Blog

szarvasbőgés

Szarvasbőgés a Pilisi Parkerdőben – ne hagyd ki!

A Pilisi Parkerdő több erdészeténél idén is vezetett túrákon hallgatható és figyelhető meg a szarvasbőgés, ami az erdőkben szeptembertől október elejéig tart. Ha nem szeretnétek lemaradni erről a különleges élményről, érdemes lesz a Pilisben is nyitva tartani a fületeket!

Szarvasbőgés a Pilisi Parkerdőben

A vezetett kirándulásokon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. Ha eddig még nem ismerkedtetek meg az őszi erdővel, talán éppen itt az ideje. Arra érdemes figyelni, hogy célszerű az erdei, terepi viszonyoknak megfelelő ruházatot és lábbelit viselni.

A Visegrádi Erdészet szeptember 10-én, 11-én és 12-én indít túrákat, amelyekre előre kell jelentkezni.

Hirdetés

Tudtátok?

Az ország északi részén, így a Pilisi Parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbre. Viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben.

A gímszarvas nem kedveli a hőséget, ezért a bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában lehet számítani a jellegzetes hangra.

szarvasbőgés

Mire érdemes figyelni indulás előtt?

  • 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt.
  • Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat.
  • A túra során erdei körülményekre kell számítani. A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
  • Fényképezőgépet lehet vinni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is.

A szarvasbőgés hallgatása rendkívüli élmény lehet a gyerekek számára, hiszen erre biztosan sokáig emlékezni fognak, így családi programnak is kiváló választás.

Forrás: mti.hu

Megosztás: