Blog

Palotajátékok, visegrádi programok gyerekekkel

Mesés élmények – Visegrádi programok gyerekekkel!

Izgalmas kirándulóhelyek, mesés játszóterek, számos hatalmas rét, árnyékos búvóhely és elképesztő élmények várják a családosokat és a gyermekcsoportokat Visegrádon. Ezek a visegrádi programok egytől egyig kihagyhatatlanok, annál is inkább, mert minden egyes kirándulás alkalmával újabb és újabb helyeket fedeznek fel maguknak a gyerekek. Máris mutatjuk, hova érdemes mindenképpen ellátogatni velük!

Visegrádi programok családoknak és gyermekcsoportoknak

Visegrád - Mogyoróhegy

Mogyoróhegy

A Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Mogyoróhegy, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni a gyerekekkel. A családok és gyermekcsoportok számára azért is nagyon vonzó, mert a játszótereket a kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt nagyon kedvelik, a tűzrakóhelyeknek köszönhetően pedig sok család jár ide szalonnát sütni vagy bográcsozni is.

A közelben található az ország legrégebbi erdei iskolája, a Madas László Erdészeti Iskola is.

Ha jártatok már a Mogyoróhegyen, akkor tudjátok, hogy ide mindenképpen labdával kell érkezni, de a tollasütőt, tollaslabdát, frizbit és ugrókötelet sem szabad otthon hagyni. Itt senkit nem zavar a gyerekzsivaj, és a friss levegőnek köszönhetően a gyerekek egész nap jól érzik magukat majd.

Az egyik legnépszerűbb hely a Mogyoróhegyen található fából készült vár, ahova már évtizedek óta járnak a gyerekek várkapitányosat játszani. A fából készült játékok a felnőttekben is kellemes nosztalgikus élményeket ébresztenek.

Mogyoróhegyi vadbemutató kert
A játszótértől nem messze található a vadbemutató kert (vadaspark), amely nem csak az erdei iskolában történő oktatást egészíti ki, de a családosok és a gyermekcsoportok számára is mindig izgalmas a terület, ahol gímszarvasok és vaddisznók is élnek. A vadaspark folyamatosan látogatható, a látogatás pedig ingyenes.

Mogyoró-hegyi vadbemutató kert, Visegrád

A titokzatos Zsitvay-kilátó

Ha úgy döntötök, hogy a családdal, vagy akár egy gyermekcsoporttal a Mogyoróhegyre szeretnétek kirándulni, akkor semmiképpen nem érdemes kihagyni a Nagyvillámon található Zsitvay-kilátót, amit azért szeretnek leginkább a gyerekek, mert az épületben úgy érzik magukat, mintha egy tornyot kellene bevenniük.

A kilátó természetesen jóval kisebb, mint a Salamon-torony, de a gyermekek számára így is izgalmas, a felnőttek pedig élvezni fogják a páratlan kilátást. Innen az Esztergom mellett található Helemba-sziget, a Szentendrei-sziget, de még a váci Naszály-hegy is látható, illetve könnyen behatárolhatóak Szokolya határai, és az Áprily-völgy is.

Visegrád, Zsitvay-kilátó, visegrádi programok

A kilátóból azt is megfigyelhetitek, hogyan csúsznak le a bobpályán egy-egy örömkiáltás kíséretében a vállalkozó szellemű gyerekek és felnőttek. 

A kilátóban található információs tábláknak köszönhetően a gyerekek megismerhetik a környék állat- és növényvilágát, az ismereteiket pedig a kilátó felkeresése után azonnal kamatoztathatják a környék füves területein.

Visegrádi kilátó

Az Apátkúti-völgy szépségei

A visegrádi programok között egyértelműen az egyik legkedvesebb az Apátkúti-völgy felkeresése, a völgyben csordogáló Apátkúti-patak mentén számos kihívás és természeti kincs várja a gyerekeket.

Figyelem! Ezeket a programokat érdemes vastag talpú túracipővel és váltóruhával indítani, hiszen hogyan is lehetne megtiltani a gyerekeknek, hogy a patakparton mászkáljanak? A hatalmas köveken mindig nagy élmény ugrándozni, ám vigyázni kell, mert néhol igen balesetveszélyes a terület a mohának és a vizes részeknek köszönhetően.

Apátkúti-patak völgye

Visegrád gyöngyszeme: az Ördögmalom-vízesés

A Telgárthy-rét felé sétálva a halastó után először az Ördögmalom-vízeséssel fogtok találkozni. Bár sokan úgy képzelik, hogy az Ördögmalom-vízesés a filmekben látható gigantikus vízesésekhez hasonlít, valójában azonban a sziklafalon lezúduló víz és hordalék mélyedéseket koptatott a kőbe, ezekben a mélyedésekben csordogál csendesen a víz, amely a végén egy pici tóban gyűlik össze. Innen halad tovább a patak.

Bár a vízeséshez vezető út egy kissé földes és csúszós, a korlátoknak köszönhetően meg lehet kapaszkodni. Gyerekekkel mindenképpen remek program, szeretik felfedezni a vízesés környékén található nagyobb sziklákat, sokan pedig levelekből és botokból készített kis hajókat úsztatnak a mélyedésekben.

Apátkúti-patak

A következő állomás a Magda-forrás lesz, amelynek vize ma már ugyan nem iható, de ma is tábla jelzi az egykor nagyon közkedvelt forrás helyét. Ezen a részen igazán hatalmas sziklák találhatóak, garantáltan magukhoz vonzzák majd a gyereksereget.

A felnőtteknek igen nagy kihívás visszafogni őket, ezért is mondtuk, hogy váltócipőre, és váltóruhára biztosan szükség lesz majd. A Magda-forrást elhagyva egy piknikezőhely mellett haladtok majd el, ahol meg lehet állni egy kicsit, itt megehetitek a szendvicseket, de ha bográcsozni készültök, arra is van lehetőség, és egy nagyobb gyerekcsoport számára is elég nagy a terület.

Bár talán nem feltétlenül itt érdemes letáborozni, hiszen nagyon közel van a Telgárthy-rét, csupán néhány perces gyalogútra.

Telgarthy-rét

Telgárthy-rét: A tökéletes úti cél!

A Telgárthy-rét az egyik legjobb úti cél azok számára, akik Visegrádra érkeznek, hiszen a rét hatalmas, árnyékos területet is bőven lehet találni, emellett pedig rengeteg fa mászóka várja a kiránduló gyerekeket.

Ahogyan a Mogyoróhegyre, úgy ide is célszerű frizbit és tollasütőt hozni, ha pedig családdal indultok útnak, akár rollert és kis biciklit is nyugodtan berakhattok a csomagtartóba. A játékok közelében számos fából készült pad és asztal segíti a kikapcsolódást, itt szalonnasütésre és bográcsozásra is lehetőség van. A közelben csordogáló patak pedig továbbra is remek játszótér lesz a gyerekek számára.

Az elmúlt években már szerencsére kulturált mosdókat használhattok a területen, úgyhogy egy egynapos programhoz is kiváló választás ez a hely.

Telgárthy-rét játszótér

Bertényi Miklós Füvészkert

A Telgárthy-rét mellett található a Bertényi Miklós Füvészkert, amely minden évben gyönyörű természeti kincseket tartogat a kirándulók számára. A kertben sajátos mikroklíma várja a látogatókat.

1978-ban Dr. Madas László és Dr. Madas András ötlete alapján Bertényi Miklós és Dr. Varga Gábor vezetésével kezdték meg a terület arborétummá történő alakítását. A nyolcvanas években madártani ösvényt hoztak létre, jóval korábban pedig luc-, duglasz-, erdei- és vörösfenyő állományokat telepítettek.

A Füvészkert felfedezése mindenképpen ajánlott, előzetes bejelentkezés alapján szakvezetés is kérhető.

Bertényi Miklós Fűvészkert Visegrád

Az Ördögmalom-vízesés, a Magda-forrás, a Füvészkert illetve a Telgárthy-rét felfedezése után a következő állomás a Kaán-forrás.

A forrás iható vize csillapítja a kirándulók szomját, és itt nyugodtan feltölthetitek a kulacsotokat is, a forrás hűsítő vize sokáig elkísér majd benneteket. Ha úgy gondoltátok, hogy itt véget értek az izgalmak, akkor megnyugtatunk benneteket, hogy közel sem, hiszen a közeli Visegrádi Pisztrángos Tavak rengeteg meglepetést rejtenek.

Kaán-forrás

Visegrádi Pisztrángos Tavak

1990-től 2010-ig használaton kívül volt a három dán típusú tó, ekkor azonban beindult újból a halgazdaság, és 15.000 pisztrángot telepítettek. A tavakhoz érve azonnal felfedezhetitek a boldogan ugráló halakat, akikből akár a ti vacsorátok is lehet. Máris mutatjuk, hogyan!

Mivel a pisztráng nagyon érzékeny hal, ezért a kifogott halakat már nem lehet visszaengedni, így ha meg vásároljatok őket, később el is fogyaszthatjátok a közeli Ördögmalom Étteremben. A tavaknál spiccbotot tudnak számotokra biztosítani.

Pisztrángos tó

A gyerekek számára mindig nagy móka a horgászat és garantáltan büszkén falatozgatnak majd abból a halból, amelyet nekik sikerült kifogni. A visegrádi programok között ez az egyik legjobb családi program, hiszen gyönyörű területen, friss levegőn tölthetitek az egész napot, és kellemes kikapcsolódást nyújt a pecázás egy-egy nagyobb játszóterezés után.

A Pisztrángos tavakról minden információt megtaláltok ide kattintva.

Hajókirándulás Visegrád környékén

Természetesen a visegrádi programok között a hajózás is szerepel, méghozzá toplistás helyen! Ha eddig még nem fedeztétek fel, hogy mekkora élmény Visegrád környékén hajózni, akkor mindenképpen tegyétek meg!

Budapestről szárnyas- és kirándulóhajó járatok is rendszeresen érkeznek a városba, ezenkívül kipróbálhatjátok a visegrádi sétahajózást is. Arra azért számítsatok, hogy a szárnyashajós utazás nyilvánvalóan kevesebb időt vesz igénybe, ez akár kisebb gyerekekkel is remek program lehet, a kirándulóhajók pedig lassan közlekednek, ám a Duna közepéről gyönyörű látványt nyújt az utazók számára a Dunakanyar.

Szárnyashajó

A sétahajó járatok Visegrádról indulnak, választhattok a Zöld illetve a Kék túra között.

A Zöld túrán a hajók Vácra érkeznek, majd onnan indulnak vissza Visegrádra, ha pedig a Kék túrát választjátok, akkor Visegrádról Nagymarosra, majd onnan Dömösre fogtok hajózni, megtekinthetitek, hogy milyen csodás a Duna közepéről Zebegény és a Börzsöny, ezután természetesen Visegrádra érkeztek majd vissza. Csoportok részére egyéni egyeztetés alapján a feltüntetett időpontokon kívül is indulhatnak járatok.

A menetrendről, illetve a jegyárakról a MAHART honlapján kaphattok bővebb tájékoztatást.

Dunai hajózás

Mátyás Király Történelmi Játszópark

A visegrádi hajóállomáshoz közel található a Mátyás Király Történelmi Játszópark, ahol a gyerekek a Királyi Palota felfedezése után még közelebb kerülhetnek Mátyás király világához.

A játszópark a mesék és regék világába kalauzol el benneteket, bejáratát két magyar és egy török vitéz őrzi. Gyerekekkel és gyerekcsoportokkal akár 2-3 órát is igénybe vehet a játszótér felfedezése, annál is inkább, mert a fából készült, csodálatosan színes játékok minden érzékszervre hatnak.

A gyerekek mellett a felnőttek is biztosan ki akarják majd próbálni az útvesztőt, de a többi játék is legalább ekkora élmény a Duna-part közelében található játszótéren. A buszok és autók számára a közeli parkolóban biztosított a parkolás.

Mátyás Király Történelmi Játszópark Visegrád

Innen csak 10-15 perces út kocsival/busszal a Fellegvár és a Mogyoróhegy környéke, illetve az Apátkúti-patak völgye is. Visegrádon belül nincsenek nagy távolságok, a gyerekek számára pedig ezek a visegrádi programok garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak. Hát még a gyermekek számára szervezett történelmi programok!

Visegrádi Kispalotajátékok

A Kispalotajátékok évről évre népszerűbb szórakozást ígérnek azoknak a gyerekeknek, akik az iskolai kirándulások alkalmával (májustól-június közepéig) Visegrádra látogatnak.

A szervezők célja az, hogy a történelmi látnivalókon kívül az idelátogató csoportok betekintést nyerjenek a középkori Visegrád életébe, ezért az egyes programelemek úgy lettek összeállítva, hogy azok aktív részvétel formájában ismeretszerző, szórakoztató élményt jelentsenek a látogatóknak.

Kispalotajátékok
Fotó: kispalotajatekok.hu

A gyerekek megnézhetik, milyen egy élő lovasviadal, egy reneszánsz táncbemutató, vagy solymászbemutató, de a haditorna bemutató is igazán izgalmasnak ígérkezik a Szent-György Lovagrend közreműködésével. A kisebb és nagyobb gyerekek kipróbálhatják magukat íjászatban és csatacsillag hajításban, de bizonyos kézműves mesterségekben (kőfaragó, kovács, fazekas, gyertyamártó, nemezes, szövő, bőrműves) is próbára tehetik a tudásukat.

Részletekért látogassatok el a Kispalotajátékok honlapjára, ahol még több érdekességet tudhattok meg a programokról.

Visegrádi vár - Fellegvár

Ha tovább színesítenétek a napot, sétáljatok egyet a Duna-parton, ismerjétek meg Visegrád kicsi, de bűbájos belvárosát, és keressétek fel Áprily Lajos szobrát is. 

Reméljük, hogy felírtátok az összes programot a listátokra, és akár egy egynapos, akár egy többnapos kirándulás során szépen sorban felfedezitek majd őket a gyerekekkel.

Visegrád élmény. Ma, holnap, holnapután, és jövőre is!

Borítókép: palotajatekok.hu

Megosztás: