Blog

Julianus-kilátó télen

Családbarát túra télen – 3+1 úti cél a Börzsönyben

Egy túra télen sokkal megerőltetőbb, mint bármely más évszakban, de az biztos, hogy ilyenkor teljesen más arcát mutatja a Dunakanyar, és a Börzsöny is. Ha fekete öves kirándulók vagytok, és a gyerekekkel is szívesen kimozdulnátok már otthonról a karácsony előtti/utáni kajahegyek után, irány a Börzsöny! Az alábbi helyeket a téli hónapokban is szeretni fogjátok!

Tickless 2024
Hirdetés

1. A Julianus-kilátó és a Törökmező tanösvény szépségei

A Törökmezői tanösvény kiindulópontja természetesen Törökmező, a 9 állomásból álló tanösvény hossza pedig 6,5 kilométer. Legalább 3 óra a bejárása a zöld T  jelzést követve, és az útvonal télen és nyáron egyaránt járható. Arra azért figyeljetek, hogy mindannyian túracipőben induljatok el otthonról, ugyanis egyes helyeken az út nagyon csúszós lehet!

A tanösvény utolsó állomása a Hegyes-tető, ahol az emblematikus Julianus-kilátóból 482 méter magasan elképesztő dunai panoráma tárul elétek télen (is)! Ha esetleg Nagymarosról indultok a kilátóba, akkor is nagyon fontos, hogy megfelelőek legyen az időjárás és útviszonyok, mert az út morzsalékos, és kb 4 km hosszú!

Kiknek ajánljuk?

Családoknak, 10 évesnél nagyobb gyerekekkel! A piciket hordozókendőben ugyan tudjátok vinni, de elég veszélyes lehet, babakocsival pedig egyáltalán nem is érdemes útnak indulni. A hely kutyabarát, túrához szokott kutyusokat nyugodtan vigyetek!

Julianus-kilátó télen

2. Az Apródok útja tanösvény és Drégely vára

A túra könnyű nehézségi foka miatt akár gyerekekkel is érdemes útnak indulni, ráadásul az Apródok útja tanösvény bejárása nem több 1 óránál, ezért egy félnapos kiránduláshoz is tökéletes úti cél a Börzsönyben. Ez a túra télen és nyáron egyaránt kiváló program, Drégely várának romjai pedig a gyerekek számára is izgalmasak.

A tanösvény Drégelypalánk községtől Drégely váráig húzódik, és 8 állomáson keresztül ismerteti meg veletek Drégelypalánk és Drégely vára történetét, illetve a Börzsöny patakjait, és az erdők élővilágát.

Kiknek ajánljuk?

Családok, kisebb gyerekekkel is, babakocsit nem érdemes hozni, de túracipőre, kulacsra biztosan szükség lesz. Baráti kirándulásokhoz is jó választás ez az úti cél, ne hagyjátok ki (sporthoz szokott kutyusokat ide is vihettek)!

Drégelypalánk

3. Túra Királyrét legszebb részein

Királyrét, és a Királyréti tanösvény szuper választás télen is, nem csak nyáron. A Börzsönyben található tanösvény folyamatosan és ingyenesen látogatható, a jele a T, és bejáráshoz mindössze 1,5 óra szükséges. Kisebb gyerekek és az idősebb korosztály számára is könnyedén megtehető az út nagyobb megerőltetés nélkül.

Kiknek ajánljuk?

Kisebb és nagyobb gyerekekkel is útnak indulhattok, az autókat a királyréti parkolónál hagyhatjátok, az erdei vasút végállomásánál. Innen a tanösvény kiindulópontja 10 perces könnyű sétára található.

Királyréti Látogatóközpont

+1. Egy könnyű séta Nógrád várának romjainál

Ha szívesen kimozdulnátok otthonról, de nem vágytok túrázásra, keressétek fel a nógrádi vár környékét, akár pici gyerekekkel is. A várból mára sajnos csak romok maradtak, de egy könnyed börzsönyi sétához szuper célpont!

Nógrád

Készítsetek néhány szendvicset, és vigyetek magatokkal folyadékot is a kirándulásra, hazafele pedig bátran teszteljétek Zebegényben a Füstölgő Sarok BBQ finomságait, Nagymaroson pedig a Sakura cukrászda pazar kávéi és mesés desszertjei várnak!

Megosztás: