauland vidékéről telepítette le az első német bányász közösséget, a “Krieckhauereket”, akik szaktudásukkal hamar felvirágoztatták a kis börzsönyi falut. Az eddigi kutatások arra engednek következtetni, hogy a településen ekkor már két templom állt: a ma is látható, Szent István-templom és a Szent Miklós egyház temploma, a mai Bányásztemplom elődje, melyet a német közösség épített.

Padláskincsek
Hirdetés

A feltárásokból kiderült, hogy a 13. századi templom jóval kisebb volt a ma is látható Bányásztemplomnál. Azonban a 15. században, feltehetően a Szent Miklós egyház vagyoni gyarapodása és a gyülekezet lélekszámának növekedése miatt átalakították és kibővítették a már meglevő templomot. Az évszázadok folyamán a templom átkerült a protestánsokhoz és csupán 1710-ben került vissza a katolikus egyházhoz.

Hirdetés

Ezután 1788-ig ez a templom volt Börzsöny plébániájának központja, amikor is „átadta” rangját és védőszentjét, Szent Miklóst a mai barokk Szent Miklós templomnak. Innentől a Bányásztemplom patrónusa a Fájdalmas Szűz lett.

A ma is álló, gyönyörűen helyreállított templom és a mellette található különálló fa harangláb műemléki védelem alatt állnak és hirdetik ma is a település egykori német gyökereit.

Bányásztemplom nyitvatartása:

Hétfő,Kedd: Szünnap!

Szerda: 10:00-tól – 16:00-ig

Csütörtök: 10:00-tól – 16:00-ig

Péntek: 10:00-tól – 16:00-ig

Szombat: 10:00-tól – 16:00-ig

Vasárnap: 10.00-16.00-ig.

ebédszünet: 12:00-tól- 13:00-ig

Bányásztemplom galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagybörzsönyi programok

Nagybörzsönyi szállások

Nagybörzsönyi látnivalók

Megosztás: