Blog

strandfejlesztések a Dunakanyarban

Így alakulnak a strandfejlesztések a Dunakanyarban!

Ahogyan korábban arról tájékoztattunk benneteket, a 2018-ban elindított strandfejlesztési program második ütemében a Dunakanyar strandjai 1 milliárd forintból újulnak meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről konkrét tervek és célok fogalmazódtak meg a fejlesztésekkel kapcsolatban. Utánajártunk, hogyan alakulnak jelenleg a strandfejlesztések a Dunakanyarban!

Strandfejlesztések a Dunakanyarban – Tervek és célok

A fejlesztéseknél egyértelműen a magasabb színvonalú strandinfrastruktúra és a családbarát szolgáltatások bővítése szerepelt fő célkitűzésként. A közleményben arról olvashattunk, hogy a Dunakanyarban megújulhatnak Esztergom, Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre Duna-parti strandjai. A felsorolt települések mellett természetesen Nagymaros neve is egyértelműen felmerült.

A cél többek között nyilvánvalóan a strandok, és az egynapos kirándulások népszerűsítése volt, vagyis az, hogy a főként Budapestre érkező külföldi turisták a fővárostól egy kicsit távolabb is tervezzenek egynapos programokat.

A kormány a strandfejlesztésekhez vissza nem térítendő forrást biztosít, amely elősegíti a partszakaszok, a zöldfelületek, a vízparti lépcsők és burkolatok, az öltözők és vizesblokkok felújítását, kialakítását.

Verőce

Hogyan haladnak a strandfejlesztések?

Annyi bizonyos, hogy felemás eredményekkel találkozhatunk, ám ennek számos oka van. Haladjunk szépen sorban.

Visegrád és Esztergom strandjai

Mivel a pályázatokat csak a már meglévő strandok fejlesztésére lehetett benyújtani, ezért Visegrádon és Esztergomban a hivatalos dunai strandok kialakítása még a jövő zenéje. Tervben vannak, de több tényezőtől függ, hogy hol lehet kijelölni majd a területeket, és milyen körülményeket lehet biztosítani a fürdőzéshez.

Hirdetés

Kisoroszi strandja

Kisoroszitól azt a választ kaptuk, hogy a településen lesz majd dunai strand, de egyelőre a megvalósítás csak tervezési időszakban van, év végéig kell elkészülnie a strandnak.

A zebegényi strand fejlesztése

A strandfejlesztések a Dunakanyarban több helyen is akadoztak, Zebegényben biztosan. Bár nemrégiben megmutattuk nektek a zebegényi dunai strand látványterveit, ám Hutter Jánosné Polgármester Asszony megerősítette a hírt, miszerint az építési területen talált fecskefészkek miatt augusztus 15-ig leállt az építési munka, így az átadás szeptember végére csúszik.

Kabin, napozóágy, napernyő továbbra is rendelkezésre áll, tehát fürdeni lehet a Dunában, de a víz szélén a talaj egy picit iszaposabb, erre érdemes felkészülni.

Zebegény strandfejlesztés

Munkálatok a nagymarosi strandon

A nagymarosi strandon megkezdődtek a munkálatok. Először a játszótéri eszközök, ivó kutak, öltözők telepítése került előtérbe, a munkálatok szakaszosan fognak megvalósulni, hogy minél kevésbé zavarják meg a strandolók nyugalmát. A vízimentő háza, a nagy hajós játszótér, a kis játszótér, és a fitnesz részleg látványterveit alább mutatjuk. A strand fejlesztése augusztus 31-ig kell, hogy befejeződjön.

Az Önkormányzat a Facebook oldalán arról tájékoztatja a nagymarosi lakosokat, hogy egy mosdót helyeznek majd el a “halas” melletti betonon, mely környezetbe illő faborítású lesz, a parton takarítást, homokcserét és némi tereprendezést is terveznek, a kerékpárút pedig a helyén marad majd.

Verőce strandjának fejlesztése

A verőcei strand fejlesztéséről a település polgármestere, Grauszmann György videóban tájékoztatta a település lakosait. A strandon strandröplabda pálya, kültéri kondipark, földbe süllyesztett trambulin és egy kalózhajó is lesz, sőt!

A településen okos zebra már működik, de mostantól okospadot is használhatnak majd az ide érkezők. Az okospad wifivel látja el a partszakaszon tartózkodókat, ráadásul a telefonokat is lehet majd itt tölteni. Télen-nyáron használható lesz, rongálni nem lehet majd.

A színpadot is felújították, új vizesblokkot alakítottak ki, és 2-2 öltöző is lesz. A strand átadása legkésőbb július 23-ig valósul meg. A strandfejlesztések a Dunakanyarban sok változást ígérnek, Verőce nagyot ugrik előre mindenki strandos toplistáján, annyi bizonyos!

Strandfejlesztés Szentendrén

A szentendrei Postás strandon megújul a játszótér, új játszóeszközöket telepítenek és a későbbiekben egy fitneszparkot is kialakítanak. A strandröplabda-pálya lelátót kap, járófelületet építenek, kerékpáros pihenőt alakítanak ki, a tűzrakó helyeket közelebb helyezik a parthoz, és egy új lejárót is megnyitnak a strand megközelítésére. A part közelében az öltözők, tusolók mellett baba-mama kuckót alakítanak ki.

A parton szentendrei képzőművészek jóvoltából 3, naptól védő, félgömb formájú gubó is helyet kap.

A megújult Postás strand ünnepélyes megnyitójára az Ister Napok keretében kerül sor, melyre mindenkit szeretettel várnak 2019. július 20-án szombaton 10 órára!

A strandfejlesztések a Dunakanyarban szépen haladnak, Verőce, Nagymaros, és Szentendre strandjain a munkálatok nagy része hamarosan befejeződik. A tervezett változtatások egy része még folyamatban van, jövőre pedig már a zebegényiek is örömmel használhatják a megújult szabadstandjukat.

A többi település strandjainak felújítása, illetve a strandok kialakítása még várat magára. Reméljük, nem sokáig!

Témába vág

Augusztusi hosszú hétvége a Skanzenban! Az augusztusi hosszú hétvégén az első világháború alatti és utáni mindennapokat mutatja be a szentendrei Skanzen, Fronton innen, fronton túl címmel. ...
Nagyot szólt idén az 50. Szentendrei Teátrum! Június elején úgy gondoltuk, hogy nem telhet el nyár Szentendrei Teátrum nélkül. És milyen jól gondoltuk! A szentendrei fesztiválok egyébként is nagy...
JÖN, JÖN, JÖN! – 11. Monostori lecsófőző verseny Hamarosan megint csatasorba állíthatjátok a legfényesebb és legízesebb paprikákat és paradicsomokat, ugyanis idén is lesz Monostori lecsófőző verseny...
Ilyen szép lett a felújított verőcei szabadstrand! A Dunakanyar strandjainak felújítása már javában zajlik, sőt, van olyan strand, amelyet már birtokba vehettek a fürdőzők. A felújított verőcei szabad...
TOP13 augusztusi program a Dunakanyarban Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanánk, hogy van olyan elképesztően jó augusztusi program a tarsolyunkban, amire biztosan felkapjátok a fejeteket? Na ...
Sikeresen zárult a háromnapos Kékevező Fesztivál! A korábbi évektől eltérően a Kékevező Fesztivál 2019-ben három napon keresztül várta az érdeklődőket Horányba. A fesztivál nem csak a helyi lakosok é...
Szentendrei Ister Napok – Népzenei fesztivál! A Dunakanyar legnépszerűbb népzenére épülő fesztiválja kétségkívül a Duna ünnepe, amely a Szentendrei Ister Napok nevet viseli. 2019. július 20-21-én...
Kitárja kapuit a XXVII Váci Világi Vigalom! Ismét eltelt egy év, és a nyári meleggel megérkezik természetesen a XXVII Váci Világi Vigalom is, amely annyira népszerű Vácon, hogy sokan még a szab...
Új hullámokon jön a Kékevező Fesztivál 2019 Miért beszélünk új hullámokról? A Kékevező Fesztivál 2019-ben teljesen megújul! Változatos programokkal, kulináris és vízparti élményekkel immár háro...
A Dunakanyart is érinti a 2020-as Giro d’Italia Ha kedvelitek az országúti kerékpáros versenyeket, akkor jó hírünk van számotokra, ugyanis a 2020-as Giro d'Italia második etapjának útvonala Eszterg...