Blog

Visegrádi vár - Fellegvár

Visegrádi vár megközelítése – Útvonalak

Bizony egy tartalmas nap a Dunakanyarban sokaknak nem telik el anélkül, hogy ellátogatnának a Fellegvárba, amely télen-nyáron, sőt, gyakran ünnepi időszakban is tárt karokkal várja a túrázás és kirándulás szerelmeseit. A visegrádi vár megközelítése a sok kacskaringós út ellenére nem vészes, bár attól is függ az út hossza és nehézsége, hogy éppen milyen közlekedési eszközzel szeretnénk bevenni a hegyet.

Máris mutatunk néhány lehetőséget!

Elfogadták a nemzeti várprogramot

A visegrádi vár megközelítése

Vágjunk rögtön bele a sűrűjébe, de haladjunk mégis szépen sorban, hogy könnyedén ki tudjátok választani, nektek melyik közlekedési eszközzel a legkényelmesebb vagy éppen mivel a legkalandosabb a visegrádi vár megközelítése.

A várba egyébként érdemes gyerekekkel és idősebbekkel is útnak indulni (no nem gyalogosan), mert a parkolótól már igazán könnyedén fel lehet jutni a legszebb részekre.Innen a panoráma annyira különleges, hogy nem egy embertől hallottuk már, hogy gyakorlatilag minden hónapban egyszer eljön ide fotózni, vagy csak gyönyörködni a mesés dunai kilátásban.

Nézzük tehát az útvonalakat – ezúttal kifejezetten közlekedési eszközökkel – gyalogosan pedig majd szemügyre vesszük egy következő alkalommal. Hátizsákot és útravalót azért hozzatok magatokkal, úgysem bírjátok ki, hogy ne nézzetek körül a környéken, ha már a Visegrádi-hegységben jártok!

Visegrádi vár megközelítése autóval

Ez talán a legegyszerűbb kirándulás, és tekintve, hogy elég nagy szintkülönbségről beszélünk, a térség ráadásul tele van csodálatos látnivalókkal, célszerű a busz helyett autóval bejárni a Fellegvár környékét. Persze egy kirándulás akkor az igazi, ha nem négy keréken gurulunk egész nap, tehát érdemes keresni egy jó kis parkolót, ahol ott lehet hagyni a kocsit.

Szentendrei Sörfesztivál
Hirdetés

Visegrádi vár – Parkolási díj

A Fellegvárnak egyébként van saját parkolója, a parkolási díj a buszoknak 1200 Ft/óra, a személygépkocsiknak pedig 300 Ft/óra.

Útvonalak

A Fellegvárat tehát kétféle útvonalon lehetséges autóval felkeresni. A Nagymarosi révtől a Rév utca – Nagy Lajos utca – Mátyás király utca – Panoráma utca vonalon érhető el a vár. Ha egy kicsit szeretnétek megismerni Visegrád békés oldalát, és szívesen sétálnátok az Apátkúti-völgyben, akkor mindenképpen ezt az irányt válasszátok.

A másik útvonal szerint a 11-es úton, Visegrád-Szentgyörgypusztánál (a jelzést figyelve) fel kell kanyarodni a szerpentines betonútra, és a várig ezen az úton kell haladni. Itt található útközben a Sibrik-domb, ahol Visegrád első vára állt. Ha erre kanyarodtok, mindenképpen álljatok meg megnézni.

Kocsival egyébként Visegrádról mindkét útvonalon kb. 10-15 perc az út.

Várak a Dunakanyarban

Visegrádi vár megközelítés busszal

2018-tól Visegrádon a Fellegvárat és a Bobpályát érintő 883-as számú autóbuszok a nyári időszámítás teljes tartama alatt közlekednek szabad- és munkaszüneti napokon.

Budapesttől a visegrádi vár megközelítése 1 óra 26 perc, de csupán csak 43,8 km. A járat Visegrád, Nagymarosi rév megállónál kanyarodik fel a Mátyás Király utcára, vagyis azok, akik Esztergom felől érkeznek, csak át kell hogy gyalogoljanak az út túloldalán lévő buszmegállóhoz, és máris átszállhatnak a Kisvillám felé tartó buszra. A megálló, ahol le kell szállni, a Visegrád, Fellegvár lesz.

A járatokat célszerű előre otthon kinézni ide kattintva.

Visegrádi vár megközelítése

Visegrád megközelítése kerékpárral

Ha szerettek biciklizni, és a kerékpáros túraútvonalak nagy kihívást jelentenek számotokra, akkor a Pilisben a helyetek! A Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat útvonalain 350 kilométer kerékpározásra kijelölt erdei úton tekerhettek, amelyeken 34 különböző ajánlott túrát találtok.

Indulhattok akár a szentendrei Skanzentől is, de Visegrád, Esztergom, Pilisszentkereszt vagy akár Dobogókő is lehet a kiindulópont.

Az útvonalakat ITT találjátok meg részletesebben leírva, nehézségi fokkal együtt!Amennyiben a Telgárthy-rét felől érkeztek, ügyeljetek rá, hogy az autós útvonalnál már említett szerpentinbe fogtok becsatlakozni. Ez kemény szakasz lesz, a visegrádi vár megközelítése során a legnehezebb. Hiszen csak 2 km, de 200 méternyi szintkülönbséget kell megtenni ezalatt. Mindenképpen gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk az utat!

Azt mindenképpen tartsátok szem előtt, hogy az a legegészségesebb és legizgalmasabb túra mindig, amit biciklivel, vagy gyalogosan tesztek meg. Tehát ez a legtutibb választás, bár sokkal jobban meg fogtok izzadni, mintha busszal vagy autóval jönnétek.

Budapest Visegrád vonattal

A visegrádi vár megközelítése tehát – ahogyan már ti is látjátok – nem nagy ördöngösség, könnyedén megtalálhatjátok a számotokra legkedvezőbb lehetőséget. Kellemes kirándulást kívánunk!

Témába vág

Kirándulás gyerekekkel a Dunakanyar környékén Kirándulás gyerekekkel? A Dunakanyar minden szempontból csodálatos úti cél számotokra, ha pedig a tervetek nem más, mint egy kiadós kirándulás a gyer...
Törökmezői tanösvény: A mezei szamócák birodalma Számos helyen kalandoztunk már a Börzsönyben, most pedig Törökmezőre kalauzolunk el benneteket. Járjuk végig együtt a Törökmezői tanösvény csodás állo...
Egynapos kirándulás Nagymaros szívében Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy csodás tájakon járjunk. Elég kiválasztani egy települést a Dunakanyarban, amely annyi látnivalóval és olyan pára...
Az Apródok útja tanösvény felfedezése Ha szívesen kirándulnátok a Börzsönyben, és közben új útvonalakat szeretnétek felfedezni, ismerjétek meg, milyen kincseket rejt az Apródok útja tanösv...
Kirándulás Dobogókő környékén – Egy nap a Pilisben Lemernénk fogadni, hogy a Dunakanyarban az egyik kedvenc kirándulóhelyetek Dobogókő, ami télen-nyáron remek szabadidős elfoglaltságot biztosít a pihen...
Kárpát-forrás: Pilisszentlászló bájos pihenőhelye! Ugye mondanunk sem kell, hogy ha egynapos kirándulásra készültök a Dunakanyarban, akkor érdemes olykor olyan úti célt is keresni, amerre kevesebbet já...
Mesés úti cél: A Miklós-deák-völgyi tavak világa A Miklós-deák-völgyi tavak a Dunakanyar rejtett kincsei, melyeket Pilismarót felől lehet a legegyszerűbben megközelíteni. A tavakat a Pilisi Parkerdő ...
Prédikálószék túra: A Vadálló-kövek különleges sziklái Számtalan gyönyörű fotó készül a Dunakanyarról nap mint nap, de kétségtelen, hogy a Prédikálószékről csodálhatjuk meg a lehető legszebb dunai panorámá...
Damásd vára története – Ipolydamásd emlékei A Dunakanyar várai között talán elsőként a visegrádi Fellegvár, az esztergomi vár, Nógrád, vagy éppen Drégely vára jut először eszetekbe. Damásd vára ...
6+1 nagy múltú kastély a Dunakanyarban Egy kastély a Dunakanyarban minden alkalommal felcsigáz bennünket, hiszen rengeteg gyönyörű kúria, villa épült az 1900-as évek első felében a Duna-par...