Blog

Kisoroszi Sziget-csúcs

1 milliárd forintos strandfejlesztés a Dunakanyarban!

Strandfejlesztés a Dunakanyarban! A 2018-ban elindított strandfejlesztési program második ütemében 1 milliárd forintból újulnak meg a Dunakanyar strandjai. A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisorosziban tartott sajtótájékoztatóján konkrét tervek és célok is elhangzottak a fejlesztésekkel kapcsolatban.

Megtudtuk, hogy a magasabb színvonalú strandinfrastruktúra és a családbarát szolgáltatások bővítése is szerepel a tervek között.

Strandfejlesztés a Dunakanyarban

A strandfejlesztési program első ütemében 55 balatoni strand újult meg 1,8 milliárd forintból. A második ütemnek köszönhetően pedig hamarosan megnyílik a lehetőség a Dunakanyar térségében található vízparti strandok fejlesztésére is. A Dunakanyarban megújulhatnak Komárom, Esztergom, Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre Duna-parti strandjai.

A beruházások által a következő strandszezonokban egyre több helyszínen találkozhatunk megújult, magasabb színvonalú vagy akár új strandolási lehetőségekkel. Nézzük a részleteket!

Zebegényi szabadstrand, strandfejlesztés a Dunakanyarban

Strandfejlesztési program – Dunakanyar

A megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a főként Budapestre érkező külföldi turisták a fővárostól egy kicsit távolabb is tervezzenek egynapos kirándulásokat, programokat.

A Dunakanyar szerencsés ebből a szempontból, hiszen igen népszerű a hazánkba érkező külföldi turisták körében is, akik a hajózás mellett remélhetőleg a strandolást is beillesztik majd a napjukba.



Magyarország Kormányának támogatásával új szakaszába lép a tavaly elindított strandfejlesztési program. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon, ennek érdekében 5 milliárd forintból további fürdőhelyek fejlesztésére nyílik lehetőség. Megújulhatnak a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok, és folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Kisorosziban tartott sajtótájékoztatóján.

A strandfejlesztésekhez vissza nem térítendő hazai forrást biztosít a kormány. A minőséget emelő, szezonalitást csökkentő beruházások hozzájárulnak a strandok látogatottságának növeléséhez és versenyképes működéséhez. A strandfejlesztés a Dunakanyarban igen időszerű már a strandok állapotának ismeretében. Ennek köszönhetően pedig minden strand megújult turisztikai élménykínálattal fogadja majd mind a turistákat, mind pedig a helyben élőket.

Verőce strand

Strandfejlesztési tervek és célok

Elsődleges cél a magasabb színvonalú strandinfrastruktúra kialakítására a nyílt vízi fürdőhelyeken. Ennek értelmében megújulnak a partszakaszok, a zöldfelületek, a vízparti lépcsők és burkolatok, az öltözők és vizesblokkok. A XXI. századi fürdőhelyektől elvárható minőségben, amely méltó az olyan kiemelten fontos turisztikai térséghez, mint amilyen a Dunakanyar.

A fejlesztéseknél irányadó szempont a magasabb színvonalú infrastruktúra kiépítése mellett a családbarát szolgáltatások bővítése is. Ez magába foglalja a biztonságos, árnyékolt játszótéri eszközök kialakítását, a gyermekek magasságának megfelelő kapaszkodókorlát biztosítását a vízbejutásnál, illetve családbarát vizesblokkok és baba-mama szoba kiépítését is.

Hirdetés

Külön öröm azok számára, akik kedvelik a vízi sportokat, hogy a vízi attrakciók, sportolási lehetőségek bővítése – mint sportpályák létrehozása, kenuzást, kajakozást és vízi labdasportokat támogató feltételek megteremtése is előtérbe kerül. Nagy hangsúlyt kap a vízbiztonságot növelő, vízimentést segítő eszközök beszerzésének támogatása is.



A program célja ezen felül az is, hogy a strandok a főszezonon kívüli is vonzóak maradjanak a helyiek és a turisták körében. Így teret kapnak a tavaszi-őszi-téli rendezvények, és hangsúlyt kap az egészségturisztikai és a szezonhosszabbítást elősegítő szolgáltatások (pl. szauna, korcsolyapálya) kialakítása is.

Kíváncsian várjuk, hogyan változnak meg, alakulnak át a strandok a következő években.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Megosztás: