Blog

Miklós-deák-völgyi tavak, 50 év 50 célpont

Mesés úti cél: A Miklós-deák-völgyi tavak világa

A Miklós-deák-völgyi tavak a Dunakanyar rejtett kincsei, melyeket Pilismarót felől lehet a legegyszerűbben megközelíteni. A tavakat a Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át.

Ha tehetitek, mindenképpen látogassatok el ide, mert bár kevésbé frekventált helyen lévő látnivalók, csodás környezetben fekszenek.

Miklós-deák-völgyi tavak

A tavakhoz a pilismaróti templomtól induló piros sáv turistajelzést követve lehet elérni. Maga a kirándulás nem igényel komolyabb edzettséget. A túra nehézségi foka könnyű, a hely gyalogosan, kisebb gyerekekkel és akár babakocsival is kényelmesen megközelíthető.

A tavak közelében pihenőhely várja a kirándulókat, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, és információs táblákkal. Családi kiránduláshoz, baráti kiruccanásokhoz, és akár egynapos osztálykiránduláshoz is tökéletes helyszín.

Miklós-deák-völgy

A csend és a nyugalom „alapfelszereltség”, és garantáltan sok vidám élménnyel, feltöltődve fogtok innen távozni.

Mit érdemes tudni a tavakról? Máris mutatjuk!A régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt.

A műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok számára átjárható módon, életkörülményeiket figyelembe véve alakították ki. A munkálatok célja a vízfelület létesítése, a vízvisszatartás, azaz a tározó szerep és a vízfolyás átjárhatóságának biztosítása volt. – olvashatjuk a parkerdő honlapján.

Hirdetés

A megkerülő csatorna kialakítása igazi különlegesség Magyarországon. Ez a vízi állatfajok számára biztosít átjárást a tórendszer feletti mederszakasz és a tórendszer alatti mederszakasz között, hogy meglegyen az átjárás minden területen.

Ezek a kis vizes élőhelyek nagyon fontosak a kétéltűeknek és a madaraknak is, a Pilisben ezek a tavak nagyon nagy szerepet töltenek be az erdő ökoszisztémájában. Szarvasok, vaddisznók és őzek is rendszeresen járnak le inni, dagonyázni a vízhez.

A tavak esővízzel töltődnek föl, nagy részüket az ember hozta létre, mesterséges eredetűek. Ezeket a tavakat alkalmanként muszáj kikotorni, ma már az erdőgazdaság dolga a karbantartás.

A kirándulás során a kisebb gyerekek sokat tanulhatnak az erdők és a tavak élővilágáról, miközben a friss levegőn vannak, és nem nyomkodják a különféle kütyüket sem.

Hát mi erre mondjuk, hogy mesés úti cél, a Dunakanyar egyik legszebb részén. Egy egynapos kirándulás és néhány órás kikapcsolódás itt felér egy pihentető hétvégével!

Képek: parkerdo.hu

Megosztás: