Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény

Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény

Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny

Túra

8,5 km

Szintemelkedés

190 m

Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény

A 8,5 km hosszú Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény a középkori Szent István-Templomtól indul, áthalad a településen és egészen a 418 méter magasan fekvő Nagyirtáspusztáig vezet. A Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvényen haladva, a túra során először a sárga sávjelzést kell követni, majd Kisirtáspusztától a sárga kereszt jelzést keressétek, ez vezet fel egészen a nagyirtáspusztai állomásig.

Szintemelkedés: 190 m

TIPP: Visszafelé hétvégente akár kisvonattal is tudtok jönni.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A tanösvény állomásain végighaladva betekintést nyerhettek a falu múltjába, hiszen érinti például a 170 éves Antal-féle vízimalom műemlék épületét, illetve Nagybörzsöny két középkori templomát, a Szent István-Templomot és a Bányásztemplomot is, melyek szintén műemléki védelem alatt állnak. A Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény állomásain keresztül megismerkedhettek Nagybörzsöny és az erdei vasút kapcsolatával is, az erdőbe érve pedig a Börzsöny friss levegője és színes élővilága fogad benneteket.

Patakház Nagybörzsöny
Hirdetés

Egy kis érdekesség! Tudtátok, hogy eredetileg a kisvasút arra volt hivatott, hogy az esztergomi érsekség erdőbirtokai között szállítsa a kitermelt fát? Azonban miután a szobi kőbányánál átálltak a teherautós szállításra, a kisvasút megszűnt és a pályát idővel sajnos széthordták. A felújított kisvasút vonalát 2002-ben adták át a nagyközönségnek, ami igen hamar Nagybörzsöny egyik legnagyobb turisztikai vonzereje lett. Nem is csoda, hiszen az ország egyik legszebb és leghangulatosabb kisvasútvonala ez, a Börzsöny szívében.

Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény állomásai:

  1. Szent István Templom előtti parkoló: Nagybörzsöny történetéből
  2. Bányagazda háza előtt: Bányászat a Börzsönyben
  3. Régi Vízimalom
  4. Szeszfőzde: régi mesterségek, szeszfőzde Nagybörzsönyben
  5. Kisvasút parkoló: Nagybörzsönyi Kisvasút története
  6. Vasútállomás: Fakitermelés és a vasút kapcsolata
  7. Kisirtás: Börzsöny állat és növényvilága I.
  8. Nagyirtás: Börzsöny állat és növényvilága II.

Nagyirtáspusztán akár meg is állhattok egy nagyot pihenni, hiszen az állomás épületében egy kis büfé is üzemel, mellette pedig egy hatalmas fedett pihenő található, padokkal és tűzrakó hellyel. Innen, ahogy korábban írtuk, kisvasúttal vissza tudtok jutni Nagybörzsönybe, de akár át is szállhattok a Transzbörzsönyi Kisvasút másik szakaszán végighaladó kisvonatra, mely Márianosztrán keresztül egészen Szobig közlekedik.

Nagybörzsönyi Kisvasút tanösvény – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagybörzsönyi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagybörzsönyi szálláshelyek

Nagybörzsönyi látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: