Blog

Advent Szentendrén 2019

Vásárral és fényfestéssel vár az Advent Szentendrén

A legkisebb túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szentendrei advent egyszerűen varázslatos. Minden évben végigjárjuk az adventi vásárt, tavaly pedig végre a gyertyagyújtáson is sikerült részt vennünk, ami annyira meghatott, hogy elhatároztuk, ha csak tehetjük, nem hagyjuk ki ezentúl. Az Advent Szentendrén 2019. november 30.-tól 2020. január 6-ig tart, a vásár mellett művészeti és kulturális programokkal, illetve fényfestéssel várja az ide érkezőket. Mutatjuk a fantasztikus programokat!

Fotó: Deim Balázs

Advent Szentendrén 2019 – A programok

Az adventtől vízkeresztig tartó időszakra a szentendrei belváros fényekbe öltözik, utcáit belengi a karácsonyi zenék dallama, illetve a forralt bor és a sült gesztenye illata. A hangulat már ettől is igazán ünnepi, ezt csak tovább fokozza a város védjegyévé vált fényfestés a Fő téren.

Az adventi vásár ismét a sétálóutcában várja azokat, akik szeretteiket az itt vásárolt portékákkal szeretnék meglepni az ünnepek alatt.

Mire számíthattok a vásárban?

Idén is lesznek ékszerek, iparművészeti alkotások, kézműves finomságok, bőrtermékek, borkülönlegességek, ajándéktárgyak, és természetesen fajátékok is! Azok sem fognak csalódni, akik a vásári finomságok miatt látogatnak el a vásárba, hiszen a forralt bor mellett lesznek édes és sós fánkok, kemencés lángos, bejgli, palacsinta, és az elmaradhatatlan kürtős kalács is.

A négy adventi vasárnapon a város lakói hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. Az adventi programsorozat végül az újévi koncerttel zárul majd január elején.

Adventi gyertyagyújtások és fényfestés a Fő téren

Ahogyan már olvashattátok, nem maradhat el a közös gyertyagyújtás sem, a négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják a Fő téren elhelyezett óriási adventi koszorúnál azokat, akik osztozni szeretnének az ide látogatókkal az ünnepi élményben. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, az ünnepi program után pedig adventi fényfestéssel várják az egybegyűlteket.

Érdemes ezután bejárni az adventi vásárt is, és a vásár utcájában a családdal és a barátokkal közösen forralt borozni. Az együtt eltöltött minőségi idővel lesz teljes igazán az Advent Szentendrén.

Fotó: Deim Balázs

Jótékonysági akciók, műsorok és az Újévi koncert

Az Amitől jó a világ programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat, programokat szerveznek a szentendrei óvodások pedig a néphagyományt éltetve énekes, verses műsorokkal élik meg a karácsonyi ünnepkört a Menjünk mi is Betlehembe! programsorozaton belül.

Az Advent Szentendrén a hagyomány szerint az Újévi koncerttel zárul. Január 4-én este a Volver La Vida egy különleges latin kamarazenekari felállással, Feliz 2020! című koncertjével lép fel a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Fontos információ, hogy a koncert ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött, erről ne feledkezzetek el!

Fotó: Deim Balázs

Az adventi programsorozatot egyházi és múzeumi programok, kiállítások, jótékonysági futás, városismereti séták, illetve művészeti és kulturális programok színesítik. A hangversenyek, a színházi előadások és táncelőadások egytől egyig kihagyhatatlan programnak bizonyulnak, december 21-én 19 órakor pedig mindenképpen ott kell lennetek az Apáról fiúra című Vujicsics-Söndörgő-ViGaD „háromgenerációs” koncerten! A három zenekartól mindent elsöprő délszláv dallamokra számíthattok!

Tipp!

A fergeteges Vujicsics-Söndörgő-ViGaD koncertről és a programokról még több részletet találtok a programsorozat weboldalán, Facebook oldalán, és a programfüzetben!

Az Advent Szentendrén immár a családi karácsonyi készülődés része lett a helyiek életében. Reméljük, hogy veletek is találkozunk majd az ünnepi időszakban az adventi koszorú körül, vagy a vásár bódéi között sétálgatva!

Megosztás: