Pilis Keresztje

Pilis Keresztje

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisszántó

Pilis Keresztje – Pilisszántó

A 2003-ban felszentelt Pilis Keresztje Pilisszántó ismert zarándokhelye, az elmúlt években több ezren keresték fel. A régi feszület százhuszonhét évgyűrűs fája Hargita erdejéből származott, Csíksomlyótól kapta ajándékba a település. A kereszt fáját sajnálatos módon időközben megtámadta egy baktérium, így az pusztulásnak indult. Az új keresztet 2018-ban Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére bemutatott mise alatt szentelték fel, elődjéhez hasonlóan a völgy és a település fölé magasodik.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A kereszt erkölcsi kerítésként védi Kárpát-medence Szent hegyének, Pilisnek ezer éves keresztény kultúráját, az egymáshoz tartozásnak állít emléket. Különlegessége, hogy nincs rajta a megfeszített Jézus.

Egy pilisszántói kirándulás során érdemes még felkeresni a kereszt mellett a Boldogasszony kápolnát, a Pilisszántói-kőfülkét, illetve a Sziklaszínházat és a Pilis Kapuját is.

A kereszt környékén több tűzrakóhely és padok is találhatóak, így a megfáradt túrázók pihenése biztosított, ill. akár kisebb családi / baráti sütögetés is szervezhető ide. A kereszt mellett (alatt) található bánya veszélyes terület, így fokozottan figyeljen mindenki magára és gyermekeire. A kilátás páratlan, csodaszép képeket lehet készíteni a környező dombokról és településekről.

Nyitva tartás

Minden évszakban szabadon látogatható.

Megközelítés – Pilis Keresztje

Pilisszántó Budapesttől 28 km-re fekszik, autóval a 10-es úton keresztül közelíthető meg, míg Esztergomból autóval a Dobogókői úton át 26 perc az út. Busszal Budapestről 53 perc a menetidő, a távolság 24 km (menetrend ITT).

A település közúton elérhető Pilisszentkereszt felől is, a többi szomszéd település irányából pedig turistautak vezetnek a községbe. A kereszt a Kossuth Lajos utca felől, a Pilis Keresztjéhez vezető úton át közelíthető meg. A murvás mellékút minősége nem túl jó, ráadásul helyenként szűk is, így a szemből érkező járművek kikerülése problémás lehet. Fent csupán 3-5 gépjármű parkolására van lehetőség. Javasolt az autókat inkább lent leparkolni, és gyalogosan megközelíteni úticélunkat.

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók Pilisszántón

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: