Blog

5 tipp a lódarazsak elkerülésére

A nyári piknikek, kirándulások és kerti partik idillikus pillanatokat teremtenek mindenki számára, de egyetlen lódarázs csípése is elegendő lehet, hogy a dolgok rosszra forduljanak. Szúrásuk fájdalmas és allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny embereknél, ezért amennyiben lehetséges, kerülni kell a velük való találkozást. Ebben a cikkben megosztunk öt hasznos tippet, amit betartva biztonságosan élvezheted a szabadban töltött időt.

Hogyan néz ki a lódarázs?

A lódarázs (Vespa crabro) a darazsak közé tartozó rovarfaj, melynek jellegzetes fekete és sárga színezete van. Nagy méretűek és agresszív viselkedésűek lehetnek, különösen, ha úgy érzik, hogy territóriumuk vagy fészkük veszélyben van. Íme néhány jellemzőjük:

Testük 2-3 centiméter hosszú, szárnyfesztávolságuk pedig akár 5-7 centiméter is lehet, feje és tora sárgás-vöröses, jellegzetes darázsmintázatú potrohuk sárga alapszínű.

Sokan összetévesztik a Magyarországon terjedőben lévő óriás-tőrösdarázzsal. A legszembetűnőbb különbség színükben van: a tőrösdarázs fekete alapszínű potrohán jellegzetes négy sárga folt látható.

1. Ismerd meg a lódarazsak élőhelyeit és szokásait

Gyakran fészkelnek erdős területen és tiszta vízforrások közelében. A szabadban faodvakban építik fészküket, lakókörnyezetben pedig leggyakrabban a padláson vagy melléképületekben helyezik el azokat. A fészkek általában nagy méretűek és egyetlen bejárattal rendelkeznek.

Társas lények, a társadalmi rendszerben élő közösségekben egy királynő, munkások és a szaporodásért felelős hímek élnek.

Bár alapvetően nem támadnak emberekre, ha fészküket veszélyeztetve érzik agresszívan reagálnak és csípnek, jobban mondva szúrnak.

Ragadozó rovarok lévén főként más rovarokkal, például lepkékkel, méhekkel, legyekkel és pókokkal táplálkoznak. Ezen kívül kedvelik a magas cukortartalmú nektárokat is.

Augusztus végére a kolónia eléri legnagyobb kiterjedését, a telet pedig csak az új királynők élik túl, akik tavasszal új családot hoznak létre.

2. Előzd meg elszaporodásukat környezetedben

Érdemes a meleg nyári napok beállta előtt gondolnod a darázsinvázió megelőzésére. Előfordulhat, hogy környezetedben soha nem okoztak problémát korábban, azonban, ha feltűnően nagy darázs aktivitást észlelsz mindenképp cselekedj időben.

A lódarázs számára az optimális fészkelőhely valamilyen víz és/vagy tápanyagforrás közelében van. Ezek minimalizálásával csökkentheted az esélyét annak, hogy a te kertedben verjenek tanyát. Tartsd rendben a kerti növényzetet, ne hagyj ételmaradékot és háztartási hulladékot fedetlenül a szabadban.

A medence vagy kerti tó körül helyezz el csapdákat, melyeket rendszeresen ellenőrizz, szükség szerint ürítsd ki és töltsd újra azokat.

A lódarazsak előszeretettel keresnek menedéket házak padlásain. Vizsgáld meg ingatlanod műszaki állapotát kora tavasszal és javítsd ki azokat a réseket, ahol esetleg be tudnak jutni a rovarok a tetőszerkezetbe.

Megelőzésként használhatsz házilag elkészíthető riasztó permeteket, melyeket azokra a felületekre juttass ki, ahol rendszerint befészkelnek, mint például a postaláda vagy a gázóra szekrény.

3. Kerüld a darazsak élőhelyeit

Legyen szó kertben töltött időről vagy kirándulásról, próbáld meg elkerülni azokat a helyeket, ahol esetleg lódarázs fészek lehet.

Nyáron ne menj fel olyan padlásra, ahol láttál berepülni egy-két példányt, mert odafent kellemetlen meglepetésben lehet részed.

Ne közelíts meg olyan bokrot vagy fát, ami körül rajzanak a darazsak.

4. Óvatosan az éjszakai fényekkel

Sajnos a lódarazsak is vonzódnak a fényhez. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a felkapcsolt világítás vonzza az éjszakai rovarokat, azok pedig a vadászó lódarazsakat.

Az este berepülő lódarazsak ellen a rovarháló nyújt védelmet, a villany lekapcsolásával pedig arrébb fognak állni.

5. Ne kezdj hozzá a lódarázs irtásához

Alapjában véve a lódarazsak a kertben hasznos élőlények. Nem támadnak, ha nincs rá okuk, viszont, ha túlságosan megközelíted a fészket nem viccelnek. Támadni fognak, azt pedig nagyon hatékonyan teszik. Éppen ezért semmiképp ne fogj bele a fészek megszüntetésére tett kísérletekbe. A darazsak támadhatnak és csípésük akár életveszélyes is lehet.

Nézzük mi történhet, ha egyedül fogsz hozzá az irtáshoz:

  • Ha megpróbálod leverni a darázsfészket valamilyen eszközzel, nem fognak elpusztulni a darazsak. Egy kolónia akkor szűnik meg, ha a királynőjük adott szezonban elpusztul. Annak az esélye, hogy azt megtalálod és elpusztítod, valljuk be nagyon kevés.
  • Vegyszerek használatakor körültekintően kell eljárni. Nem elég messziről ráfújni az irtószert egy darázsfészekre, azt úgy kell eltalálni, hogy az ott lévő darazsak mindegyike -beleértve a királynőt is- megfelelő dózist kapjon. Egy 400-700 egyedszámú kolóniával még a profiknak is meggyűlik a bajuk.
  • A vízzel való árasztás szintén nem fog eredményt hozni, sőt még egy szép kis beázást is összehozhatsz vele, emellett a kirajzó darazsak nagyon agresszívan fognak reagálni.
  • A füstöléssel vagy a tűzzel való irtásra pedig ne is gondolj, rettentően veszélyes.

A leírtakból egyértelműen kiderül, hogy a lódarázs irtása nem gyerekjáték. Ha biztos vagy benne, hogy a környezetedben lódarázsfészek van, mindenképp hívj szakembert! A profi rovarirtók engedélyköteles irtószerekkel dolgoznak, melyeket speciális, nagy nyomású permetezővel juttatnak el olyan rejtett fészkekbe is, melyekhez a boltban kapható aeroszolokkal nem mennél semmire.

(X)

Megosztás: