Blog

Skanzen Erdély

A szentendrei Skanzen Erdély tájegységgel bővül

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, a szentendrei Skanzen Erdély tájegységgel bővül. A 4 milliárd forintos projektben egy patakot is létrehoznak, az épületek pedig eredeti alapanyagok felhasználásával készülnek majd. Mutatjuk a részleteket.

szentendrei Skanzen kiállításai a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repítenek vissza, ahol nemcsak a népi építészetet, hanem a lakáskultúrát és életmódot is megismerhetjük. A múzeum 60 hektáros területen 312 kiállítási épülettel várja a látogatókat, gyerekeknek, csoportoknak, pedagógusoknak, fogyatékkal élőknek pedig foglalkozásokat is tartanak. A legújabb projektben az épületek szintén a muzeológiai szempontok szigorú betartásával készülnek, és rengeteg érdekességgel találkozhatnak majd a látogatók.

Hirdetés

A múzeum a „Skanzen Erdély tájegység” projekt megvalósítására nettó 4 milliárd Forint értékben kötött szerződést az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft.-vel, valamint a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft.-vel.

Az elkészülő épületegyüttes nemcsak az épített örökséget mutatja majd be, hanem az 1920 és 2000 közötti Erdély és a Partium hagyományos és jelenkori kultúráját, mindennapi életét is, a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig. – olvashatjuk aSkanzen honlapján.

130 épületből álló népi műemlék épületegyüttes eredeti alapanyagok (pl. bontott erdélyi cserepek) felhasználásával és hagyományos munkaműveletek (pl. zsupfedés, vályogtéglafalak, boronafalak tapasztása) alkalmazásával készül majd el. A torockói új porta végében büfékonyha is lesz, az egyik városi portán pedig kávéházat alakítanak ki. A beruházás része lesz egy patak létesítése is, szivattyús keringetéssel és malmokkal, ezen kívül a közművek, több mint 3 kilométernyi belső út és több mint 2 kilométernyi kerítés építése is várható.

21 portába sűrítve ismerhetjük meg benne többek között a Szilágyság, Kalotaszeg, Gyimes, Háromszék és Moldva világát. Az épületegyüttesben szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena, tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét.

Az Erdély Tájegység megvalósulását előkészítő értékmentő muzeológiai munkát a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja épületek megvásárlásában, lebontásában, átszállításában, részben pedig a berendezések, a bútorok, a képek, tárgyak megszerzésében támogatja.

forrás: skanzen.hu

Megosztás: