Blog

Visegrádi vár - Fellegvár

Visegrádi vár megközelítése – Útvonalak

Bizony egy tartalmas nap a Dunakanyarban sokaknak nem telik el anélkül, hogy ellátogatnának a Fellegvárba, amely télen-nyáron, sőt, gyakran ünnepi időszakban is tárt karokkal várja a túrázás és kirándulás szerelmeseit. A visegrádi vár megközelítése a sok kacskaringós út ellenére nem vészes, bár attól is függ az út hossza és nehézsége, hogy éppen milyen közlekedési eszközzel szeretnénk bevenni a hegyet.

Máris mutatunk néhány lehetőséget!

Elfogadták a nemzeti várprogramot

A visegrádi vár megközelítése

Vágjunk rögtön bele a sűrűjébe, de haladjunk mégis szépen sorban, hogy könnyedén ki tudjátok választani, nektek melyik közlekedési eszközzel a legkényelmesebb vagy éppen mivel a legkalandosabb a visegrádi vár megközelítése.

A várba egyébként érdemes gyerekekkel és idősebbekkel is útnak indulni (no nem gyalogosan), mert a parkolótól már igazán könnyedén fel lehet jutni a legszebb részekre.Innen a panoráma annyira különleges, hogy nem egy embertől hallottuk már, hogy gyakorlatilag minden hónapban egyszer eljön ide fotózni, vagy csak gyönyörködni a mesés dunai kilátásban.

Nézzük tehát az útvonalakat – ezúttal kifejezetten közlekedési eszközökkel – gyalogosan pedig majd szemügyre vesszük egy következő alkalommal. Hátizsákot és útravalót azért hozzatok magatokkal, úgysem bírjátok ki, hogy ne nézzetek körül a környéken, ha már a Visegrádi-hegységben jártok!

Visegrádi vár megközelítése autóval

Ez talán a legegyszerűbb kirándulás, és tekintve, hogy elég nagy szintkülönbségről beszélünk, a térség ráadásul tele van csodálatos látnivalókkal, célszerű a busz helyett autóval bejárni a Fellegvár környékét. Persze egy kirándulás akkor az igazi, ha nem négy keréken gurulunk egész nap, tehát érdemes keresni egy jó kis parkolót, ahol ott lehet hagyni a kocsit.

Habosbabos
Hirdetés

Visegrádi vár – Parkolási díj

A Fellegvárnak egyébként van saját parkolója, a parkolási díj a buszoknak 1200 Ft/óra, a személygépkocsiknak pedig 300 Ft/óra.

Útvonalak

A Fellegvárat tehát kétféle útvonalon lehetséges autóval felkeresni. A Nagymarosi révtől a Rév utca – Nagy Lajos utca – Mátyás király utca – Panoráma utca vonalon érhető el a vár. Ha egy kicsit szeretnétek megismerni Visegrád békés oldalát, és szívesen sétálnátok az Apátkúti-völgyben, akkor mindenképpen ezt az irányt válasszátok.

A másik útvonal szerint a 11-es úton, Visegrád-Szentgyörgypusztánál (a jelzést figyelve) fel kell kanyarodni a szerpentines betonútra, és a várig ezen az úton kell haladni. Itt található útközben a Sibrik-domb, ahol Visegrád első vára állt. Ha erre kanyarodtok, mindenképpen álljatok meg megnézni.

Kocsival egyébként Visegrádról mindkét útvonalon kb. 10-15 perc az út.

Várak a Dunakanyarban

Visegrádi vár megközelítés busszal

2018-tól Visegrádon a Fellegvárat és a Bobpályát érintő 883-as számú autóbuszok a nyári időszámítás teljes tartama alatt közlekednek szabad- és munkaszüneti napokon.

Budapesttől a visegrádi vár megközelítése 1 óra 26 perc, de csupán csak 43,8 km. A járat Visegrád, Nagymarosi rév megállónál kanyarodik fel a Mátyás Király utcára, vagyis azok, akik Esztergom felől érkeznek, csak át kell hogy gyalogoljanak az út túloldalán lévő buszmegállóhoz, és máris átszállhatnak a Kisvillám felé tartó buszra. A megálló, ahol le kell szállni, a Visegrád, Fellegvár lesz.

A járatokat célszerű előre otthon kinézni ide kattintva.

Visegrádi vár megközelítése

Visegrád megközelítése kerékpárral

Ha szerettek biciklizni, és a kerékpáros túraútvonalak nagy kihívást jelentenek számotokra, akkor a Pilisben a helyetek! A Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat útvonalain 350 kilométer kerékpározásra kijelölt erdei úton tekerhettek, amelyeken 34 különböző ajánlott túrát találtok.

Indulhattok akár a szentendrei Skanzentől is, de Visegrád, Esztergom, Pilisszentkereszt vagy akár Dobogókő is lehet a kiindulópont.

Az útvonalakat ITT találjátok meg részletesebben leírva, nehézségi fokkal együtt!Amennyiben a Telgárthy-rét felől érkeztek, ügyeljetek rá, hogy az autós útvonalnál már említett szerpentinbe fogtok becsatlakozni. Ez kemény szakasz lesz, a visegrádi vár megközelítése során a legnehezebb. Hiszen csak 2 km, de 200 méternyi szintkülönbséget kell megtenni ezalatt. Mindenképpen gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk az utat!

Azt mindenképpen tartsátok szem előtt, hogy az a legegészségesebb és legizgalmasabb túra mindig, amit biciklivel, vagy gyalogosan tesztek meg. Tehát ez a legtutibb választás, bár sokkal jobban meg fogtok izzadni, mintha busszal vagy autóval jönnétek.

Budapest Visegrád vonattal

A visegrádi vár megközelítése tehát – ahogyan már ti is látjátok – nem nagy ördöngösség, könnyedén megtalálhatjátok a számotokra legkedvezőbb lehetőséget. Kellemes kirándulást kívánunk!

Témába vág

Damásd vára története – Ipolydamásd emlékei A Dunakanyar várai között talán elsőként a visegrádi Fellegvár, az esztergomi vár, Nógrád, vagy éppen Drégely vára jut először eszetekbe. Damásd vára ...
6+1 nagy múltú kastély a Dunakanyarban Egy kastély a Dunakanyarban minden alkalommal felcsigáz bennünket, hiszen rengeteg gyönyörű kúria, villa épült az 1900-as évek első felében a Duna-par...
Egynapos kirándulás Budapest környékén – Válaszd a Dunakanyart!... Egy egynapos kiruccanás sokszor felér egy többnapos pihentető hétvégével, igazunk van? Kíváncsiak vagytok, hogy milyen izgalmas úti célokkal vár benne...
Visegrád kirándulás tippek – Természetjáró élmények Friss levegő, csend, és béke. Erre vágyunk akkor, ha elegünk van a szorgos hétköznapok feszítő ritmusából, és szerencsére pontosan ilyen Visegrád kirá...
TOP10 kihagyhatatlan túraútvonal a Dunakanyarban A térségben bárhol járunk, mindenhol megállunk gyönyörködni a panorámában, a hegyekben és a közöttük folydogáló Duna szépségében. Ha van olyan túraút...
Télen is bámulatosan fest a “sződligeti mesetó”! – V... Bár a nagyközönség számára továbbra sem nyitja meg kapuit a sokak által csak "sződligeti mesetó" néven becézett Horgásztó Sződligeten, az alábbi vide...
Pilisszántói-kőfülke – Jégkorszaki barlang a Dunakanyar szívében!... A Pilisszántói-kőfülke vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb barlangja a Dunakanyarnak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található régészeti és ...
Remete-barlang, kirándulás a legendák ösvényén! A Dömössel szemben található Remete-barlang egy fantasztikus túracélpont, mely a Dunakanyarra, és a vele párhuzamosan húzódó hegységekre nyújt csodála...
Téli élmények a Dunakanyarban – Ilyen Esztergom üveggömbbe zárva... Nap mint nap megleptek bennünket a szebbnél szebb fotóitokkal, így nem csoda, hogy nagy izgalommal várjuk, hogy a Dunakanyar tippek csoportunkba milye...
Mesébe illő látványt nyújt a havas téli Búbánatvölgy!-VIDEO Az Esztergom közelében fekvő Búbánatvölgy az egyik kedvenc kirándulóhelyünk, hiszen télen-nyáron gyönyörű, friss a levegő, és pótolhatatlan élményeket...