Blog

Esztergom

Esztergomhoz és Visegrádhoz csapták a Pilist is a világörökségi várományosok listáján

Felülvizsgálták a világörökségi várományosok listáját, csökkentették a helyszínek számát. Az új lajstrom szerint Esztergom, Visegrád és a Pilis  immár együtt pályázik a címre.

Az esztergomi középkori vár és a visegrádi királyi székhely és vadászterület elnevezésű várományos helyszínek szerdától összevonva és a Pilissel bővítve szerepelnek a listán Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe néven – közölte az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség csütörtökön. Így a világörökségi várományosok magyarországi listáján az eddigi 11 név helyet mostantól 10 helyszín szerepel.

Hirdetés

A világörökségi várományos lista most elvégzett felülvizsgálatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, a Forster Központ koordinálta, és abban részt vett a természet védelméért felelős miniszter is.

A felülvizsgálat fő szempontjai a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a világörökségi várományos helyszín felvételének szakmai megalapozottsága és a jogszabályoknak való megfelelés voltak. A felülvizsgálat keretében az egyes helyszínekről a rendeletben előírt, szerkezetében egységes, tartalmában hiteles dokumentáció készült. A szakmai megalapozottságra vonatkozóan a felülvizsgálat során meghatározták az adott várományos helyszín kiemelkedő értékét, ennek figyelembevételével pedig számos esetben módosították a helyszín nevét és lehatárolását, meghatározták a helyszín koordinátáit, valamint a fenntartható kezelés és használat szempontjait – közölte a Miniszterelnökség.Korábban írtunk róla, hogy Esztergom a Duna vonalán is világörökségi címre tör.

Forrás: https://www.szeretgom.hu
Borítókép: Fabi Dávid

Megosztás: