Blog

Palotajátékok, várjátékok

Palotajátékok és várjátékok a Dunakanyarban – 2019

Ismerős Arcok 2019

Olyan egyedi és lebilincselő programra vágytok a Dunakanyarban, ahol valósággal megelevenedik a történelem? Az idei Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, a 26. Szondi Várjátékok és a IV. Ipolydamásdi Várjátékok minden korosztály számára tartogatnak izgalmakat, kár lenne őket kihagyni! Máris hozzuk a részleteket!

Indul a IV. Ipolydamásdi Várjátékok!

Ipolydamásdon június 23-án az Ipoly Feszt keretében kerül megrendezésre a IV. Ipolydamásdi Várjátékok, ahol többek között megnézhetitek Damásd vára ostromát és a csatát is.

A program 13 órakor indul zenés felvonulással a várban, majd a megnyitó után megnézhetitek a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület, a Gölbasi Vitézei Egyesület, a Szent Sebestyén Számszeríj Társaság, a Börzsöny Nehézgyalogság és a Bandiéra Zászlóforgató Csoport bemutatóját. 17 órakor kezdődik várjátékok fő programja, a Damásd vára ostromát bemutató csata felelevenítése.

A gyerekek számára egyértelműen lebilincselőek lesznek a programok, de a vár története iránt érdeklődő látogatók is biztosan élvezni fogják a színes programkínálatot. A rendezvény helyszíne a damásdi vár.

26. Szondi Várjátékok Drégely váránál

A Szondi Várjátékokat immár 26. alkalommal rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata Drégely váránál, 2019. július 6-án.

A település a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. A település lakói büszkén emlékeznek és ragaszkodnak a vár történetéhez és kapitányához, Szondi Györgyhöz.

A gyakorlat azt mutatja, hogy évről évre egyre többen látogatnak el a várjátékokra, hogy megemlékezzenek a Szondi hősies helytállásáról.

Lilla Sellei 2019. okt
Hirdetés

Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik a programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. – olvashatjuk a Szondi Várjátékok Facebook eseményénél.

A sziklavár 1991 óta a Nemzeti örökség része, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely. A rendezvény Drégely várában kerül megrendezésre.

Szondi Várjátékok Drégely váránál
Fotó: Drégelypalánk közösségi oldala

Startol a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok!

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, mely 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak.

A háromnapos rendezvényt közel ezer kosztümös szereplő teszi színesebbé, a hagyományőrző programok öt helyszínen – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlanak 2019. július 12-13-14-én.

2019-ben első alkalommal rendezik meg a Palotajátékok keretében a V4 Dudafesztivált. Meghallgathatjátok a fellépők által megszólaltatott hangszert, emellett akár részt vehettek az élményduda készítésben vagy az óriás duda kirakásába is.

A Palotajátékok a helyiek és a turisták körében egyaránt nagyon népszerű esemény, a várost belengő középkori hangulat, és a lovagi tornák a gyerekek számára is izgalmas, varázslatos világot jelenítenek meg. A királyi menet minden évben hatalmas siker, a kézműves vásáron pedig korhű ruhákat, kardokat, és páncélokat is lehet vásárolni.

A rendezvény közelében a parkolás csak a kora reggeli órákban lehetséges, hiszen a város hamar megtelik autókkal és buszokkal. Ezért azt tanácsoljuk, hogy aki teheti, vegye igénybe a Duna bal partján található kerékpárutat, majd keljen át Nagymarosnál a révvel Visegrádra. Innen már csak 5 perces útra van a Palotajátékok központi helyszíne, a Királyi Palota előtt haladó Fő utca.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Fotó: Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Ha felkeltették a programok az érdeklődéseteket, akkor nyugodtan írjátok be őket a naptárba! Szerencsére más-más hétvégéken rendezik őket, így akár egymás után sorban is lehetőségetek lesz megismerkedni Drégely vára, Damásd vára és a visegrádi Királyi Palota színes történelmi emlékeivel!

Témába vág

Top 5 karácsonyi ajándéktipp Dunakanyar imádóknak! Elég volt az unalmas, sablonos ajándékokból, amelyekre néhány nap múlva már nem is emlékszünk! A legjobb karácsonyi ajándék mindig személyre szóló, é...
1001 adventi program a Szentendrei-szigeten! A Dunakanyar legnagyobb szigete mindannyiunk nagy kedvence, annál is inkább, mert nem csak a melegebb napokon tartogat számunkra remek programokat, h...
TOP 15 karácsonyi vásár és adventi program a Dunakanyarban! Ahogyan minden évben, úgy idén is bővelkedik karácsonyi programokban a térség, valószínűleg az egész adventi naptáratok megtelik majd, ha mindegyiken...
Vásárral és fényfestéssel vár az Advent Szentendrén A legkisebb túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szentendrei advent egyszerűen varázslatos. Minden évben végigjárjuk az adventi vásárt, tavaly pedig vég...
Top 10 novemberi program a Dunakanyarban Beköszöntött a hideg, és úgy érzitek, nincs kedvetek kimozdulni otthonról? Pedig számos koncert, gasztroélmény, sportprogram, múzeumlátogatás és Márt...
Felolvasószínházi előadás a Szentendrei Teátrumban! A szentendrei Barlang fergeteges koncertekkel és előadásokkal készül minden alkalommal a közönség számára, ahogyan azt Szentendrétől már megszokhattu...
Kihagyhatatlan őszi programok a Skanzenben Éppen hogy csak hazaérkeztünk a Skanzenből, máris érdemes lesz ismét nyakunkba venni a Sztaravoda-völgyet, ugyanis az őszi programok a Skanzenben ren...
Töretlen a bájos PirosLábos Fesztivál népszerűsége Azzal kapcsolatban egy szemernyit sem kételkedtünk, hogy a szigetmonostori PirosLábos Fesztivál 2019-ben is hatalmas népszerűségnek örvend majd. Amik...
7+1 októberi program a Dunakanyarban Sport-, és gyermekprogramok, fesztiválok, gasztronómiai rendezvények, és fantasztikus koncertek várnak benneteket ősszel is a térségben. Október első...
Fantasztikus hír! Megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark A napokban figyeltünk fel a hírre, hogy megalakult a Pilisi Sziklák Natúrpark. Magyarország 15. Natúrparkjának alapítói Piliscsaba, Piliscsév, Piliss...