Blog

Dera-szurdok

Varázslatos kaland a Pilisben: Körtúra a Dera-szurdokban és a Szurdok-gerincen

A Pilis hegység számtalan pazar kirándulóhelyet tartogat, de a Dera-szurdok és Szurdok-gerinc talán az egyik legizgalmasabb és legszebb útvonal mind közül. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb úti cél a kirándulók körében, mely hétvégente pikk-pakk megtelik a városból kiszakadni vágyó turistákkal. Ez a túraútvonal nem csak lélegzetelállító tájjal kecsegtet, de kisebb kihívást is jelent a túrázók számára, ugyanis változatos tereppel és néha sziklás emelkedőkkel kell megbirkózni utunk során. Indulhatunk?

Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar

DERA-SZURDOK

A Dera-szurdok Pomáztól és Pilisszentkereszttől is könnyen megközelíthető, és a Pilis egyik leghangulatosabb szurdok-völgye. A GPS-be csak pötyögjétek be: Parkoló a Dera-szurdokhoz, innen indul ugyanis a túra. A parkoló mellett tűzrakóhelyek, padok és asztalok is várnak benneteket, így a túra után akár sütögethettek is egyet a nap méltó lezárásaképpen, de ne szaladjunk ennyire előre.

Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar
Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar

Tipp! Hétvégente számítsatok rá, hogy hamar megtelik a parkoló, így érdemes lehet korán érkezni.

Utunk során a kék sáv jelzést kell követni a völgyben végig, egészen a Szurdok-völgyi 2. sz. Víznyelőbarlangig, ahol padokat és asztalokat is találtok majd, hogy kicsit megpihenjetek és elfogyasszátok az otthon csomagolt finomságokat.

Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar
Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar

A Dera-patak évszázadok során vájta ki magának a mély szurdokot, melynek falai meredeken emelkednek a patakmedret szegélyező buja növényzet fölé. Ezúttal eső után jártunk ott és egészen varázslatos, dzsungel hangulata volt a bennünket körülölelő erdőnek. A szurdokban hangulatos fahidak ívelnek át a patakon, lépcsőket kell megmászni, sziklákon lépkedni és érdekes sziklaalakzatokban gyönyörködhetünk végig utunk során. Túra közben több bukó és apróbb vízesés is található. A terep nem babakocsi-barát, és bár többen javasolják, szerintünk pici gyerekeknek (5-6 éves kor alatt) sem ajánlott ez a túra, ugyanis nagyobb sziklák, csúszós talaj jellemzik végig az útvonalat. Ugyanezért a babahordozó sem kimondottan biztonságos opció.

Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar

SZURDOK-GERINC

Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar

A Szurdok-völgyi 2. sz. Víznyelőbarlang mellől vezet fel az út a különlegesen szép Szurdok-gerincre. Eleinte szélesebb erdei út, majd hirtelen szűk sziklás ösvény vár itt bennünket. A Víznyelőbarlangtól a kék háromszög jelzést kell követni végig, mely végül visszavezet a nagy parkolóba, ahonnan indultunk.

Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar
Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar

Dera-szurdok felett húzódó gerincen haladva páratlan kilátás nyílik a Pilis hegységre. Bár a túraútvonal ezen a szakaszon sziklásabbá válik, a fáradtságot bőven kárpótolja a lenyűgöző panoráma. Fontos megjegyezni, hogy ez egy veszélyesebb útszakasz, melyre tábla is figyelmeztet, az útvonalról letérni életveszélyes! Tériszonnyal vagy pici gyerekekkel (5-6 év alatt) nem ajánljuk a teljesítését, mivel helyenként szakadék található közvetlenül az útvonal mellett.

Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar

DERA-SZURDOK ÉS SZURDOK-GERINC TÚRA – HASZNOS INFÓK:

  • A GPS-be ezt írd be induláskor: Parkoló a Dera-szurdokhoz
  • A körtúra hossza 3 km összesen (bár a terep miatt kicsit többnek érződik szerintünk)
  • A Dera-szurdokban a kék sáv jelzést kell követni egészen a Szurdok-völgyi 2. sz. Víznyelőbarlangig
  • A Szurdok-völgyi 2. sz. Víznyelőbarlangtól a Szurdok-gerincre a kék háromszög jelzés vezet, melyet követve visszaérünk a parkolóba
  • A túra közepes nehézségű, nem javasoljuk azonban tériszonnyal, babakocsival, pici gyerekkel, kistestű kutyával.
  • A szurdokban sziklás, csúszós terep is előfordul, ezért megfelelő túrabakancs, túracipő viselése mindenképpen javasolt.
  • Kullancs- és szúnyogriasztó használata szintén javasolt. Ha vegyszermentes kullancsriasztót választanátok, látogassatok el a Tickless.com oldalára.
  • A túraútvonalon nincs vízvételi lehetőség, ezért fontos, hogy elegendő vizet vigyetek magatokkal.
  • A szurdokban élő növény- és állatvilág fokozottan védett, melyre táblák is figyelmeztetnek, ezért ne szemeteljünk, és ne térjünk le a kijelölt túraútvonalról sem.
Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar

TIPP! FONTOS A KULLANCSOK ELLENI VÉDEKEZÉS!

Dera-szurdok, Szurdok-gerinc
Fotó: I Love Dunakanyar

A kullancsok nem csak kellemetlenek, de komoly betegségeket is okozhatnak, mint a Lyme-kór vagy a kullancs-encephalitis (ez ellen létezik védőoltás!). Ezért túrázás közben kiemelten fontos a kullancsok elleni védekezés, melyhez a Tickless ultragangos kullancsriasztói hatékony és folyamatos védelmet nyújtanak az egész család számára, de még házi kedvenceiteknek is. Új ECO termékcsaládjuk burkolata biológiai úton lebomló anyagból készül, ezáltal még környezetbarátabb megoldást jelentenek. Ezek a készülékek káros vegyi anyagok használata nélkül minimum 6 hónapon keresztül tartják távol a veszélyes vérszívókat.

Őszi kampány Roadblock 2024
Hirdetés

A kullancsok elleni védekezés mellett természetesen fontos, hogy túrázás után alaposan átvizsgáljuk magunkat és ruházatunkat. Ha pedig kullancsot találunk, azt óvatosan távolítsuk el. A Tickless kullancsriasztóival és a megfelelő óvintézkedésekkel biztonságosan élvezhetjük a túrázást a természetben.

A Dera-szurdok és Szurdok-gerinc körtúra páratlan kaland a Pilisben, amit érdemes felvenni a bakancslistátokra. Akár többször is, hiszen ezt a látványt egyszerűen nem lehet megunni. A kis vízesések csobogása, a hangulatos fahidak, a gyönyörű, mohás sziklák és a gerincről nyíló panoráma felejthetetlen élményt nyújtanak majd az egész társaságnak. A túra bár közepes nehézségű, nem igényel különösebb túratapasztalatot, hiszen a megfelelő felszereléssel, odafigyeléssel és a fent felsorolt figyelmeztetések betartásával biztonságosan teljesíthető. Ne hagyjátok ki!

Dera-szurdok
Fotó: I Love Dunakanyar

A környéken még több izgalmas látnivaló és túra vár benneteket. Ha nem fáradtatok el eléggé a Dera-szurdok bejárása után, keressétek fel akár Dobogókőt, fedezzétek fel a Zsivány-sziklákat, és a Rezső-kilátót. Vagy, ha még egy hosszabb túrát is bevállalnátok ezután, akkor irány a Boldog Özséb-kilátó és a Pilis-tető.

Megosztás: