Image Alt

Blog

Drégelyvár romjai

A lenyűgöző Drégelyvár, ahol életre kel a történelem

Egy kirándulás a Börzsönyben az egyik legizgalmasabb és pihentetőbb szabadidős tevékenység, még akkor is, ha kissé fárasztó túra áll előttetek. A panoráma garantáltan gyönyörű, a levegő friss, és a Dunakanyar történelmének egy szeletét is magatokba szívhatjátok. Készen álltok az útra? Akkor nincs más hátra, mint hogy megismerkedjetek Drégelyvár történetével. Ha ide látogattok, akkor azonnal érzitek majd, hogy ezen a helyen életre kel a történelem.

 

Liliputi banner
Hirdetés

 

Kirándulás Drégelyvár romjaihoz

 

Ahhoz, hogy a várlátogatás valóban emlékezetes legyen, többnek kell látnotok az építményt egyszerű romnál. Szondi György és Tinódi Lantos Sebestyén nevét biztosan a várhoz kötitek, de egy kirándulás alkalmával a legjobb úgy körbejárni a várat, hogy közben felidézitek magatokban az ostrom történetét, és a várhoz kapcsolódó rejtelmes legendákat. Kezdjünk is hozzá, ugorjatok fejest Drégelyvár történetébe.

Drégely vára

Fotó: Bujtás Zoltán, DRONE EYE Photography

Drégelyvár ostroma

Drégely várát Albert magyar király 1438-ban Pálóczy György esztergomi érseknek adományozta, majd utóda, Széchy Dénes érsek megerősítette a várat. A mohácsi csata után ide menekült Várday Pál érsek, aki helyőrséget tartott a várban, ezt később a király is állandósította. Szondi Györgyöt Várday Pál nevezte ki a vár parancsnokává.

Bár az 1546-os országgyűlés elrendelte a megerősítési munkálatokat, azok elmaradtak, így a vár 146 hős katonája nem tudott ellenállni a 12.000 fős török túlerőnek, és a vár az ostrom során elpusztult.

Drégely vára a Börzsönyben

Fotó: Bujtás Zoltán, DRONE EYE Photography

Hiába védte Szondi György, a legbátrabb magyar végvári hősök egyike, Drégelyvár rövid időn belül elveszítette stratégiai jelentőségét.

Mint az a történelmi tanulmányaitoknak köszönhetően bizonyára ismeretes számotokra, 1552. július 6-án Ali budai pasa több mint tízezer főnyi haddal indult Drégely felé, hogy bevegye a várat, és megadásra szólítsa fel a vár védőit. Miután a várat körülzáratta, és Szondi nem adta fel a harcot, a törökök elpusztították a külső várat, majd a kaputornyot is. Ali basa ezután a nagyoroszi papot, Mártont kérte meg arra, hogy beszélje rá a kapitányt, hogy adja fel a várat. Szondi másodszorra is nemet mondott a basa üzenetére, ennek következtében végül Drégelyvár elpusztult.

 

A romok ma is őrzik annak a csatának a nyomait, amelyben végül csak Szondi két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben. A kapitány ugyanis őket már korábban Ali basához küldte. Ennek az ostromnak állít emléket Arany János költeménye, a Szondi két apródja.

Drégelyvár a Börzsönyben

Fotó: Bujtás Zoltán, DRONE EYE Photography

Drégelyvár legendái

Drégely várához több rejtélyes történet és legenda is kapcsolódik. Némelyiknek van valóságalapja, míg másoknál soha nem fogjuk megtudni, mi igaz belőle. Annyi bizonyos, hogy a legizgalmasabb történetek még ma is gondolkodóba ejtenek bennünket, és nem hagynak nyugodni. Nem tudjátok, mire gondolunk? Máris mutatjuk.

A Szondi-alagút rejtélye

Az ismeretlen rendeltetésű alagút Drégelyvár irányába mutat, és a hiedelem szerint összeköttetésben állt korábban a várral. A legenda úgy tartja, hogy ezen a titokzatos alagúton jártak imádkozni a vár lakói a Tsitári kápolnához. Vajon a 3 kilométeres távolság és 250 méteres szintkülönbség ellenére is elképzelhető, hogy az alagút a várhoz vezet? A járatok egykor 80-100 cm szélesek és embermagasságúak voltak, ám több helyen is elágaznak, így tényleg elképzelhető, hogy kizárólag közlekedés céljára szolgáltak.

Ha szívesen felkeresnétek az alagutat, akkor sajnos el kell keserítenünk benneteket, ugyanis a hely balesetveszélyes. Nem közlekedhettek benne.

Szondi-alagút

Fotó: dregelyvara.hu

Sáferkút

A forrás nagyon régi, az állatok itatására használták a pásztorok a vár környékén, és valószínűleg már Szondi idejében is létezett. A neve német szóból ered, és pásztort, illetve juhászt jelent. A Börzsönyben található forrás nagyon értékes vízlelőhely, hűvös, tiszta vizének köszönhetően itt fejlődik ki a foltos szalamandra lárvája.

Sáferkút

Fotó: dregelyvara.hu

A Lányárok legendája

Számos forrás szerint amikor Szondi György megtudta, hogy közelednek a törökök, az asszonyokat és a gyerekeket elküldte a várból, még az ostrom előtt. Így gondoskodott a megmentésükről, a várban csak a vitézek maradtak.

„Egy lápos rész is van benne és köztudott, hogy a lápon lidércfény jelenség előfordul. A törökök, amikor az árokhoz merészkedtek, az asszonynép a láp területére menekült. Ide pedig lovakkal nem tudtak utánuk menni. Az asszonyok ezen a területen pallón közlekedtek, amit mindig felszedtek maguk után. Egy alkalommal a törökök körbefogták a lápot, úgy gondolták, kiéheztetik az asszonyokat. De amikor meglátták este a lidércfényt, megijedtek, azt hitték a drégelyvári ostromnál megölt gyaurok szellemei – és elkotródtak.”

Lányárok emlékút

Fotó: dregelyvara.hu

Az Aranygomb vagy Aranydomb legendája

A Nagy Aranygomb-hegy és a Kis Aranygomb-hegy csúcsa között a távolság körülbelül 70–80 méter, a hagyomány szerint ide temették el Szondi Györgyöt. Valójában a várkapitány sírhelyéről semmi biztosat nem lehet tudni. A hegyről is csak azt lehet tudni, hogy ide helyeztette el sátrát Ali basa, hogy innen követhesse az ostrom menetét. Szondi György sírjának pontos helye továbbra is rejtély marad számunkra.

Aranygomb hegy

Fotó: dregelyvara.hu

A Varga tó története

A következő mondának nem tudni, hogy mekkora a valóságtartalma, mindenesetre szorosan kapcsolódik Drégelyvár ostromához.

A vár közelében lévő egykori tó az ott lakó vargától – ki a várbelieknek bőröket készített – vette eredetét.  A néphagyomány úgy tudja, hogy ő árulta el a várat a törököknek. A rege szerint az áruló varga felkereste az ostrom legelső napján Ali pasát és felajánlotta, hogy kellő jutalom ellenében elárulja a vár legsebezhetőbb pontját, a leggyengébb és legkönnyebben bevehető részét. A pasa megígérte, hogy jutalomképpen annyi aranyat ad a vargának, amennyi a bőrébe belefér. Az áruló a török tüzéreket felvezette a közeli “Kecskehegy” csúcsára, ahonnan – attól kezdve – a legeredményesebben tudták tűz alatt tartani az amúgy is omladozó falakat. A várat így könnyűszerrel bevették a törökök. Az ostrom végén, amikor Szondi György várkapitány levágott fejét Ali pasa elé vitték a janicsárok, alázatos hajlongások közepette megjelent az áruló is. Ali pontosan betartotta a szavát… pontosan annyi aranyat adott a vargának amennyi a bőrébe belefért: elevenen megnyúzatta az árulót, bőrét telerakta arannyal, a holttestet pedig a Kecskehegy alatti tóba dobatta. (dregelyvara.hu)

Varga tó emlékút

Fotó: dregelyvara.hu

A vár helyreállítása

A vár hazánk egyik legdicsőbb emlékhelye, mégis, az ostromot követő évszázadokban szinte majdnem teljesen elpusztult. 1989-ben a Természetvédelem, 1991 óta pedig a Drégelyvár Alapítvány munkájának hála, több, mint 1200 m3 fal került régészeti feltárásokra támaszkodó szakszerű műemléki tervek mentén visszaépítésre.

Törekvéseiknek köszönhetően ha felkeresitek Drégelyvár romjait, nem egy idegenforgalmi látványosság színterén érzitek magatokat, hanem egy olyan helyen, amely emléket állít Szondi és katonái hősi tettének. A várat 1991-ben a “Nemzeti Örökség” részévé, majd 2012-ben “Történelmi Emlékhellyé” minősítették.

Drégelyvár helyreállítása

Fotó: dregelyvara.hu

Elérhetőségek

A Drégelyvár megközelítése nem egyszerű, autóval és busszal lehetetlen. Az autókat a Drégelyvár Szabadidőpark elágazójánál lévő parkolónál hagyhatjátok, innen 45-60 perces gyalogtúrával érhetitek el a várat. Az úton olykor meg kell küzdeni az emelkedőkkel, ezért célszerű túrázáshoz öltözni, és megfelelő cipőt húzni! Az úti cél mindenesetre kárpótol majd benneteket mindenért.

Gyalogosan Bernecebarátiból a Börzsönyi Kék jelzésen (13 km-es gyalogtúra), Hontról a Kék + jelzésen, majd a Börzsönyi Kékbe kapcsolódva. (8 km-es gyalogtúra), a Diósjenői vasúti állomásról pedig a Börzsönyi Kék jelzésen (11 km-es gyalogtúra) kell haladnotok.

Drégelyvár

Fotó: dregelyvara.hu

Kedvet kaptatok ahhoz, hogy felkeressétek Drégelyvár romjait? Azt javasoljuk, hogy vigyétek magatokkal a gyerekeket is, hiszen számukra is érdekes lehet a vár története, és kőfalai. Bátran ajánljuk családi programnak, de baráti társaságok számára is emlékezetese közös túra lehet.

Borítókép: Bujtás Zoltán, DRONE EYE Photography

Témába vág

Egynapos kikapcsolódás a Duna jobb partján – Ki ne hagyd! Bár nem áll rendelkezésünkre minden alkalommal egy egész hétvége arra, hogy birtokba vegyük a Dunakanyar minden egyes pontját, de sokszor egy jól megtervezett, egynapos hétvége is remek kikapcsolódást biztosíthat számunkra. Ugye ti is így gondoljátok...
“Szerelmünk a Dunakanyar” Kvíz – Felkészültél? A Dunakanyar az egyik legszebb része az országnak. Nem véletlenül kirándul évente több tízezer ember a térségbe, hogy megismerkedjen a várakkal, múzeumokkal, és más látnivalókkal, hogy aztán földön, vízen vagy levegőben folytassa az útját a következő...
99 túracélpont a Dunakanyarban, amit látnod kell A túrázást sokféleképpen lehet értelmezni, de egy biztos. A térségnek nincs olyan pontja, amit mindannyian ismernénk, viszont sokan annyira szeretjük a Dunakanyart, hogy legszívesebben az egészet bebarangolnánk. Végtelen hosszú listát tudnánk írni a ...
5+1 elragadó vízparti sétány a Dunakanyarban Mindenki mást kedvel leginkább a Dunakanyarban. Vannak, akik a várakat, és a kilátókat látogatják szívesen, sokan a panoráma vagy éppen a fürdők miatt érkeznek a térségbe. Kétségtelen, hogy számos gyönyörű kirándulóhely, szabadstrand és vadregényes t...
9+1 bámulatos tanösvény a Dunakanyarban Számos helyen túráztatok már a Dunakanyarban, de még sosem jutott eszetekbe, hogy közelebbről megismerkedjetek a térség tanösvényeivel? Máris mutatjuk, hogy Szentendrétől az esztergomi Strázsa-hegyen át Drégelyvárig mely tanösvények azok, amelyeket s...
Páratlan dunai panoráma – Kirándulás Dunabogdányban Dunabogdány a Dunakanyar gyöngyszeme, egy olyan település, amely sokkal több értéket és kincset rejt magában annál, mint azt egy gyanútlan kiránduló gondolná. A közelmúltban egy kiadós sétát tettünk az Öreg Kálváriához, ami ugyan nem hosszú túra, ám ...
A börtönmúzeumtól a vintage Nagymarosig Ha kisgyerekekkel, pici gyalogtúrával megfűszerezett, egynapos városnéző kirándulás szeretnétek tenni, akkor csak ajánlani tudom Márianosztrát és Nagymarost, akár autóval, akár kisvonattal. Beszámoló és tippek következnek. A néhány napos nagyi...
Wellness a Dunakanyarban – Ahol élmény a relax! Egy nap wellness a Dunakanyarban felhőtlen pihenést és teljes lazulást ígér, ez pedig olyan ajánlat, amit egyszerűen nem utasíthatunk vissza. Ti is kedvet kaptatok egy kis szaunázáshoz, vagy egészen egyszerűen beköltöznétek egy egész napra (vagy több...
Várak a Dunakanyarban – 4+1 vár vár a térségben! Ugye számtalanszor jártatok már a visegrádi Fellegvárban, vagy az esztergomi várban? És mikor jártatok utoljára Nógrádon és Drégelyvárnál? Mi lenne, ha ezúttal egy különleges, történelmi szemüvegen keresztül vizsgálnátok meg azt, hogy hol találhatóak...
Kikapcsolódás Visegrádon – Szieszta az egész család számára!... Ha jártatok már Visegrádon, akkor biztosan tudjátok, hogy lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik. A város izgalmas látnivalókkal vár benneteket, ám ha hozzánk hasonlóan nem szerepel más az álmaitokban, mint egy kis kikapcsolódás Visegrádon, akkor i...
8+1 káprázatosan vadregényes tó a Dunakanyarban A térségben nem csak a Duna-parton érezhetitek jól magatokat, ha mindenképpen vízparton szeretnétek eltölteni néhány órát, esetleg több napot. A legtöbb tó a Dunakanyarban olyan látványt nyújt, és olyan élményt ígér, amilyenről eddig csak álmodtatok....
Kerékpáros és lovas túraútvonalak a Pilisben – Indulhatunk? Számos őszi programot ajánlottunk már nektek a Dunakanyarban. Biciklitúrákat, gyalogos túrákat, vonatozást, hajókirándulást, és megosztottuk veletek azt is, hogy merre érdemes kirándulni, ha csak egy nap áll rendelkezésetekre, és merre, ha többnapos ...
Többnapos kirándulás a Dunakanyarban – Látnivalók a Börzsönyben!... Ha lehunyjátok a szemeteket, mit láttok magatok előtt? Finom ételeket? Élményvonatozást? Múzeumlátogatást, esetleg egy kellemes, hosszú túrázás lehetőségét? Egy többnapos kirándulás a Dunakanyarban olyan programokkal kecsegtet, amelyek minden koroszt...
Hétvégi kirándulás célpontok a Dunakanyarban Egy napot, egy hétvégét, de akár egy hónapot is érdemes eltölteni a Dunakanyarban, hiszen amellett, hogy gyönyörű a térség, rengeteg látnivalóval és szabadtéri programmal várja az ide érkező kirándulókat. Mi hajóval, busszal és autóval is rendszerese...
Őszi bakancslista – 9+1 kihagyhatatlan program a Dunakanyarban Csak azért, mert már nincs 40 fok, nem kell otthon ülni hétvégenként a négy fal között. Kerekedjetek fel, és járjátok be a Dunakanyar településeit, sportoljatok, egyeket jókat, hajózzatok, és kiránduljatok a friss levegőn. Itt van máris egy őszi baka...
Egynapos kirándulás toplista a Dunakanyarban Ha rengeteg elfoglaltságotok van, de szívesen kilépnétek néha a mókuskerékből, jó ötlet lehet egy egynapos kirándulás szervezése a Dunakanyarban ahhoz, hogy elfeledkezzetek a hétköznapok szürkeségéről. Akár az aktív pihenés, akár a városnézés vonzóbb...
5 szédületesen jó kilátó a Dunakanyarban Imádjátok a Dunakanyarról készült panorámafotókat, és nektek is kedvetek lenne bejárni a térség legszebb helyeit? Kapjátok elő a hátizsákot, a térképet és a túrabakancsot, és irány a friss levegő! Megmutatjuk, melyik az az 5 kilátó a Dunakanyarban, a...
Rám-szakadék túra – Látnivalók és útvonalak Harmincegy éve élek a Dunakanyarban, ám még soha nem voltam a Rám-szakadék környékén. Hiányosságom orvoslásra szorult, így elhatározásomat tett követte, ennek köszönhetően az év legmelegebb napján farmer sortot, trikót és túracipő jellegű lábbelit hú...
Lazíts a Paradicsomban! – Evezz, tekerj és pihenj Zebegényben! Hunyjátok be a szemeteket és képzeljetek magatok elé egy olyan képet, ahol kényelmesen üldögéltek reggelenként egy bögre kávéval a kezetekben, és élvezitek a pihentető csendet. Hallgatjátok a patak csörgedezését, nagyokat kirándultok délutánonként, é...
Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe! Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a nap...