Blog

Palotajátékok, várjátékok

Palotajátékok és várjátékok a Dunakanyarban – 2019

Olyan egyedi és lebilincselő programra vágytok a Dunakanyarban, ahol valósággal megelevenedik a történelem? Az idei Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, a 26. Szondi Várjátékok és a IV. Ipolydamásdi Várjátékok minden korosztály számára tartogatnak izgalmakat, kár lenne őket kihagyni! Máris hozzuk a részleteket!

Indul a IV. Ipolydamásdi Várjátékok!

Ipolydamásdon június 23-án az Ipoly Feszt keretében kerül megrendezésre a IV. Ipolydamásdi Várjátékok, ahol többek között megnézhetitek Damásd vára ostromát és a csatát is.

A program 13 órakor indul zenés felvonulással a várban, majd a megnyitó után megnézhetitek a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület, a Gölbasi Vitézei Egyesület, a Szent Sebestyén Számszeríj Társaság, a Börzsöny Nehézgyalogság és a Bandiéra Zászlóforgató Csoport bemutatóját. 17 órakor kezdődik várjátékok fő programja, a Damásd vára ostromát bemutató csata felelevenítése.

A gyerekek számára egyértelműen lebilincselőek lesznek a programok, de a vár története iránt érdeklődő látogatók is biztosan élvezni fogják a színes programkínálatot. A rendezvény helyszíne a damásdi vár.

26. Szondi Várjátékok Drégely váránál

A Szondi Várjátékokat immár 26. alkalommal rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata Drégely váránál, 2019. július 6-án.

A település a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. A település lakói büszkén emlékeznek és ragaszkodnak a vár történetéhez és kapitányához, Szondi Györgyhöz.

A gyakorlat azt mutatja, hogy évről évre egyre többen látogatnak el a várjátékokra, hogy megemlékezzenek a Szondi hősies helytállásáról.

Liliputi 2019.okt
Hirdetés

Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik a programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. – olvashatjuk a Szondi Várjátékok Facebook eseményénél.

A sziklavár 1991 óta a Nemzeti örökség része, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely. A rendezvény Drégely várában kerül megrendezésre.

Szondi Várjátékok Drégely váránál
Fotó: Drégelypalánk közösségi oldala

Startol a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok!

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, mely 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak.

A háromnapos rendezvényt közel ezer kosztümös szereplő teszi színesebbé, a hagyományőrző programok öt helyszínen – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlanak 2019. július 12-13-14-én.

2019-ben első alkalommal rendezik meg a Palotajátékok keretében a V4 Dudafesztivált. Meghallgathatjátok a fellépők által megszólaltatott hangszert, emellett akár részt vehettek az élményduda készítésben vagy az óriás duda kirakásába is.

A Palotajátékok a helyiek és a turisták körében egyaránt nagyon népszerű esemény, a várost belengő középkori hangulat, és a lovagi tornák a gyerekek számára is izgalmas, varázslatos világot jelenítenek meg. A királyi menet minden évben hatalmas siker, a kézműves vásáron pedig korhű ruhákat, kardokat, és páncélokat is lehet vásárolni.

A rendezvény közelében a parkolás csak a kora reggeli órákban lehetséges, hiszen a város hamar megtelik autókkal és buszokkal. Ezért azt tanácsoljuk, hogy aki teheti, vegye igénybe a Duna bal partján található kerékpárutat, majd keljen át Nagymarosnál a révvel Visegrádra. Innen már csak 5 perces útra van a Palotajátékok központi helyszíne, a Királyi Palota előtt haladó Fő utca.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Fotó: Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Ha felkeltették a programok az érdeklődéseteket, akkor nyugodtan írjátok be őket a naptárba! Szerencsére más-más hétvégéken rendezik őket, így akár egymás után sorban is lehetőségetek lesz megismerkedni Drégely vára, Damásd vára és a visegrádi Királyi Palota színes történelmi emlékeivel!

Témába vág

Töretlen a bájos PirosLábos Fesztivál népszerűsége Azzal kapcsolatban egy szemernyit sem kételkedtünk, hogy a szigetmonostori PirosLábos Fesztivál 2019-ben is hatalmas népszerűségnek örvend majd. Amik...
7+1 októberi program a Dunakanyarban Sport-, és gyermekprogramok, fesztiválok, gasztronómiai rendezvények, és fantasztikus koncertek várnak benneteket ősszel is a térségben. Október első...
Fantasztikus hír! Megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark A napokban figyeltünk fel a hírre, hogy megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark. Magyarország 15. Natúrparkjának alapítói Piliscsaba, Piliscsév, Piliss...
PirosLábos Fesztivál 2019 – Programok és élmények A Dunakanyar legbájosabb fesztiválja egyértelműen a Szigetmonostoron megrendezett PirosLábos Fesztivál, és nem csak a hihetetlenül rafináltan kiválas...
Hétvégén indul a Szentendrei Jazz- és Bornapok Végre ismét elérkezett az ideje annak, hogy egy pohár finom bor társaságában élvezzük a jazz lágy dallamait, miközben a bámulatos Szentendre lát vend...
TOP7 bámulatos szállás Visegrád szívében Visegrád az egyik legszebb település a Dunakanyarban. A város egyaránt népszerű a panoráma, a sportok, a gasztronómiai élvezetek, és a kikapcsolódás s...
Bringatúrák a Skanzenben – Ne hagyd ki! Biztosan nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az októberi hétvégékre is izgalmas programokkal készül a szentendrei Skanzen. Szívesen felf...
Lupa Beach – “A Dunakanyar új színfoltja” Egy hosszú, forró nyár után örömmel emlékezünk vissza a legjobb strandos élményekre, a hűsítő üdítőkre, és arra számos felhőtlen pillanatra, amikor v...
Országos Szenior Örömtánc Találkozó Szigetmonostoron 2019. szeptember 14-én, immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Szigetmonostor Faluházban az Országos Szenior Örömtánc Találkozó. A ren...
Szeptemberben befejezik az M2-es autóút építését Végre jó hírrel szolgálhatunk azok számára, akik a Duna bal partján közlekednek, és úgy érzik, több mint eleget várakoztak már dugóban. Szeptember 30...