Blog

Szivek Pince - Kesztölc

Szivek Pince – a pilisi zsákfalu históriája

Ellátogattunk Kesztölcre és végigkóstoltuk a Szivek Pince remekeit!
Amikor eldöntöttük hogy létrehozzuk az I Love Dunakanyart még nem is sejtettük hogy milyen irányba, milyen helyekre és milyen emberekhez sodor minket ez az egész… A Vácon töltött évtizedek ellenére csak most kezdem érezni, hogy mennyi értéket tartogat még e vidék számunkra. Ezek fényében szeretnék Nektek bemutatni egy családot, akik egy pilisi zsákfaluban napi 24 órában (tényleg!) azon tevékenykednek, hogy térképre tűzzenek egy csodálatos községet, amit Kesztölcnek hívnak!

Hirdetés

A Szivek Pince családi vállalkozás!

Szivek György és Szivek Péter édesapjuktól örökölték mesterségüket és a családi gazdaságot, igaz mindketten kipróbáltak más „normális” mesterséget is, de valahogy visszahúzta szívüket a szőlő és a Szivek Pincészet. Innen jön a logójuk is, a három szív. Letisztultan, egyenesen és szívből adják önmagukat, nincs mellébeszélés, nincs sallang.

Szivek Pince - Kesztölc

A terület:

Embertpróbáló szakma ez, viszont mindkettejük arcán kicsattanóan egészséges mosoly figyelhető meg amikor a Pincéről mesélnek. 14 hektár szőlővel dolgoznak, a tőkék kora pedig átlagosan 30 évesre tehető, ami igen figyelemre méltó.

Szivek Pince - Neszmélyi Borvidék

A rengeteg munka elsődleges és kézzel fogható eredménye a bor, amit ottjártunkkor természetesen végig is kóstoltunk, és bátran ajánljuk őket. A minőséget mi más támaszthatná alá jobban, mint hogy Esztergom több olyan kiváló étterme is borlapjára tűzte tételeiket, mint a Koriander  vagy a Prímás Pince.

Csupa pozitív benyomás!

Maga a pince varázslatos… Ahogy belépsz érzed hogy ez valami más, nem megszokott, eredeti… Valami rég elfeledett, mégis eleven varázs ami körbelengi a kis helyiséget. A vaskályhában pattogó fa hangja, az izzadó mészkő és a selymes penész illatát csak a gerendáról belógatott házikolbász látványa tudja felülmúlni. Itt mindennek van funkciója, minden eredeti, még az 1867-ben készített prés is ott terpeszt, amit még a mai napig használnak…

Szivek Pince - 2015

A leírtak viszont mit sem érnének lélek nélkül. A testvérpár dinamizmusa, szakértelme és mukaszeretete adja a keretet, de az a miliő amitől életre kel az egész, az nem egy tanulható valami, azzal születni kell! Talán ezért is egyik céljuk olyan már-már elfeledett helyi fajták megmentése, újra felfedezése mint a „Kövérszőlő” vagy a „Ferkó” – ez határozottan tetszik nekünk. 🙂

Szivek Pince - Kövérszőlő

A pincetúra és borkóstolás után terepjáróval körbejártuk a szőlőt, ahol vendégfogadásra, bográcsozásra alkalmas terület is kialakításra került, remek panorámával (mögöttünk a pilisi dombok, szemközt pedig a község látható). A szőlő tengerszint fölött 340 m magasan található, így a panoráma, a friss levegő és éjszaka a csillagos égbolt látványa magával ragadó. Érdekesség továbbá Kesztölccel kapcsolatban, hogy a település első okleveles említése 1075-ből való, és a szőlőről szól!

Szivek Pince - terepjáró

Szeretnénk megköszönni a Szivek Családnak a lehetőséget, hogy betekinthettünk az életükbe, és ezzel a cikkel szeretnénk felhívni minden kedves olvasónk figyelmét Kesztölcre, mert számolni kell a község erejével, és azokkal az emberekkel akik itt alkotnak. Nem lennénk meglepve, ha néhány év múlva egyszerűen csak a Dunakanyar kincsesdobozaként emlegetnék a községet határon innen és túl! Folytatás következik! 🙂

Megosztás: