Blog

Pilisi Sziklák Natúrpark

Fantasztikus hír! Megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark

A napokban figyeltünk fel a hírre, hogy megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark. Magyarország 15. Natúrparkjának alapítói Piliscsaba, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisszentkereszt és Kesztölc. Céljuk, hogy összefogják azokat, akik tenni szeretnének az élhetőbb környezetért és azért, hogy a gyerekek is élvezhessék a Pilis örömeit. Mi nagyon örülünk a fantasztikus hírnek, és alig várjuk a részleteket is!

Pilisi Sziklák Natúrpark

A Pilisi Sziklák Natúrpark a napokban alakult meg, megalakulásától pedig az aktív turizmus fellendülését is várják, hiszen szélesebb körben is ismertebbé válhatnak a meglévő kerékpár és lovagló utak is.

Mi az a Natúrpark?

„A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein, helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása.
A natúrpark az integrált védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva védi meg!
” – olvasható a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján.

Pizsi
Hirdetés

A natúrparkok főbb tevékenységi területei a „négypilléres modell” alapján a következők.

  • a természeti és kulturális örökség védelme,
  • a környezeti nevelés és szemléletformálás,
  • a vidékfejlesztés,
  • valamint a turizmus és a pihenés.

A cím elnyeréséért részletes felmérést kellett készíteni a környék természeti és kulturális kincseiről. A Pilisi Sziklák Natúrpark megalapozó tanulmányát fél éves munkával állították össze a Szent István Egyetem Tájépítész Karának hallgatói és tanárai. A polgármesterek, helyi egyesületek vezetői szintén segítették a fiatalokat, akik úgy fogalmaztak, hogy izgalmas, vidám munka volt, mindannyian élvezték, és sokat tanultak egymástól.

Az országban található natúrparkok között szerepel például a Gerecse Natúrpark, az Írottkő Natúrpark, a Vértesi Natúrpark és a Koppányvölgy Natúrpark is. A teljes listát megtaláljátok ide kattintva.

Fotó: Pilis Sziklák Natúrpark FB oldala

Megosztás: