Nagybörzsöny

Nagybörzsöny

Szent István-templom Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1138

Népesség

676 fő

Terület

50,66 km²

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny a Börzsöny peremén, a Börzsöny-patak partján fekszik Vámosmikola, Perőcsény, Szokolya, Kóspallag, Márianosztra, és Ipolytölgyes szomszédságában. Nyugati határán az Ipoly folyó folydogál, területének nagy része a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Rendkívül sokan keresik fel a települést tavasszal és ősszel, főleg a túraútvonalak és a természet közelsége miatt.

Patakház Nagybörzsöny
Hirdetés

Nagybörzsöny története      

Nagybörzsöny a 14. századtól bányatelepülés volt, ezüstbányájáról 1312-ből van írásos feljegyzés. A falu – a Börzsöny sok más településével szemben – a török hódoltság idején sem néptelenedett el, a bányászat azonban megszűnt. Később több alkalommal is újrakezdték a nemesfém érvek termelését. A település a 18-19. században az esztergomi érsekség birtokában levő mezőváros volt.

Hirdetés

Látnivalók Nagybörzsöny községben

Vízimalom

A főtértől néhány perces sétára található az Antal-féle műemlék vízimalom, melyet az 1847. évi nagy tűzvész után építettek, és végül 1851-ben készült el. A meghajtáshoz szükséges vizet a patakon kb. 200 méterre feljebb épített duzzasztógáttól egy keskeny csatornán vezették az épülethez. A malmot inkább csak a falubeliek használták. Lakószobájában a Pest Megyei Malomipari Vállalat által fenntartott kis kiállítás a malomipar történetét mutatja be.

Világháborús emlékművek

A turulmadaras I. Világháborús emlékművet az 1914 és 1918 közt elesett nagybörzsönyi férfiak emlékére emelték, míg a II. Világháborús emlékmű nem csak a különböző harctereken elesett nagybörzsönyi katonák, hanem az 1944-1945 telén, Nagybörzsöny környékén zajló összecsapásoknak áldozatul esett helyi lakosok és a Szovjetunióba hurcolt, az ottani kényszermunka során elhunyt személyek tiszteletére állították.

Szent Miklós templom

A Szent Miklós templom a 18. század végén épült, pontosabban 1782-ben kezdték meg a mai barokk plébániatemplom építését, az akkori esztergomi érsek, Batthyány József támogatásával. Hat év munka után, 1788-ban szentelte fel a prímás az új egyházat, amely átvette a Bányásztemplom védőszentjét, Szent Miklóst.

Szent István templom

A Szent István templomról csak annyit tudunk, hogy az 1690-es években nagyon szegényes felszereléssel rendelkezett, az oltáron kívül alig akadt benne berendezési tárgy. 1779-ben felmerült, hogy lebontják, de szerencsére erre nem került sor. Tornyának déli részét korábban villámcsapás rongálta meg, amit 1894-ben állítottak helyre. 1904-1907 között tatarozták az épületet, majd 1990-ben életveszélyessé nyilvánították, mert falai időközben megsüllyedtek és megrepedtek. 1994-ben elkezdődött a restaurálás előkészítése, majd megtörtént a helyreállítás is.

Evangélikus templom

A község főterének közelében áll az evangélikus templom, amely 1847 és 1852 között épült. A díszes színes üvegablakokat 1942-ben készítették, a toronyban pedig az 1859-ből származó harang mellett két újabb, 1921-ből származó példány található.

Bányásztemplom

A XIII. századi templom a mainál jóval kisebb méretben épült. Akkoriban a középkori falusi templomokban nem voltak padok, a hívek a misén állva vettek részt. A Bányásztemplomot a XV. század folyamán kibővítették, majd többször átalakították, és miután 1710 után visszakerült a katolikusokhoz, 1788-ig volt Börzsöny plébániájának központja. Az 1960-as évek közepén végeztek rajta nagyobb műemléki kutatást és helyreállítást, majd a 2001-ben megerősítették a szentély csillagboltozatát és átfestették a templom külső részét is.

Tájház – Nagybörzsöny

Tájház Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

A Bányásztemplom mellett található 17. századi épület, amelyben több apró kiállítás mutatja be a település utóbbi évszázadait. Képet kaphatunk a helyi bányászat történetéről, a nagybörzsönyi német háziasszonyok konyhai felszereléséről és ételkészítési módszereiről, a korszak berendezései tárgyairól és a nagybörzsönyi német viseletről is. Megismerhetjük a ház körüli munkához és a különböző kézműves mesterségekhez tartozó tárgyakat is. Az épület pincéjében az egykor a híres nagybörzsönyi borral teli hordók állnak.

Cím: 2634 Nagybörzsöny, József Attila utca 40., nyitva tartás: szerdától-vasárnapig 10-16, tel: 20/362-3914

Magfaragó műhely

Nagybörzsöny egyik értékes látnivalója Martin Balázs magfaragó műhelye. A gyümölcsmagok faragása egy mára már csaknem elfeledett ősi mesterség, így Martin Balázs a nyitott műhellyel és a kiállítással ezt a hagyományt szeretné életben tartani. Az érdeklődők a faragás folyamatába is betekintést nyerhetnek. A műhelyben berendezett tárlat a hét minden napján látogatható. Időpont egyeztetés telefonon (+3620-9839298) vagy email-en (pitcutter@gmail.com) lehetséges.

Csipkefaragások

A fafaragások kiállítása Nagybörzsönyben világviszonylatban is egyedi, Kókai Géza művész által diófából készült zsűrizett alkotások, igényesen kivitelezett szép kompozíciók. A kiállítás a Széchényi utca 3 szám alatt tekinthető meg, hétfőtől vasárnapig 9-19 óráig.

Kirándulás Nagybörzsöny környékén  

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája. Az átadott Márianosztra – Nagyirtáspuszta szakasszal újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasúti hálózat teljes, 22 kilométer hosszú vonala. A vonatozás minden korosztály számára izgalmas program lehet tavasztól őszig.

A kirándulást érdemes összekötni Kóspallag, és akár Kemence felkeresésével is, hiszen a Börzsöny rengeteg szépséget tartogat a túrázók számára. Akik hosszú hétvégét terveznek Nagybörzsöny környékén, azoknak érdemes Szob városába is ellátogatni, ahol a vízparti sétányról gyönyörű a dunai panoráma, és egy jó hamburgert is lehet enni a közeli büfében.

A Duna-part közelében kerékpárbérlésre és hajóbérlésre is van lehetőség, mindkettő nagy élmény. Az evezés a Dunán és az Ipolyon is remek időtöltés.

Megközelítés

Nagybörzsöny Budapesttől közel 1,5 órás, Szobtól pedig 25 perces autóútra található. A település közúton a Szob-Parassapuszta között vezető Ipoly-völgyi útról Ganádpusztánál leágazó 4 kilométer hosszú bekötőúton közelíthető meg.

Busszal Szobról 30 perc az út, átszállás nélkül (menetrend ITT). Akik kerékpárral indulnak útnak, azoknak igen nagy szintkülönbséggel kell számolniuk.

Nagybörzsöny képekben:

Képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Nagybörzsönyi események

Jacuzzi banner
Hirdetés
Nagybörzsönyi szálláshelyek

Nagybörzsönyi szálláshelyek

Nagybörzsönyi látnivalók

Megosztás: