Blog

Szentendrei Skanzen

Skanzen élmények – egy tökéletes nap Szentendrén!

Előfordult már veletek, hogy milliónyi feladatot felhalmozva néztetek egy hétvége elé, végül pedig a Szentendrei Skanzen 46 hektáros területén találtátok magatokat? 🙂

Nos, velünk megtörtént! – méghozzá múlt pénteken, a 4 napos hosszú hétvége kellős közepén gondoltuk úgy, hogy „most már aztán elég„, ideje kiszabadulni kicsit a mókuskerékből és szívni egy kis friss levegőt. De hogy miért pont a Skanzenre esett a választás? – mutatjuk!

Hirdetés

Szentendrei Skanzen 

1

Lassan vége a szezonnak – a Skanzen őszi színei pedig páratlanok, így ezt idén sem akartuk kihagyni. A múzeum november 5. és március 15. között zárva tart, de a most következő hétvége kivétel, mivel az igazi szezonzáró program csak most következik: Szent Márton Újborfesztivál és Libator lesz (nov. 10-11).

2

Izgalmas látnivalók – A Sztaravoda-patak völgyében fekvő 46 hektáros területen jelenleg 8 tájegység helyezkedik el a Múzeumban. A tájegységekbe szervezett építmények egy-egy táj lakóháztípusát, vagy gazdasági épületeit mutatják be, a parasztporták hagyományos berendezési tárgyaival, és a mindennapi falusi élethez tartozó használati eszközökkel.

Szentendrei SkanzenTermészetesen egy Skanzen-túra során a magyar nyelvterületek lakáskultúráját, és életmódját is megismerhetitek, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. Hihetetlenül érdekes, hogy eredeti, áttelepített épületekkel találkozhattok, 2021-ig pedig egy Erdély tájegységgel is bővül a szentendrei Skanzen.

3

Skanzen App – A Múzeum összekapcsolja a hagyományőrzés fontosságát a technika fejlődésével, hiszen egy Skanzen App nevű alkalmazás segítségével bárki letöltheti a múzeum térképét, de számos érdekességet és kiegészítő információt is megtudhatunk a különböző helyszínekről. A tematikus túrákat, híreket és fejtörő játékokat ingyenesen letölthetitek Android vagy iOS alapú készüléketekre is.

Skanzen App

Skanzen App

4

Szükséges felszerelés – ellentétben egy erdei kirándulással, az egynapos Skanzen túrához nincs szükség komolyabb  felszerelésre. Mi az edzőcipő – farmer – kabát kombinációt választottuk, amit Zsófi esetében egy spéci Liliputi hordozós kabáttal egészítettünk ki.
Ez a kabát valami csoda találmány, hiszen a várandós anyukák pocakja is kényelemesen elfér benne, ill. később a hordozóba magunkra csatolt babócát és édesanyját is képes melegen tartani!

Liliputi hordozós kabát

Liliputi hordozós kabát

Egy kis Skanzen töri

Talán meglepő lesz számotokra az évszám, de az első Néprajzi Falu 1896-ban, a honfoglalás 1000. évfordulójára szervezett országos kiállítás része volt. Ekkor olyan falusi építményeket és berendezéseket mutattak be, melyek jellemzőek voltak a hazai lakóházakban. Sajnos ezután több mint 70 évet kellett várni arra, hogy 1972-ben önálló, országos múzeumként megalakuljon a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendrén.

A szabadtéri múzeum célja

A Múzeum elsődleges célja az, hogy segítse a népi hagyományok jobb megértését, illetve hozzájárul a magyar kultúra hazai és nemzetközi szintű népszerűsítéséhez is. Az állandó és időszaki kiállítások, tematikus tárlatok és hagyományőrző programok minden korosztály számára izgalmas látnivalókat tartogatnak. Kisebb gyerekekkel is érdemes útnak indulni, sőt, még a kutyás gazdikat is szeretettel látják a Múzeumban, de kirándulás előtt azért érdemes elolvasni a honlapon a Skanzen Kutyakódexét.

SkanzenA tematikus tárlatokon megismerkedhettek a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak történetével, a svábok kitelepítésével és a lakosságcserével, de a kocsik és szekerek technikatörténetével, és a magyar parasztság hagyományaival is.

A Múzeum kiemelten fontosnak tartja, hogy a mozgássérültek, hallássérültek, látássérültek, és szellemi fogyatékosok is élményként éljék meg a múzeumlátogatást, ezért különleges programokkal várják a fogyatékossággal élő látogatókat is.

Megközelítés

Budapestről a Batthyány térről induló HÉV járatokkal juthattok el Szentendrére, a menetidő 40 perc. A HÉV végállomásától a 6-os, és a 7-es kocsiállásról induló helyi autóbuszok érkeznek a múzeumhoz. A távolsági buszok Budapest Újpest-Városkaputól indulnak Szentendrére, ahol szintén át kell szállni helyi járatra, melyről a Skanzen megállónál kell leszállni. Autóval és kerékpárral a 11-es úton kell haladni, Szentendrén belül a Skanzen feliratú leágazás jelzi az útvonalat.
A Skanzen területén Skanzen Vonat közlekedik, de Skanzen Bringa, Skanzen Roller és Skanzen szekér is bérelhető.

Szentendrei Skanzen

Fantasztikus időutazásunk zárásaként elmajszoltuk a helyszínen vásárolt mézeskalácsokat, majd a kaput átlépve visszacsöppentünk a valóságba. Nap végén boldogan nyugtáztuk, hogy egyik tennivalónk sem szaladt el, mi pedig csodás családi élményekkel gazdagodtunk, ezért tavasszal mindenképp vissza fogunk térni, immár négyesben!

Elérhetőségek:

Tel.: 06 26/502-537

Email: latogato@skanzen.hu

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

Megosztás: