Blog

Ata Kandó

Ata Kandó kiállítás a Szentendrei Képtárban

A kiállításon a festő negyven képe mellett természetesen Ata Kandó szenzációs fotóiból is lesz egy  gazdag válogatás, sőt olyan, eddig nem publikált dokumentumokat is láthatunk, mint Kandó Gyula erotikus, absztrakt rajzait.

Kalandos élete és bensőséges kapcsolata volt Kandó Gyula festőnek és feleségének, Ata Kandó fotográfusnak. Szerelmük kölcsönösen áthatotta művészetüket.

Hirdetés

Világhírű absztrakt festő

Felesége szerint, ha Kandó Gyula (1908–1968) nem tért volna vissza Magyarországra, akkor ma Kandinszkijhez, Paul Klee-hez hasonló, világhírű absztrakt festőként lenne számon tartva. Neki köszönhetjük, hogy a hagyatékként már korábban itt őrzött művekkel együtt az FMC Kandó Gyula kollekciója több száz darabra növekedett. A festő műveit többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a bostoni Museum of Fine Art-ban is megtaláljuk, ahogy magángyűjteményekben is, melyet ebben a kiállításban a Nagy Gábor színésztől kölcsönkapott darabok prezentálnak.A két szenvedélyes művész házasságából három gyermek született, Szentendréhez Bálint Endre barátjukon keresztül kötődtek. Kandó Gyula így közel tíz évet töltött városunkban.

Ata Kandó Szentendrén

A nemrég elhunyt Ata Kandó (1913–2017) – született Görög Etelka – is izgalmas életutat járt be: 104 évét végig aktívan töltötte, mely során pályája párhuzamosan haladt a legnagyobb fotós legendákkal. Párizsban például Robert Capa laboránsa és pártfogoltja volt. Férje távozása után gyermekeit egyedül tartotta el divatfotózásból és világjárása során készített képeinek publikálásából.Fotográfiáit többek között magángyűjtőknél találjuk, míg ’56-os felvételeit a Magyar Nemzeti Múzeumban, de nagyobb kollekcióval rendelkezik tőle az amszterdami fotómúzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét) is, ahonnan a kiállításra 13 vintage fényképe érkezett. Ata szívélyes természetű, varázslatos egyéniség volt sok baráttal, amelynek lenyomatai szintén színesítik az anyagot.
Ata Kandó festmény

Érdekessége a kiállításnak, hogy néhány Bálint Endre festménnyel szemlélteti Kandó Gyula művészi látásmódjának alakulását, és hogy megismerhetjük eddig nem látott, erotikus témájú, absztrakt grafikai sorozatát és feleségéről készített remek felvételeit is.

Az FMC gyűjteményének kiemelkedő alakjait bemutató sorozatunkban most az ő műveikből láthatnak válogatást.

FERDE HORIZONT

Ata Kandó és Kandó Gyula közös kiállítása
2017. november 22. – 2018. február 11.
Szentendrei Képtár
Kurátorok: Muladi Brigitta, Kigyós Fruzsina

Megosztás: