Blog

Mocsári teknősök költöztek a Visegrádi-hegységbe

Gondoltátok volna, hogy a Visegrádi-hegységben mocsári teknősök élnek? Számunkra elsőre megdöbbentő volt az információ, de a hír szerencsére igaz. Tudjátok, hol találkozhattok velük?

A Dunakanyar környéken eddig ritka faj, a mocsári teknősök egyedei kerültek elő idén tavasszal és a nyár első felében a Visegrádi-hegység több kis tavából.

Hazánk egyetlen őshonos teknősféléje a mocsári teknős. Mint minden kétéltű és hüllő Magyarországon, ez a faj is védett, eszmei értéke 50 000 Ft. Korábbi kirándulásaink alkalmával egyetlen egyszer sem volt alkalmunk találkozni ezekkel a teknősökkel, ennek okát a következőképpen indokolta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője:

Magyarország egyetlen őshonos teknőse eddig csak elvétve fordult elő a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, így az aranysakál, a fekete gólya és három új denevérfaj után még egy ritka faj indult szaporodásnak a Budapesthez közeli örökerdőkben. Ez az újabb említésre méltó ökológiai eredmény a 2008 és 2010 között megvalósult „Parkerdő természetesen” elnevezésű uniós természetvédelmi programnak köszönhető, melynek keretében a vizes élőhelyek restaurációs munkáit végezték el.

Hirdetés

A Parkerdő természetesen című projekt a tájidegen erdőállományok átalakítását, invazív fajok visszaszorítását, vizes élőhelyek rehabilitációját, valamint kiemelt jelentőségű élőhelyek és földtani természetvédelmi értékek védelmét célozta meg a Pilisi Parkerdő területén. A szakemberek elvétve, csak minden ötödik évben találtak egy-egy mocsári teknős példányt. A Parkerdő területén nem sok olyan víz van, amiben teknős él, és ahogy egyre magasabbra megyünk a tengerszint fölé, ezek száma rohamosan csökken. Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt.

Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka elmondta: 

„Az igazi meglepetés kétségtelenül az volt, hogy idén több olyan kistóból került elő mocsári teknős, amelyekben addig még nem fordult elő, így például az Ágas-hegynél is találtunk egy tojásrakó nőstényt. A vizes élőhelyek rekonstrukciójával összhangban az erdei ökoszisztéma egészének önfenntartó fejlődését elősegítő örökerdő-gazdálkodás is rendkívüli módon támogatja az ilyen jellegű természetvédelmi törekvéseinket, mivel ez a gazdálkodási módszer nagyon kíméletesen óvja és gyarapítja a szárazföldi és vízi fajok természetes élőhelyeit egyaránt. Az ilyen erdőkben a különböző állat- és növényfajok sokkal könnyebben megtalálják az igényeiknek megfelelő élőhelyeket, ezért ezekben az erdőkben magasabb fajszámban fordulnak elő mind a növény-, mind pedig az állatvilág képviselői. Bízunk benne, hogy a közel 10 éve megkezdett, a vizes élőhelyeket célzó védelmi intézkedések is még sok fajnak kedveznek a jövőben.” 

Mocsári teknősök

​Reméljük, ti is osztoztok az örömünkben, úgy gondoljuk, hogy a mindennapok rohanásában szükség van arra, hogy ilyen híreket is megosszuk veletek. Ha túra közben esetleg találkoztok a teknősökkel, reméljük, megírjátok nekünk!

Forrás: parkerdo.hu

Megosztás: