Boldogasszony Kápolna

Boldogasszony Kápolna

Boldogasszony Kápolna Pilisszántó

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisszántó

Pilisi Boldogasszony Kápolna – Pilisszántó

A Boldogasszony kápolna Pilisszántó közelében található a településen kívüli erdőben, 30 perces autóútra Esztergomtól és Szentendrétől. A kápolna alapkövét 2006. június 19-én rakták le, és 2006. december 21-én szentelték fel a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére.

Hirdetés

Boldogasszony kápolna

A Pilisszántó feletti László kúpján álló Boldogasszony kápolna Makovecz Imre és Örfi József terve alapján készült, 2006-ban. Az épület alapját Vad Tivadar és Szőke András öntötte ki. A kápolna alaprajza körforma, a két jellegzetes, 9 méter magas torony látványa előrehajló csuklyás, pálos szerzetesekre emlékeztet.

Építését kezdettől fogva úgy tervezték, hogyha egyszer megépül, az kizárólag csak adakozásból és munkafelajánlásból történhet. A munkálatokat végig jóakarat és önzetlen segítség jellemezte, volt, aki ebéddel, szódával, süteménnyel járult hozzá az összefogáshoz.

A kápolna közelében áll a Pilis Keresztje, alattuk pedig a Sziklaszínház és a Pilis Kapuja található. Egy pilisszántói kirándulás során érdemes útba ejteni a Dunakanyar egyik legizgalmasabb barlangját, a Pilisszántói-kőfülkét is.

A kápolna környékén több tűzrakóhely és padok is találhatóak, így a megfáradt túrázók pihenése biztosított, ill. akár kisebb családi / baráti sütögetés is szervezhető ide. A kereszt mellett (alatt) található bánya veszélyes terület, így fokozottan figyeljen mindenki magára és gyermekeire. A kilátás páratlan, csodaszép képeket lehet készíteni a környező dombokról és településekről.

Boldogasszony kápolna – nyitva tartás

A kápolna bejárata nyitva van, a kápolna minden évszakban látogatható.

Megközelítés

Pilisszántó Budapesttől 28 km-re fekszik, autóval a 10-es úton keresztül közelíthető meg, míg Esztergomból autóval a Dobogókői úton át 26 perc az út. Busszal Budapestről 53 perc a menetidő, a távolság 24 km. A település közúton elérhető Pilisszentkereszt felől is, a többi szomszéd település irányából pedig turistautak vezetnek a községbe. A kápolna a Kossuth Lajos utca felől, a Pilis Keresztjéhez vezető úton át közelíthető meg.

A murvás mellékút minősége nem túl jó, ráadásul helyenként szűk is, így a szemből érkező járművek kikerülése problémás lehet. Fent csupán 3-5 gépjármű parkolására van lehetőség. Javasolt az autókat inkább lent leparkolni, és gyalogosan megközelíteni úticélunkat.

Útvonaltervezés

Boldogasszony kápolna – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Látnivalók Pilisszántón

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: