Blog

Pilisszentkereszt, turistajelzések

Turistajelzések – Mit érdemes tudni róluk?

Kirándulásaitok során biztosak találkoztatok már többféle turistajelzéssel is. Ezek nagyon hasznos információkkal látnak el benneteket, ha tudtok olvasni belőlük. Mutatjuk, melyek azok a turistajelzések, amelyeket nem árt ismerni, ha a Pilisben vagy a Börzsönyben túráztok!

Kirándulás a Dunakanyarban, erdei fejlesztések

Turistajelzések – Az alapszabályok

A legfontosabb információk hamar teljesen logikusak lesznek, de ha még nem ástátok bele magatokat a turistajelzések alapszabályaiba, akkor íme, ezekre figyeljetek:

 • A jelzéseket a színük és jelzéskódjuk alapján lehet beazonosítani.
 • A természetben a jelzéseket fára, kerítésre vagy kövekre festik, a lényeg, hogy jól látható tereptárgyakat választanak hozzá.
 • A színek és az alakzatok az útvonalak megkülönböztetését segítik elő.
 • A legfontosabb színek a jelzések közül sorrendben a kék, a piros, a zöld, és a sárga.
turistajelzések, sávjelzés

Milyen turistajelzések találhatók a Pilisben és a Börzsönyben?

Bár a turistajelzések első találkozás alkalmával kissé bonyolultnak tűnhetnek, de elég csak egyszer megismerkedni velük közelebbről, utána már könnyen megy majd a tájékozódás.

A legfontosabb jelzések:

 • Sávjelzés: a fontosabb kiindulási pontoktól más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. Kiindulópont lehet pl. egy vasút, villamos, hajó, vagy akár autóbusz állomás vagy megállóhely is.
 • Kereszt jelzés: olyan átkötő vagy összekötő utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet.
 • Négyzet jelzés: a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.
 • Kör jelzés: forrásokhoz, kutakhoz, és egyéb ivóvízvételi helyhez vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.
turistajelzések Dunakanyar
 • Háromszög jelzés: a hegytetőkre, kilátópontokhoz és kilátókhoz vezető utakat jelöli. Ha Dobogókőről a Prédikálószékre mentek, akkor pl. a piros háromszöget kell követnetek.
 • L-alakú jelzés: a romokhoz, műemlékekhez (vagy) az azoktól jövő utakat jelzi.
 • Omega jelzés: a barlangokhoz vezető utakat jelöli.
 • Körséta jelzés: rövidebb kirándulásokra alkalmas, a kiindulópontba jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelöli.

A turistajelek mérete, elhelyezése, és sűrűsége

Ahhoz, hogy a turistajelzések jól láthatóak legyenek, egy 12×10 cm-es fehér alapra festik fel őket. Ennél nagyobb méretű jelzésekkel is találkozhattok azokon a helyeken, ahol mondjuk egy tisztás, rét, mező, legelő miatt nem látnátok jól a kisebb méretű jelzést.

A turistajelzések elhelyezésénél a fő szempont természetesen az, hogy bárki elérje a jelzéseket követve az úti célját. A jelzéseket mindkét haladási irányból látnotok kell, de nem mindig ugyanarra a tereptárgyra helyezik el őket. A fákon valamivel szemmagasság fölött találjátok, olyan felületen, amely nem mohás, és nem gombás. A bükk, a gyertyán, és a fenyő kérge elég sima a jelzésekhez. Ahol nincsenek fák, ott a villanyoszlopokon, póznákon érdemes keresni őket.

Az útjelzés mindig egy indító jelzéssel kezdődik, ezt követi a behívó jelzés, amelyet 10 méteren belül találtok. Ha a behívó jelzés valamilyen okból megsemmisülne, még mindig ott lesz a megerősítő jelzés, amely egy kissé messzebb lesz, de segít a tájékozódásban. Ahogyan a neve is mutatja, megerősít benneteket a haladási irányban.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Indulhat a Dunakanyar-túra?

Tudtátok?

Azoknál az útelágazásoknál, ahol akár több irányban is folytathatjátok az utat, ún. „kaput” kell készíteni. Vagyis az új iránynak megfelelő út bejáratánál az úttól jobbra és balra, egy-egy jelzést kell elhelyezni. A kapu után, egy irányjelző behívó jelzést is találtok majd, így lesz teljesen egyértelmű, merre is kell haladnotok ezután.

A Pilisben és a Börzsönyben futó turistajelzések és főbb útvonalak megújulásáról, és helyéről mindig naprakész információt kaphattok a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipolyerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaitól!

Megosztás: