Blog

bringatúrák a Skanzenben, októberi program

Bringatúrák a Skanzenben – Ne hagyd ki!

Biztosan nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az októberi hétvégékre is izgalmas programokkal készül a szentendrei Skanzen. Szívesen felfedeznétek a malmokat, a régi mesterségeket, esetleg az első világháborús emlékeket? Megismernétek a tűz szerepét a paraszti társadalomban vagy éppen nyomába erednétek a Skanzen mesekönyvéből ismert szereplőknek? Az őszi bringatúrák a Skanzenben 9 alkalommal várják a mozgás, a kikapcsolódás és a kultúra szerelmeseit.

Bringatúrák a Skanzenben

A programok minden korosztály számára tartogatnak meglepetéseket. A túrák hosszúsága megközelítőleg 1,5 óra, a maximális létszám pedig 25 fő / túra. Az alábbi tematikájú túrákat mindenképpen ajánljuk figyelmetekbe:

Malomtúra

Időpont: 2019. október 5., szombat 11:00 és 2019. október 20., vasárnap 11:00

A túra során a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél-, szárazmalom) ejtitek útba, hogy közelebbről is megismerjétek őket. Többségüket működés közben is megtekinthetitek, miközben kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér és mitől „ördöngős” a molnár.

Mákszem és Gubó túra

Időpont: 2019. október 6., vasárnap 11:00

A Skanzen mesekönyvének helyszíneit “tekeritek végig” ezen a túrán. A családi bringatúrán megtudhatjátok, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhettek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával és Mákossal és Gubával, a két pásztorkutyával.

A tűz nyomában

Időpont: 2019. október 12., szombat 11:00

A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad – de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. Ezen az útvonalon megtudhatjátok, hol van a tűz helye a házban, és hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. Végigjárjátok a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos ‘Flórián-vizére’ is fény derül.

Szentendrei Skanzen

Gyerektúra

Időpont: 2019. október 12., szombat 14:00

Kíváncsiak vagytok, milyen volt régen gyereknek lenni? Biciklizzétek körbe a Skanzent és figyeljétek meg, mivel játszottak a gyerekek, hol aludtak és mit tanultak az iskolában. Megismerkedhettek a tanya állataival, és megtudhatjátok, hogyan hasznosították őket régen a falubeliek.

Mesterségek nyomában

Időpont: 2019. október 13., vasárnap 11:00 és 2019. október 19., szombat 11:00

Felkereshetitek a múzeum műhelyeit, megnézhetitek, mit csinált a molnár, hogyan dolgozott a kékfestő vagy a kovács.

Pásztorok nyomában

Időpont: 2019. október 26., szombat 11:00

A magyar nyelvterület különböző részein – és persze az állatfajtáktól függően – Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és sereghajtóként Szent Márton (november 11.) napja volt az állatbehajtás jeles napja.. Dömötör napján az állatok és a gazdag pásztorhagyományok nyomába eredtek.

Élet a fronton túl

Időpont: 2019. október 27., vasárnap 11:00

Az 1914 és 1918 között zajló első világháború gyökeres változásokat hozott, amely a vidék mindennapi életet sem hagyta érintetlenül. A tematikus túrán a múzeum enteriőrjeiben megjelenő első világháborús emlékeknek és történeteknek eredtek majd a nyomába.

Skanzen bringatúra

Kihagyhatatlan játék a bringatúrák résztvevőinek!

A Skanzen a biciklitúrákhoz kapcsolódóan egy játékot is indít. Ahhoz, hogy részt vegyetek benne, nem kell mást tennetek, mint ellátogatni a Skanzen Facebook oldalára, ahol a játék október 1-27. között fut majd. Mi lesz a feladat? Vegyetek részt az októberi bringatúrákon, készítsetek róla fotót és töltsétek fel a Skanzen Facebook oldalára az #aktivosz #szentendreiskazen hashtaggel. A legtöbb like-ot begyűjtött fotó tulajdonosa családi belépőt nyer a V8 Uszoda és Szabadidőközpontba!

Arra nagyon fontos odafigyelnetek, hogy a programokon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Ehhez egy regisztrációs lapot kell elküldenetek a latogato@skanzen.hu email címre. Még több infót a túrákkal kapcsolatban ide kattintva találtok.

Gyerünk, pattanjatok fel egy kétkerekűre, és irány a Skanzen, ahol igazán tartalmas lesz az őszi színekben pompázó október! Nincs saját biciklitek, de nagyon szeretnétek részesei lenni az élményeknek? Nem kell aggódnotok, ugyanis a Skanzenben kerékpár kölcsönzésre is van lehetőség.

A fotókat pedig mi is szeretettel várjuk, ahogyan az élménybeszámolókat is.

Fotók: Szentendrei Skanzen

Megosztás: