Blog

Pilisi Levendula kesztölci bázis

Örökség a nagyszülőktől – Pilisi Levendula

A gyermekkori illúzió és a racionalitás találkozása, melybe Ti is bármikor belekóstolhattok!
Már kisgyarmekként érdekesnek találtam a termelői világot… Városban felnőve adta magát, hogy a közeli boltokban vásároltak a szüleim a vasárnapi ebédhez, de rendre kerültek a tányérra nagymamám saját termesztésű zöldségei, gyümölcsei is. Kezdetben nem értettem honnan hordja hozzánk ezt a töménytelen mennyiségű finomságot, majd idővel, amikor már képesek voltunk érdemben is segíteni neki a testvéremmel, gyakran elkísértük őt a Nyulasba, ahol a családi telken almát, barackot, szőlőt, répát, káposztát, és még rengeteg finomságot termelt. Jelen sztorink azonban, a Pilisi Levendula.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Amikor az idős váciak elindultak a telekre…

A váciak közül biztosan sokan emlékeznek még rá, hogy reggel 6-7 között kapákkal kaszákkal sorakoztak az idősek a központi buszmegállóban, akik mind a Nyulasba indultak, hogy a hétvégi ház körül dolgozzanak. Volt diófánk, és sok sok virág, kilátás a Dunakanyarra, a telken egy faházzal, amiben csak a legszükségesebb dolgok voltak megtalálhatók. Hátul az elmaradhatatlan kertibudi, ami egyben szerszámok tárolására is szolgált. Tehát igazi csodatelek, amibe mindenfélét belelát a gyermeki elme. Imádtuk!

Vác - Nyulas

A Pilisi Levendula adta vissza a gyermekkori élményt!

Ezt az illúziót 20 év után sikerült ismét átélnem Kesztölcön, amikor a Pilisi Levendulának jártunk kicsit jobban utána. A sztori is hasonló, a levendulaszirupok és egyéb levendulás termékek megálmodója a nagyszülőktől örökölt házban látott sokkal többet, mint ami első ránézésre a valóság volt. A beszélgetés során kiderült, hogy a jópár éve megörölkölt házikó teteje már a bedőlés határán volt, a telken embernyi gaz uralkodott, és a legracionálisabb döntés a bontás és a telek értékesítése lett volna.

A racionalitás azonban nem minden, ha a valóság és a gyermekkori emlékek találkoznak, akkor tudnak igazán értékes dolgok születni! A gazt lekaszálták, a tetőt rendberakták. A telken ma már több száz levendulapalánta élvezi az évszakváltások forgatgát, majd a palnántából kifejlődött illatos növénykék felköltöznek az öreg házikó padlására és ha már készen állnak palackba kerülnek, és a Ti asztalotokat és ételeiteket ékesítik.

Kesztölci kézművesség

Ez nem egy multitermék, ennek minden cseppje eredeti, mely a keszölci föld legjavából táplálkozvan nyújtja legjobb formáját évről-évre. A termékskála is igen bő, megtalálhatunk natúr és citromos levendulaszirupot, levendulás fűszerecetet, provance-i mártást, levendulás sót is, de természetesen nem maradhat ki az illathatást garantáló illóolaj és illatgyertya sem.A Pilisi Levendula közben kinőtte a kis kertet, egy nagyobb darab földet is kellett vásárolni hozzá, hogy megfelelő mennyiségben állhasson rendelkezésetekre.

Levendulamező - Kesztölc

Korábban már írtunk Kesztölcről, mivel minket teljesen elvarázsolt a község és a helyi emberek életszeretete, a helyben készített termékek minősége, de már csak a pilisi levegő miatt is érdemes egyszer ellátogatni ide.

A Levendulaház hamarosan megnyitja kapuit, és vendégházként fogadja leendő vendégeit.

Kesztölc

Gondoljatok bele… El lehet képzelni jobbat egy fárasztó hét után, mint hogy a verandán egy pohár levendulás teát vagy roséfröccsöt kortyolgattok a barátokkal, beszélgettek a jó levegőn, bográcsoztok egyet és közben minden sejtetekben a megnyugvást érzitek? Mi nem… 🙂

Pilisi Levendula terméket innen csempészhettek az asztalra: termékek. (kiváló recept ötleteket is találtok a termékeknél)

A vendégház nyitásáról is időben informálunk Titeket! 🙂

Legyen szép a napotok!

Megosztás: