Drégely vára

Drégely vára

Drégelyvár

INFORMÁCIÓK

Cím

Drégelypalánk

Drégely vára

Drégelyvár ostromának történetét egy kirándulás alkalmával, sokkal jobban megismerhetjük, illetve betekintést nyerhetünk a várhoz kapcsolódó rejtelmes legendákba is. A Börzsöny egyik legszebb részét keressük fel így kirándulás közben, míg Szondi György nemes és példamutató kitartásáról is teljes képet kaphatunk.

Tickless Roadblock – 2023
Hirdetés

Minden korosztály számára kellemes kikapcsolódás Drégelyvár felfedezése, ezért egy egynapos kirándulás alkalmával is kiváló úti cél lehet, de egy hosszú hétvégét is színessé tehet ez a program.

Drégelyvár története

Drégely várát 1438-ban Pálóczy György esztergomi érseknek adományozta Albert magyar király, majd utóda, Széchy Dénes érsek megerősítette a várat. Ide menekült a mohácsi csata után Várday Pál érsek, aki helyőrséget tartott a várban. Később ezt a király is állandósította, Szondi Györgyöt pedig Várday Pál nevezte ki a vár parancsnokává.

Az 1546-os országgyűlés ugyan elrendelte a vár megerősítési munkálatait, azok sajnálatos módon elmaradtak. A vár 146 hős katonája nem tudott ellenállni a 12.000 fős török túlerőnek, és Drégely vára az ostrom során elpusztult. Hiába védte a legbátrabb magyar végvári hősök egyike, Szondi György, Drégelyvár rövid időn belül elveszítette stratégiai jelentőségét.

Drégelyvár ostroma

1552. július 6-án Ali budai pasa több mint tízezer főnyi haddal indult Drégely vára felé, hogy bevegye azt, és megadásra szólítsa fel a vár védőit. Bár a várat körülzáratta, Szondi nem adta fel a harcot.

A törökök elpusztították a külső várat, majd a kaputornyot, majd ezután Ali basa Mártont, a nagyoroszi papot kérte meg arra, hogy beszélje rá a kapitányt a vár feladására. Szondi ismét nemet mondott a basa üzenetére, így végül Drégelyvár elesett, a romok pedig ma is őrzik a csata nyomait.Csupán Szondi két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, mert a kapitány őket korábban Ali basához küldte. A Szondi két apródja ennek az ostromnak állít emléket.

Drégelyvár legendái

Drégely várához több legenda is kapcsolódik, melyek közül talán csak néhánynak van valóságalapja, de a legizgalmasabb történetek még ma is kivívják a figyelmünket és az érdeklődésünket.

A Szondi-alagút rejtélye, a Sáferkút története, a Lányárok legendája, Szondi György sírjának pontos helye, és a Varga-tó története ide kattintva olvasható el részletesebben.

Nyitva tartás:

Folyamatosan látogatható

Megközelítés:

A Drégelyvár megközelítése autóval is nagy kihívás, busszal azonban lehetetlen. Az autókat a Drégelyvár Szabadidőpark elágazójánál lévő parkolónál érdemes hagyni, innen 45-60 perces gyalogtúrával érhetjük el a várat. Az úton olykor meg kell küzdeni az emelkedőkkel, ezért erősen ajánlott a túrázáshoz öltözni, és megfelelő túracipőt húzni! Az úti cél mindenesetre kárpótol majd mindenkit.Gyalogosan Bernecebarátiból a Börzsönyi Kék jelzésen (13 km-es gyalogtúra), Hontról a Kék + jelzésen, majd a Börzsönyi Kékbe kapcsolódva. (8 km-es gyalogtúra), a Diósjenői vasúti állomásról pedig a Börzsönyi Kék jelzésen (11 km-es gyalogtúra) kell haladni a romhoz.

Drégely vára – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Szállások a környéken

Szállások a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: