Blog

Pünkösdi Örökség Ünnep, Skanzen

Indul a Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

A Pünkösdi Örökség Ünnep két napon át színpadi produkciókkal, zenés és táncos programokkal, kulináris élményekkel és kézműves bemutatókkal vár benneteket hétvégén a szentendrei Skanzenben. Fedezzétek fel egy helyszínen Magyarország szellemi kulturális örökségét 2019. június 9-10. között.

Mindenképpen érdekesnek ígérkezik a maszkafaragás, a lekvárkóstoló, a halasi csipkevarrás vagy éppen a papucskészítés-bemutató, a kétnapos rendezvény programjai ráadásul minden korosztály számára felejthetetlen élményeket szereznek majd.  

Skanzen, Örökség Ünnep
Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Pünkösdi programok a Skanzenben

Ahogyan már megszokhattátok, a Skanzenben kivétel nélkül mindig olyan rendezvények várnak benneteket, melyek során értékesen tölthetitek el a szabadidőtöket, és számos új ismerettel gazdagodhattok. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi rendezvényén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő harmincöt közösség mutatja be szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. 

Olyan szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokról van szó, melyeket közös szellemi kulturális örökségként kívánunk megőrizni a jövő generációi számára.

A gyerekek számára is igazi kaland lehet a Pünkösdi Örökség Ünnep, ahol lehetőségük lesz megismerni a tápéi gyékényszövést, de a busóruha-próba, illetve a fertálymesteri botok, és a százráncú köpeny bemutatása is garantáltan leköti majd őket.

Pünkösdi Örökség Ünnep – Programok

A Pünkösdi Örökség Ünnep keretében megjelennek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2018-ban felkerült új elemek is, mint a szegedi papucskészítés, a lipicai lótenyésztés és a magyar vadászat hagyománya.

A programok közül természetesen a pünkösdi népszokások sem maradnak ki, így a pünkösd falusi hagyományait, a pünkösdi királynéjárás szokását az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület segítségével ismerhetitek meg.

Skanzen, Pünkösdi Örökség Ünnep
Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A kalocsai pingálás, a nyomódúc-készítés, a hálókötés, a tikverőző bohócruha-varrás, és a punyakóstolás mellett még egy fogathajtó bemutató részesei is lehettek.

Sőt, a rendezvényen érdemes lesz megnézni-meghallgatni az Afrikából érkező Fendika együttes műsorát is, hiszen az egzotikus népviselet, és az archaikus hangszerek biztosan levesznek majd benneteket a lábatokról. Az etiópiai dallamoknak köszönhetően még színesebb lesz a már amúgy is hihetetlenül gazdag programkínálat.

A programokról és a jegyárakról részletesen a Skanzen honlapján vagy a Pünkösdi Örökség Ünnep Facebook eseményén tájékozódhattok bővebben.

Skanzen, pünkösdi programok
Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Találkozzunk hétvégén a Skanzenben, töltsünk együtt két izgalmas napot a kulturális értékeink megismerése jegyében, és vigyük együtt a hírét annak a rendezvénynek, amely garantáltan közelebb hozza hozzánk Magyarország mesésen sokszínű hagyományait.

Megosztás: