Blog

Patakház Nagybörzsöny

Patakház Nagybörzsöny – Egy régi tornácos ház új élete

Nagybörzsönynek már csupán a neve is hívogató, a Börzsöny nyugati lábánál fekvő aprócska zsákfalu igazi csiszolatlan gyémánt, ahol a város zajából kiszakadva garantáltan ki tudjátok pihenni magatokat, pláne ha a Patakház kerül a célkeresztbe. Mintha megállt volna az idő, persze a szó legjobb értelmében. Ide érkezve automatikusan lelassul az ember, beszippantja a friss levegőt, és csak élvezi az erdő és a természet közelségét, a csillagok ragyogását. Ilyen a városban nincs! Igazi slow élmény, csak, hogy a fiatalabb korosztály is értse.

Augusztus elején ellátogattunk a településre, és két napba sűrítve felfedeztük a környék látnivalóit, a szállásunkat és a kényelmes pihenést pedig a Patakház Nagybörzsöny biztosította nekünk. Persze már akkor tudtuk, hogy mindenképp visszatérünk, gondolom mondanunk sem kell, milyen csoda az ősz a vadregényes börzsönyi erdőkben.

Patakház Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

Bővebben a Patakházról

Ez a gyönyörűen felújított és rendben tartott tornácos parasztház Nagybörzsöny központjától pár perces sétára található (bár a településen belül egyébként sincsenek hatalmas távolságok, így az autót érdemes a zárt kertben hagyni, és gyalogszerrel felfedezni a környéket). A kapun belépve szerintünk itt mindenkit elönt a kellemes nosztalgia és csak úgy cikáznak az előtörő emlékek. Kinek a nagyszülei laktak még hasonló vályogházban?

A ház bájos külsejéhez persze remekül passzolnak a letisztult, tágas belső terek, vidéki stílusú bútorokkal és vintage kiegészítőkkel berendezve. Belépve rögtön egy hatalmas közösségi tér fogad, étkezővel és amerikai konyhás nappalival.

Patakház
Fotó: I Love Dunakanyar

Két nagy franciaágyas hálószoba áll rendelkezésetekre, melyek egymástól távolabb helyezkednek el, a ház két oldalán, így például az éjszakai horkolás sem fogja a többieket zavarni. 2-6 fő kényelmesen elfér ebben a romantikus vendégházban, az egyik hálóban ugyanis a franciaágyon kívül található egy kétszemélyes felfújható vendégágy is. Ideális szállás, érkezzetek akár családdal vagy lazulni kicsit a baráti társasággal. Egy hétvégénél hosszabb időt is nyugodtan szervezhettek ide, a hatalmas szekrényeknek köszönhetően nem kell bőröndből öltözködni, kényelmesen ki/szét tudtok pakolni. Látnivaló és kirándulási lehetőség pedig akad bőven a faluban és környékén, de erre mindjárt visszatérünk.

Patakház Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar
Patakház Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

Hasznos információk a házról

  • az egész ház a Tiétek
  • 2 tágas, franciaágyas hálószoba, egyikben 2 személyes felfújható vendégággyal
  • igény esetén kiságy bekészítésére is van lehetőség
  • amerikaikonyhás nappali, étkező, mosogatógéppel felszerelve
  • kényelmes fürdőszoba, nagy sarokkáddal, mosógéppel
  • grillezési lehetőség
  • parkolás a zárt kertben, közvetlenül a ház mellett 1 autóval (az utcán díjmentesen
    több autóval is parkolhattok)
  • korlátlan Wi-fi, 2x TV

Evés-ivás

A kényelmet tovább fokozza, hogy a konyhában van mosogatógép és valóban jól felszerelt, nem csak étkészlettel, edényekkel és evőeszközökkel, de egyéb hasznos dolgokkal is. Ismerős, amikor úgy csomagolsz egy-egy utazásra, hogy még mosogatószivacsot és mosogatószert is pakolsz magatoknak? Na itt nincs erre szükség, valóban minden IS van a házban. Ha azonban mégsem szeretnétek a pihenős napokat főzőcskézéssel tölteni, pár perces sétára találtok egy kellemes éttermet.

A lazább hangulat és streetfood rajongói sem kell kétségbe essenek, a központban található Happy Coffee-t mi is teszteltük és bátran ajánljuk nektek például a bitang méretű Hegyi Burgerüket és az isteni sült édesburgonyát. Mellette pedig egy kicsi játszótér is helyet kapott, így a legkisebbeknek sem okoz gondot, amíg az
ebédre vagy a vacsorára kell várniuk.

Patakház Nagybörzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

Látnivalók és programok a Patakház környékén

Most pedig kanyarodjunk kicsit el a háztól és nézzük, milyen programlehetőségeitek vannak, ha ide érkeztek. Tudtátok például, hogy ebben a parányi faluban 3 egyedülálló műemlék is található? A 19. századi Antal-féle Vízimalom, a központhoz közeli, középkori Bányásztemplom és a falu elején található, késő Árpád-kori Szent István-Templom mind-mind olyan kuriózumnak számítanak, melyeket nem érdemes kihagyni.

Nagybörzsöny legnagyobb turisztikai vonzereje azonban kétségkívül a Nagybörzsönyi Erdei Vasút és az a számtalan túraútvonal és biciklis útvonal, melyek a Börzsöny erdeiben kanyarognak. Ottjártunkkor mi is felfedeztük például a 8,5 km hosszú Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvényt, de kipróbáltuk a hajtánypályát és kisvonattal felmentünk Nagyirtáspusztáig. Higgyétek el, nem csak gyerekekkel maradandó élmények ezek.

Egy szó, mint száz, gyorsan kapjátok össze a társaságot, pakoljátok be a túrabakancsokat, néhány társast, kártyát, egy üveg bort és fedezzétek fel a Dunakanyar távoli csücskét Ti is.

Képek: I Love Dunakanyar

(X)

Megosztás: