Blog

Örökség Ünnep a szentendrei Skanzenben

Örökség Ünnep a szentendrei Skanzenben – ezt ne hagyd ki!

A szentendrei Skanzen hagyományosan Pünkösdkor szervezi meg az Örökség Ünnepet, amely idén szeptember 19–20. 9.00 és 17.00 óra között várja azokat, akik örömmel megismernék a sokszínű szellemi kulturális örökségünket. 

Tudjátok, hogyan készül a molnárkalács? Vajon mit jelent a nyomódúc? Szívesen megkóstolnátok a pásztorételeket? Akkor ezt a rendezvényt semmiképpen ne hagyjátok ki! 

Miről kapta a nevét az Örökség ünnep? 

Az eseményen a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek mutatják be a szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat. 

Örökség Ünnep a szentendrei Skanzenben

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portáin megelevenednek a hazai szellemi kulturális örökségek, ahogyan az elmúlt években is, de idén elsőként olyan szokásokkal is megismerkedhettek, amelyek a nemzeti jegyzékre most kerültek csak fel. 

Mindenképpen felkeresnétek a Skanzent az Örökség ünnep miatt a hétvégén? Akkor mutatjuk, milyen programok várnak benneteket! 

Örökség Ünnep a Skanzenben – Programok

A szentendrei Skanzen portáin színes programkínálat vár a kétnapos rendezvény ideje alatt. Érdemes gyerekekkel is útnak indulni, mert számukra is készülnek a szervezők érdekességekkel, ráadásul a zenei programok is minden évben nagyon népszerűek. 

Szentendrei Skanzen

Megismerhetitek a Rajkó-módszert, a kalocsai népművészetet, a kékfestés hagyományát, és az egri fertálymesterséget is. Lesz hangszerbemutató, porcelánfestés-bemutató, megtudhatjátok, milyen a százráncú köpeny, és beleshettek a karcagi birkapörkölt főzés kulisszái mögé. 

Ismeretlen fogalom számotokra a novaji remélés? Kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül a balatonendrédi vert csipke? Akkor feltétlenül ott a helyetek Szentendrén, az Örökség ünnep a Skanzenben idén is szuper élményekkel vár. 

balatonendrédi vert csipke

A kisebb gyerekek biztosan élvezni fogják a madárbemutatót, a busómaszk faragást, a filc-, illetve gyékényállat készítést, és a lovasbemutatót. A táncház, a diáknóták, és a cigánytáncok pedig kötelező programpont azok számára, akik kifejezetten a zenei hagyományok miatt látogatnak ki a rendezvényre. 

Idén is koncertekkel lesz teljes az Örökség ünnep a Skanzenben

Az eseményen természetesen idén is lesznek koncertek, fellép majd a Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet és Erdőfű és Balogh Melinda

A Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet a világzene és a folklór neves képviselője. A Fonogram-díjas Nikola Parov és a Liszt-díjas, eMeRTon-díjas, illetve Kodály- és Bartók-díjas Herczku Ágnes a magyar és kelet-európai hagyományos népzene világát hozza el a Skanzenbe. 

Az Erdőfű és Balogh Melinda koncertjének célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait szem előtt tartva. A Kárpát-medencei népzenei műsor során előkerül majd a hegedű, a kontra/brácsa, a nagybőgő, a cselló, az ütőgardon, a furulya és a harmonika is. Az előadást ének és tánc egészíti ki. 

Hasznos tudnivalók – Jegyárak, előírások, helyszínek

Az Örökség ünnepre a belépés a normál múzeumi jegyárakkal történik, a szabadtéri múzeum területén belül – a járványhelyzet okán – szem előtt kell tartani bizonyos biztonsági előírásokat is. A programok helyszínéről pontos információt a programfüzetben találtok, ami a bejárati épületben kapható.

A programokról és a jegyárakról részletesen a Skanzen honlapján vagy a Örökség Ünnep Facebook eseményén tájékozódhattok bővebben.

Ha nincs még programotok hétvégére, nagyon ajánljuk a Skanzen felkeresését, ami már önmagában is hangulatos program. Az Örökség ünnep során pedig olyan szokásokkal és hagyományokkal ismerkedhettek meg egy helyen, ami nem csak különleges, de egyedülálló esemény is a Dunakanyarban. Jól hangzik, nem igaz? 

(X)

Megosztás: