Blog

Tökös hét, októberi program Szentendre

Kihagyhatatlan őszi programok a Skanzenben

Éppen hogy csak hazaérkeztünk a Skanzenből, máris érdemes lesz ismét nyakunkba venni a Sztaravoda-völgyet, ugyanis az őszi programok a Skanzenben rengeteg élményt ígérnek még számunkra. Velünk tartotok? A gyerekeket semmiképpen ne hagyjátok otthon, a múzeum számukra is szuper meglepetést tartogat, nem beszélve a gasztronómiai különlegességekről, és a népi hagyományok izgalmas és játékos felidézéséről! Mutatjuk a kihagyhatatlan rendezvényeket!

Esküvőkiállítás a Skanzenben

Az Esküvőkiállítás a Skanzenben minden leendő férj és feleség számára kihagyhatatlan program, október 19-20. ugyanis egyértelműen róluk szól majd.

Érdemes lesz felfedezni a Skanzent, mint esküvői helyszínt, amely elképesztően sokszínű, egyedi, és varázslatos! A Skanzen egyszerre ad otthont a Nagy Nap minden állomásának: leánykikérésnek, vendégvárásnak, templomi szertartásnak, polgári ceremóniának, és lakodalomnak.

A Skanzen Vigadóban különféle esküvői szolgáltatókkal is beszélgethettek, ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, és fotósok is jelen lesznek, hogy megosszák veletek a kínálatukat, és ötleteket adjanak a Nagy Napra készülődve.

Igazi kuriózum!

Mindkét napon egy Skanzen Vonatos utazás keretében mutatják be személyesen is az érdeklődőknek az esküvői helyszíneket, ahol feltehetik kérdéseiket, és részletes információt kaphatnak a Skanzenben szervezett esküvőket illetően.

Erről még több információt ITT találtok!

Skanzen esküvő kiállítás 2019
Fotó: Skanzen

’56 falun – Programok minden korosztálynak

Az október 23-ai nemzeti ünnepen a Skanzen a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját eleveníti meg élő történelmi jelenetekkel, autentikus környezetben. Az állandó kiállítás portáin különféle programokon vehetnek részt a látogatók, de ismeretterjesztő előadás és tárlatvezetés is lesz.

Programtippek!

Az érdeklődők megtudhatják, milyen volt a takarékos konyha az ‘50-es években, milyen volt ’56 gyerekszemmel, emellett gombfocikészítés, rongybabakészítés, krumplipuska-készítés, gyertyamártás, falusi mozi is lesz. Aki szeretne, részt vehet a bányász- és munkásdalok éneklésében és őszi csemegéket is kóstolhat.

A programmal, a jegyárakkal, és a nyitva tartással kapcsolatban ide kattintva olvasható részletesebb információ.

1956 Falun
Fotó: Skanzen

Tökös hét – Őszi szünet a Skanzenben

Október 29. – november 3. között az őszi programok a Skanzenben egyértelműen a tökös témáról szólnak majd! A gyerekek és a felnőttek az őszi iskolai szünet ideje alatt megismerkedhetnek a tökfélék sokféleségével, de a tökmagsajtolás és a tökmagköpesztés különleges rejtelmeivel is találkozhatnak.

Érdekesség!

A tököt leginkább a kukorica, ritkábban a burgonya és napraforgó közé vetették, és táplálékként, illetve állati takarmányozásra egyaránt hasznosították. Magjából olajat sajtoltak, így a parasztgazdaságokban is hasznát vették a növények.

Mi várja a csemetéket a tematikus héten? A meseszoba, a töklámpás-faragás, az őrségi tökmagos kerek perec, a sütőtök-krémleves, a tökös mézeskalácsok vására, a tökös kvíz és a játékudvar biztosan nagy kedvenc lesz. Pecsételős túraútvonalra pedig szintén számíthattok. Részletek ITT olvashatók a programról!

programok a Skanzenben, Szent Márton Újborfesztivál
Fotó: Skanzen

Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2019

Az őszi programok a Skanzenban természetesen novemberben is folytatódnak. A Skanzen szezonzáró rendezvénye a Szent Márton Újborfesztivál és Libator, amely Márton-napi népszokásokkal, borászati, kézműves, és hagyományőrző programokkal várja az érdeklődőket november 9-én és 10-én.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is.

A Skanzen gasztronómai különlegességekkel, koncertekkel, előadásokkal és bemutatókkal készül a hétvégére. Lesz tollfosztás, kukoricafosztás, borkóstoló, vadászati, íjászati, halászati, és solymászati bemutató is. A gyerekek a kézműves programok során csúzlit, csutkaállatot, madáretetőt és szalmalibát is készíthetnek majd, de a meseköltésen és a titoktúrán is érdemes lesz részt venni.

A Szent Márton Újborfesztivál és Libator mindkét napra tartogat nagykoncerteket, nagy örömünkre fellép a Zűrös Banda, a Kerekes Band, a Makám és az Ötödik Évszak is!

A rendezvény programjaival kapcsolatban részletes információ olvasható a Skanzen honlapján.

Ne feledkezzetek meg az őszi bringatúrákról sem, ez az évszak gyönyörű arcát mutatja nektek az őszi Skanzenben. Ha nincs saját bicajotok, az sem baj, hiszen bérelni is tudtok, ráadásul október 27-ig egy nyereményjátékban is részt vehettek! Ezek az őszi programok a Skanzenben sokkal több izgalmat tartogatnak számotokra, mint amit remélni mertetek, nem igaz?

Megosztás: