Nagybörzsönyi Vízimalom

Nagybörzsönyi Vízimalom

Vízimalom Nagybörzsöny

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny, Hunyadi tér 10.

Telefon

+36 20 327 9295

E-mail

danielbn65@gmail.com

Nagybörzsönyi Vízimalom

Nagybörzsöny főterétől körülbelül 2 perces sétára található, a 170 éves, teljes épségben fennmaradt vízimalom, mely műemléki védelem alatt áll. Bár a malom sajnos 2013 óta nem működik a Börzsöny-patak csekély vízhozama miatt, azonban az épület, a robosztus fa malomkerék és a kiállítás látogatható.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Kutatásokból kiderült, hogy az 1700-as években több molnárcsalád élt a faluban. Egy a települést ábrázoló, 1783-as térkép négy malmot is ábrázol a patak mentén, de még a 20. század elején is négy malom működött Nagybörzsönyben. Érdekesség, hogy a vízimalmok a hegyvidéken voltak jellemzőek (Domony-völgy, Börzsöny-hegység), általában a gyors folyású patakok mentén.

Patakház Nagybörzsöny
Hirdetés

A ma is látogatható, Antal-féle Vízimalom építését 1851-ben fejezték be, esztergomi kőművesek. Az épület alsó szintjén elhelyezett hatalmas malomkerék úgynevezett felülcsapó megoldással készült (ez azt jelenti, hogy a malomkerék felső részére vezetik rá a vizet), mely sokkal nagyobb meghajtóerőt biztosított, ennek köszönhetően pedig hatékonyabb volt az őrlés. Úgy tudjuk, hogy ezt a patakmalmot a település nehezebb megközelíthetősége miatt csupán a falubeliek használták, mely aratás és cséplés után, nyáron és kora ősszel folyamatosan duruzsolt, üzemelt és akár napi 12-16 mázsa búzát őröltek benne.

A malomberendezésen az 1930-as években nagyobb átalakítást hajtottak végre, 1980-ban pedig gyönyörűen helyreállították és megnyitották a kiállítást a nagyközönség számára.

Nagybörzsönyi Vízimalom elérhetőségei:

A malmot jelenleg Bóna Dániel üzemelteti.
Elérhetősége: +36 20 327 9295
Nagybörzsöny, Hunyadi tér 10.

Nagybörzsönyi vízimalom

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagybörzsönyi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagybörzsönyi szálláshelyek

Nagybörzsönyi látnivalók

Megosztás: