Kemence

Kemence

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1156

Népesség

972 fő

Terület

42,75 km²

Kemence

Kemence az Ipoly völgyében, a Börzsöny lábánál fekszik Bencebaráti, Tésa és Perőcsény szomszédságában. A település népszerű kirándulócélpont, ennek ellenére a mai napig megőrizte jellegzetes falusi báját és hamisíthatatlan vendégszeretetét. A festői környezetben található kis falu családi-, baráti-, és osztálykirándulások, valamint gyermektáborok gyakori helyszíne, évente több ezer turista keresi fel kisvasútja miatt.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Kemence története

A régészeti kutatások arról tanúskodnak, hogy a terület már az őskorban is lakott volt. Az esztergomi érsek birtokaként először egy 1156-os dézsmajegyzékben említik a nevét. Kemence – ahogyan sok más település is a Börzsönyben – a királyok kedvelt vadászhelye volt, Mátyás király és Beatrix királyné is szívesen járt erre, ennek emlékét őrzi a Királykút, illetve a Királyné pallagja. József főherceg pedig ezen a területen ejtette el az ezredik szarvasbikáját, ennek a helyét egy emléktábla is őrzi.A mohácsi vész után Kemence csaknem teljesen elnéptelenedett, mert a területe hadszíntérré vált. A településre azonban hamar visszatért az élet a török kiűzését követően. Esterházy Imre prímás és Koháry András főispán 1751-ben építette fel a barokk megyeházát. Ez időben Kemence virágkorát élte.

Az első világháborút követően a faluban nem volt elég munkalehetőség, sokan Vácra vagy Budapestre költöztek. A község lakosságának száma ma is igen csekély.

Látnivalók Kemence községben

Annak, aki a faluba látogat, mindenképpen érdemes felkeresnie a volt megyeháza épületét, amely ma a Puskás Péter helytörténeti gyűjteménynek ad otthont. A Fő út mentén található az 1769-ben épített római katolikus templom, amelynek a fala bedőlt, ezért 1810-ben új homlokzatot emeltek eléje. A település mégis talán leginkább a Kemencei Erdei Múzeumvasútról és a Tájházról híres.

Kemence Nagyvölgy Strand

Bővebb információ: https://ilovedunakanyar.hu/dunakanyar/kemence-nagyvolgy-strand/ 

Tájház

1984-ben egy jellegzetes felvidéki palóc házban rendezték be Kemence Tájházát, amelyben a látogatók régi használati eszközöket és népi bútorokat tekinthetnek meg. Mindent, ami a falu hagyományos paraszti háztartására jellemző volt.Nyitva tartás:

Hétfő: zárva

Kedd-Péntek: 8:00-17:00-ig

Szombat: 9:00-15:00-ig

Vasárnap: Zárva

Ebédszünet: 12:00-12:20-ig

Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: +36-70/ 639-8482

Belépődíj:

Gyermek, nyugdíjas: 100,- Ft/fő

Felnőtt: 200,- Ft/fő

Csoportos kedvezmény nincs.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, a kisvasutat kizárólag önkéntes munkával működtetik. Az érdeklődőknek a kemencei végállomáson található Vasúttörténeti gyűjtemény mesél a kisvasutak történetéről.Aki pedig utazni szeretne a kisvonattal a Börzsöny ezen részén, annak garantáltan felejthetetlen élményekben lesz része. Gyerekekkel kiváló szabadidős program, és sokan érkeznek kutyával is Kemencére, hogy a kisvonattal utazzanak, majd bebarangolják a környéket.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút menetrendje és díjszabása ide kattintva kérhető el.

Kirándulás Kemence környékén

A település rendkívül szerencsés helyen fekszik, hiszen a környék számos kirándulási lehetőséget rejt. A közelben található Drégelypalánk és az Apródok útja tanösvény, ahonnan rengetegen keresik fel Drégely várát, de Márianosztra és Ipolydamásd várainak romja, a Damásd vára és Zuvár maradványa is érdekes lehet a kirándulók számára.A Börzsöny turistaútjai és kilátói szintén tárt karokkal várják túrázókat, az Ipoly folyó pedig kiváló választás evezős túrákhoz. A fáradt kirándulók hazafelé gyakran állnak meg Zebegényben vagy Nagymaroson, hogy a Duna-parton zárják a kirándulást.

Túraútvonalak Kemence környékén

Kék, kék+ jelzés: a Vilati-Feketevölgy panziótól a Hamuház, Hangyás-bérc, Nagy-Hideghegyi turistaház

Kék, zöld+ jelzés: Vilati-Feketevölgy panziótól a Drinó-patak, Dosnya-nyereg, Nagy-Oros-bérc, királyházi Mathias Panzió (15 km)

Sárga jelzés: Kemence közepén a volt megyeháza mellett a Kemence-patakon átkelve találjuk meg, innen a Tótok útja, Kámor-hegy, Závoz-tetőn át Diósjenőre jut (20 km, 5,5 óra)

Piros jelzés: Vilati-Feketevölgy panziótól Jancsi-hegy, Salgóvár, Várbükk, Magyar-hegyen át Nagybörzsönybe (16 km, 5 óra)

Zöld, zöld kocka jelzés: Vilati-Feketevölgy panziótól a Godóvár, Dosnya-nyereg, Magosfa (Tátralátó), a Csóványosra lehet feljutni (10 km, 4 óra)

Kék jelzés: a falu északi részéből a Molnár Panzió közeléből kiindulva Bernecebaráti István-hegyen át a Major-keresztnél a zöld jelzésen tovább, az Oszlop-főnél pedig a piros-zöld jelzéseken Deszkapusztásig, onnan a piros jelzésen Drégely várához kirándulhatunk. (15 km, 5 óra).

(forrás: kemence.hu)

Kemence megközelítése

Tömegközlekedéssel legegyszerűbben úgy érhető el Kemence, hogy vonattal Szobig, vagy Drégelypalánkig utazunk, mindkét településről indulnak buszok Kemencére. Akik autóval indulnak útnak, azoknak a 2-es számú főúton Hontig kell menni, majd mellékúton Kemencéig. A falu a 12-es úton, Szobon át is elérhető.

A szintemelkedés miatt érdemes a településre a kerékpárokat autóval vinni, ám onnan már nagyszerű biciklis kirándulást lehet tenni Kemence környékén.

Fotó: Szeder László

Térkép

Kemencei programonk

Jacuzzi banner
Hirdetés

Kemencei szállások

Kemencei szállások

Kemencei látnivalók

Megosztás: