Blog

Tippek darázs ellen

7 tipp a kertedbe a darazsak távoltartásához

Ha még nem egy nagy darázsfészekkel van dolgunk, akkor magunk is tehetünk azért, hogy ne legyen nagyobb a darázsjárás a kertünkben. Néhány egyszerű módszerrel megszabadulhatunk a darazsak miatti feszültségtől. A kerti sütögetések nem fognak csapkodásba torkollni. Nézzük, mik ezek az egyszerű, de nagyszerű módok!

Ahova csak lehet, tegyél szúnyoghálót!

Az egyik legegyszerűbb megoldás a darázs ellen a szúnyogháló. A belső szobákat ezzel szinte teljesen darázsmentessé, és ami nyáron szintén nagyon fontos, szúnyogmentessé tehetjük.

A szúnyogháló nemcsak napközben véd meg attól, hogy bármi is berepüljön a házba, hanem este is, amikor előjönnek a fényhez vonzódó rovarok. Nem kell csapkodni a polsokákat és egyéb bosszantó esti látogatókat.

Szúnyoghálóból szinte bármilyen színűt és kivitelőt találunk. Láthatatlan mégis hatékony lesz az ablakon. Készíttethetünk olyat, ami rögzített, de felhúzható, ajtós és ezer más megoldás elérhető ma már. Egy szép kerettel az ablakba vagy az ajtóban remekül beillesztehtő, sőt tetőablakokba is.

Szerezz be mozgatható baldachint, sok mindenre jó lesz!

Akár nyugágyakról van szó, akár a kerti étkezőasztalról és székekről, mind remekül körbevehető egy szép baldachinnal, aminek a kerete igény szerint mozgatható a kert bármely részében. Így zavartalanul ehet együtt a család vagy a baráti társaság a sütögetéskor.

A baldachin amellett hogy hasznos, még igazi hangulatelem is. A baldachin színe és a keret anyaga nagyon sokféle lehet. Használatával olvasni, aludni is élmény lesz a kertben.

Ültess olyan növényeket, amiket nem szeretnek a darazsak!

Ha minél környezetbarátabb módon szeretnél darázsmentes kertet, akkor arra is van megoldás. Nem kell állandóan az eléggé büdös rovarirtó spray-vel előállni. Vannak olyan növények, amikkel bátran körbeültetheted a verandát, mert nem fogja darazsak százait odavonzani. Ilyen például a szegfű, a citromfű vagy a borsmenta. Utóbbi kettő azért is hasznos, mert akár frissen, akár szárítva felhasználhatod limonádékba, teákba, különböző kencékbe.

A citromfű és a borsmenta illóolaja is hasznos rovarűző, ezért párologtatni is érdemes beltéren és kültéren egyaránt. Az biztos, hogy finomabb illatuk van, mint némely szúnyogriasztó füstölőnek, ráadásul természetes anyagok.

Helyezz ki álfészkeket!

Kaphatók úgynevezett álfészkek is, amivel be tudjuk csapni a darazsakat. Vannak olyan fajok, sajnos nem mind, amik nem raknak fészket egy olyan területen, ahol már más kolónia nyomati látják. Ezt kihasználva elhelyezhetünk álfészkeket a fák ágain, a padláson, a kis kerti sufniban, az eresz alatt. Ezeket érdemes tavasszal kihelyezni, ugyanis a hibernációból épp ekkor ébredő darázskirálynők a melegebb idő beköszöntével indulnak fészekhelyet keresni. Ekkor kell megakadályozni, hogy nálunk telepedjenek le.

Tavasszal légy résen, ellenőrizd a padlást!

Ha már tavasz, akkor az álfészek kihelyezésén kívül érdemes folyamatosan szemmel tartani a lehetséges fészekhelyeket. Ha még épp csak elkezdett építkezni a kolónia, akkor sokkal könnyebb őket kiebrudalni, mint ha már a fél sufnit birtokba vették. A YouTube-on kering néhány horroriszitkus videó arról, hogy mekkora fészket is tudnak építeni a darazsak, ha békén hagyják őket. Nos, ne hagyjuk! Már a fészekkezdemény eltávolítását is inkább hagyd szakemberre, mert nem lehet tudni, hány darázs tartózkodik a fészekben. Viszonylag kis helyen elég sokan elférnek.

Szedd össze a lehullott gyümölcsöt!

Ha van a kertben gyümölcsfa az nagy áldás, hiszen akár firssen, akár lekvárként remekül hasznát vehetjük egy körte-, alma- vagy barackfának. Rajtunk kívül azonban a darazsak is örülnek a gyümölcsnek, ezért néhány dologra oda kell figyelni. Amikor érik a gyümölcs siessünk a szürettel, hiszen a lehullott és a fűben észrevétlenül rohadó alma, barack vagy körte igazi darázsparadicsom. Könnyen hozzáférhető édes nedv, mi kell még?

A hullott gyümölcsöt igyekezzünk mihamarabb összeszedni, ezt pedig estefelé végezzük, mert akkorra már elkezdenek hazarepülni a fészekbe a darazsak. Evés közben megzavarni egy darazsat nem jó ötlet, ráadásul egy gyümölcsön több egyed is lakmározhat egyszerre.

Biztosítsd be a kertet néhány darázscsapdával!

A házi darázscsapdák sokaknak isemrősek lehetnek. Egy egyszerű műanyag flakon és némi édes folyadék vagy sör segítségével készíthetünk olyan csapdákat, amikből a darazsak nem tudnak kirepülni. Ehhez egy kisebb nyílást kell vágni a flakonba, majd önteni bele egy kevés csalétket. Nem kell sok, mert az illatát úgy is meg fogják érezni.

Néhány gond azért adódik ezekkel a csapdákkal. Az első az, hogy nem túl esztétikusak. Ezen lehet segíteni valamilyen díszítéssel. A papír itt nem igazán jöhet szóba, lévén szabadtéren lesz a csapda. De ragaszthatunk rá akár kis fadarabokat, köveket, spárgát.

Be is lehet festeni valami vízálló festékkel. A mintáknak csak a képzeletünk szab határt.

Borítókép: pexels.com

(X)

Megosztás: