Blog

Palotajátékok, várjátékok

Palotajátékok és várjátékok a Dunakanyarban – 2019

Olyan egyedi és lebilincselő programra vágytok a Dunakanyarban, ahol valósággal megelevenedik a történelem? Az idei Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, a 26. Szondi Várjátékok és a IV. Ipolydamásdi Várjátékok minden korosztály számára tartogatnak izgalmakat, kár lenne őket kihagyni! Máris hozzuk a részleteket!

Indul a IV. Ipolydamásdi Várjátékok!

Ipolydamásdon június 23-án az Ipoly Feszt keretében kerül megrendezésre a IV. Ipolydamásdi Várjátékok, ahol többek között megnézhetitek Damásd vára ostromát és a csatát is.

A program 13 órakor indul zenés felvonulással a várban, majd a megnyitó után megnézhetitek a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület, a Gölbasi Vitézei Egyesület, a Szent Sebestyén Számszeríj Társaság, a Börzsöny Nehézgyalogság és a Bandiéra Zászlóforgató Csoport bemutatóját. 17 órakor kezdődik várjátékok fő programja, a Damásd vára ostromát bemutató csata felelevenítése.

A gyerekek számára egyértelműen lebilincselőek lesznek a programok, de a vár története iránt érdeklődő látogatók is biztosan élvezni fogják a színes programkínálatot. A rendezvény helyszíne a damásdi vár.

26. Szondi Várjátékok Drégely váránál

A Szondi Várjátékokat immár 26. alkalommal rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata Drégely váránál, 2019. július 6-án.

A település a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. A település lakói büszkén emlékeznek és ragaszkodnak a vár történetéhez és kapitányához, Szondi Györgyhöz.

A gyakorlat azt mutatja, hogy évről évre egyre többen látogatnak el a várjátékokra, hogy megemlékezzenek a Szondi hősies helytállásáról.

Hirdetés

Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik a programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. – olvashatjuk a Szondi Várjátékok Facebook eseményénél.

A sziklavár 1991 óta a Nemzeti örökség része, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely. A rendezvény Drégely várában kerül megrendezésre.

Szondi Várjátékok Drégely váránál
Fotó: Drégelypalánk közösségi oldala

Startol a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok!

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, mely 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak.

A háromnapos rendezvényt közel ezer kosztümös szereplő teszi színesebbé, a hagyományőrző programok öt helyszínen – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlanak 2019. július 12-13-14-én.

2019-ben első alkalommal rendezik meg a Palotajátékok keretében a V4 Dudafesztivált. Meghallgathatjátok a fellépők által megszólaltatott hangszert, emellett akár részt vehettek az élményduda készítésben vagy az óriás duda kirakásába is.

A Palotajátékok a helyiek és a turisták körében egyaránt nagyon népszerű esemény, a várost belengő középkori hangulat, és a lovagi tornák a gyerekek számára is izgalmas, varázslatos világot jelenítenek meg. A királyi menet minden évben hatalmas siker, a kézműves vásáron pedig korhű ruhákat, kardokat, és páncélokat is lehet vásárolni.

A rendezvény közelében a parkolás csak a kora reggeli órákban lehetséges, hiszen a város hamar megtelik autókkal és buszokkal. Ezért azt tanácsoljuk, hogy aki teheti, vegye igénybe a Duna bal partján található kerékpárutat, majd keljen át Nagymarosnál a révvel Visegrádra. Innen már csak 5 perces útra van a Palotajátékok központi helyszíne, a Királyi Palota előtt haladó Fő utca.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Fotó: Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Ha felkeltették a programok az érdeklődéseteket, akkor nyugodtan írjátok be őket a naptárba! Szerencsére más-más hétvégéken rendezik őket, így akár egymás után sorban is lehetőségetek lesz megismerkedni Drégely vára, Damásd vára és a visegrádi Királyi Palota színes történelmi emlékeivel!

Témába vág

Augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban! Az augusztusi hosszú hétvégén az első világháború alatti és utáni mindennapokat mutatja be a szentendrei Skanzen, Fronton innen, fronton túl címmel. ...
Nagyot szólt idén az 50. Szentendrei Teátrum! Június elején úgy gondoltuk, hogy nem telhet el nyár Szentendrei Teátrum nélkül. És milyen jól gondoltuk! A szentendrei fesztiválok egyébként is nagy...
JÖN, JÖN, JÖN! – 11. Monostori lecsófőző verseny Hamarosan megint csatasorba állíthatjátok a legfényesebb és legízesebb paprikákat és paradicsomokat, ugyanis idén is lesz Monostori lecsófőző verseny...
Ilyen szép lett a felújított verőcei szabadstrand! A Dunakanyar strandjainak felújítása már javában zajlik, sőt, van olyan strand, amelyet már birtokba vehettek a fürdőzők. A felújított verőcei szabad...
TOP13 augusztusi program a Dunakanyarban Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanánk, hogy van olyan elképesztően jó augusztusi program a tarsolyunkban, amire biztosan felkapjátok a fejeteket? Na ...
Sikeresen zárult a háromnapos Kékevező Fesztivál! A korábbi évektől eltérően a Kékevező Fesztivál 2019-ben három napon keresztül várta az érdeklődőket Horányba. A fesztivál nem csak a helyi lakosok é...
Így alakulnak a strandfejlesztések a Dunakanyarban! Ahogyan korábban arról tájékoztattunk benneteket, a 2018-ban elindított strandfejlesztési program második ütemében a Dunakanyar strandjai 1...
Szentendrei Ister Napok – Népzenei fesztivál! A Dunakanyar legnépszerűbb népzenére épülő fesztiválja kétségkívül a Duna ünnepe, amely a Szentendrei Ister Napok nevet viseli. 2019. július 20-21-én...
Kitárja kapuit a XXVII Váci Világi Vigalom! Ismét eltelt egy év, és a nyári meleggel megérkezik természetesen a XXVII Váci Világi Vigalom is, amely annyira népszerű Vácon, hogy sokan még a szab...
Új hullámokon jön a Kékevező Fesztivál 2019 Miért beszélünk új hullámokról? A Kékevező Fesztivál 2019-ben teljesen megújul! Változatos programokkal, kulináris és vízparti élményekkel immár háro...