Blog

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál – Startolj rá az élményre!

Szentendre nem hagyja szó nélkül elsuhanni mellettünk az őszt! A festők városának macskaköves sétálóutcáin ezúttal a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál várja szeptember 28. és 30. között azokat a vállalkozó kedvű borbarátokat, akik szívesen belevetnék magukat a borkóstolók, borvacsorák, és a jazz koncertek izgalmas kavalkádjába. Hűvösek az esték? Ugyan már! Egy pohár jó bor és egy kis jazz biztosan felmelegít majd benneteket a mediterrán kisvárosban ezen a hétvégén!

Szentendrei fesztivál

Ismét megrohamozzuk Szentendrét!

Nem hagyjuk otthon a barátainkat sem, mert biztosak vagyunk benne, hogy ők sem szeretnének lemaradni egy ilyen hangulatos és nívós fesztiválról. Ha lehunyjuk a szemünket, előttünk van a jelenet, ahogyan a kezünkben szorongatjuk a borospoharunkat, és megváltjuk a világot a Borkorzó egyik színpada előtt álldogálva.

Nem lehet olyan cidri, hogy ezt az élményt kihagyjuk!

A rendezvény részleteiről és a további programokról Solymosi Helénával, a Szentendrei Kulturális Központ vezetőjével beszélgettünk.

Szentendrei fesztivál

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál. Változott a koncepciója az előző évekhez képest?

Solymosi Heléna: Tavaly változtattuk meg a borfesztivál koncepcióját, egy kisebb léptékű, gourmet jellegű eseménnyé alakítottuk át, amely sokkal inkább illik a város hangulatához, reflektál a művészeti értékekre és a borkészítés hagyományaira. Sokan talán nem is tudják, de a 1882-es filoxéra járványig Szentendre bornagyhatalomnak számított, híresen jó borai voltak kadarkából és furmintból. A pusztító vész után a borkultúrából csupán a város alatt húzódó több mint 10 km hosszú pincerendszer maradt.

Szeretnénk feléleszteni a borkultúra hagyományát a városban, hiszen újraindult a szőlőtelepítés Szentendre környékén, ismét van a városnak bora. A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál pedig lehetőséget biztosít a város gasztronómiai értékeinek a bemutatására is. Büszkék vagyunk arra, hogy idén a Borjour a szakmai partnerünk, akik segítettek a kiállítók kiválogatásában és számos mesterkurzussal szélesítik a programjaink palettáját.

Szentendre borkóstolás

Elsősorban mely korosztály számára ajánlja az eseményt?

Solymosi Heléna: Mindenkinek, aki szereti a minőségi borokat és a jazz muzsikát. 🙂 Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek is élvezik azokat a rendezvényeket, amelyek elsősorban nem nekik szólnak, de elleshetnek fogásokat, bizonyos ismereteket, amelyeket máskor nincs alkalmuk. A családoknak ajánlom a főtéri Városi Vendégházban óránként megrendezésre kerülő főzőkurzusainkat, ahol igazi szentendrei receptek alapján lehet majd főzni.

Szentendrei városismereti séta

Borjour mesterkurzusok

Lesznek kiemelt programok is?

Solymosi Heléna: A Borjour 5 mesterkurzust fog tartani a Városházán a három nap alatt, ahol az igazi vájtfülű és a kezdő borkóstolók is élvezettel ízlelhetik majd a borokat különböző tematikák mentén. Külön ajánlom a pénteki nyitó mesterkurzust, amelyen kadarkák fognak párbajozni egymással. A művészetet kedvelők sem maradnak program nélkül, a Ferenczy Múzeum és a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány is készült kortárs képzőművészeti programmal, amelyek kapcsolódnak a borfesztivál témájához.

Lesznek várostörténeti séták is, amelyen a város bortörténeti hagyományait ismerhetjük meg. A sétáló utcában nemcsak a faházak készülnek finom borokkal, hanem az üzletek, éttermek is számos borkóstolást, borvacsorát kínálnak. Sőt a Barcsay Múzeum udvara is borudvarrá változik, ahol többek között borházasságot is lehet majd kötni.

Borvacsora Szentendre

Bor és jazz Szentendrén

Az ország mely tájairól képviseltetik magukat a borászatok a fesztiválon?

Solymosi Heléna: Igazából Magyarország minden jelentősebb borrégiójából lesznek borászatok, így a fesztiválozók egyetlen pohárral a kezükben végigkóstolhatják az ország legjobb borait. Büszkék vagyunk arra, hogy a kiállítók többségében maguk a borászok fogják kínálni a nedűiket, lehet tőlük kérdezni, lehetőség lesz megismerni azt a gondolatiságot, ahogyan a saját borukat készítik. Természetesen ismét bemutatkozik Szentendre bora, a Kőhegybor is.

Hirdetés

Mire számíthat az, aki kilátogat a háromnapos rendezvényre?

Solymosi Heléna: Azt gondolom, hogy Szentendrén eltölteni egy hétvégét mindig kellemes, de egy pohár jó bor és hangulatos jazz zene csak segíthet, hogy felejthetetlen élménnyé váljon. Aki kipróbálja a szakmai programokat, az biztos sokat fog tanulni a borokról, de aki csak arra vágyik, hogy jó társaságban andalogjon a Szamárhegy girbe-gurba kis utcácskáin és bepillantson egy-egy pincébe, az is megtalálja a számítását ezen a hétvégén.

Szentendre Borfesztivál

Olvasd el a fesztivál programját!

Programfüzet: Szentendrei Jazz- és Borfesztivál programfüzet

Az esemény Facebook oldala: Szentendrei Jazz -és Borfesztivál

Információ: https://szentendreprogram.hu/fesztivalok/szentendrei-jazz-es-borfesztival/

Helyszín: Szentendre belvárosa, Fő tér és Dumtsa Jenő utca

Időpont: 2018. szeptember 28.-30.

Borfesztivál Szentendre

A tematikus városi séták, a borvacsorák, borkóstolók, művészeti és zenei programok ismét nem hagynak majd benneteket unatkozni. Igazi szentendrei ételeket szeretnétek készíteni? Vegyetek részt az óránként induló főzőkurzusokon, és sajátítsátok el azokat a fortélyokat, amelyekkel még tél közepén is a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál jut majd eszetekbe!

Megosztás: