Blog

Látványos karácsonyi összefogás a Dunakanyarban – Te is a részese vagy?

Az elmúlt hetekben számos helyen jártunk a Dunakanyarban, hogy felfedezzük magunknak a térséget a karácsonyi időszakban is. Persze ez önmagában nem nagy újdonság, hiszen Dunabogdányban nőttem fel, ám soha nem volt annyira erős és látványos a karácsonyi összefogás a Dunakanyarban, mint idén. Meséljetek, ti is részt vesztek benne?

 

Karácsonyi összefogás a Dunakanyarban

 

Ma kaptam egy meghívást egy sárisápi Facebook csoportba, ahol a tagok a helyi élő adventi kalendárium csodaszép fotóit gyűjtik. Végignéztem az összeset, és arra gondoltam, hogy megmutatom nektek, mennyi megmozdulás történt/történik jelenleg is a térségben.

Hozzánk (I love Dunakanyar és Dunakanyar tippek csoport) szerencsére minden szál befut, ám jó lenne, ha egészben is látnátok a Dunakanyar karácsonyi csodáit. Máris mutatom.

Szentendre Advent

 

Élő adventi kalendárium

A térségben több településen is készítettek a lakosok idén élő adventi kalendáriumot, amelynek az a célja, hogy összesen 24 épület ablakában, ajtaján, kirakatában kifüggesztenek 1-24-ig egy számot, amely így adventi kalendárium ablakká „avatja fel” a házat, házakat.



A célja az, hogy a lakosok esténként sétáljanak egyet a faluban/városban, megcsodálják közösen a karácsonyi fényeket, és kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz karácsony idején (is). Nagymaroson, és Pilismaróton is hallottunk ilyen kezdeményezésről. Bár már nem éppen a Dunakanyarhoz tartozik, de öröm látni, hogy még Sárisápról is elérnek bennünket az I love Dunakanyarnál ezek a hírek.

Nagymaros, adventi kalendárium

fotó: Matuk Geri, Balogh Nóra

 

Karácsonyi autó/Mézeskalács falu

Öröm volt látni a felhívást, miszerint Zebegény mézeskalács falu építésére biztatja a lakosokat. A feladat egyszerű: mindenki elkészítheti a saját házát mézeskalácsból. A kész mézeskalács falu pedig csodás dísze lesz a Fő térnek, mert az iskola üvegajtaján keresztül kivilágítva lesz látható az ünnepek alatt!

Remek ötlet, nem gondoljátok? Még nem maradtatok le, december 19-ig várják a sütiket a faluhoz!

A sződligeti karácsonyi autóról biztosan sokat hallottatok már. Az országos médiában is szerepelt a helyiek által megálmodott és közösen létrehozott autó különlegesség. Kedves ötlet, és sok munkát igényelt a megalkotása, az eredmény pedig nem véletlenül keltett ekkora visszhangot! Imádjuk!

Sződligeti karácsonyi autó

Sződligeti karácsonyi autó

 

Cipősdoboz akció/jótékonykodás

A Dunakanyar számos települése tett közzé felhívást, miszerint a gyermekjóléti szolgálatok és családsegítők munkatársai örömmel fogadnak ruhát, játékot és tartós élelmiszert, melyet a helyi rászoruló lakosok között osztanak majd ki karácsonyig. Ha emlékeztek, Szentendrén a Mikulásfutás szintén nemes célt szolgált, ott is tartós élelmiszerrel lehetett nevezni az eseményre.

Természetesen még mindig él a lehetőség. Keressétek fel a szakembereket és az önkormányzatokat, és ha tehetitek, támogassátok ezeket a családokat, gyerekeket, idős embereket egy kis kedvességgel.

Kaszás Gergő kezdeményezését ugyancsak szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Gergő remek fotós, három képét pedig most nagy méretben a szobátok falára is tehetitek, ha részt vesztek a szervezett aukción, licitáltok, és nyertek. Részletes infót a Kaszás Gergő Photography oldalon találtok, az összegyűlt összeget pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kapja.

 

Adventi vásárok/fenyőfa díszítés

Decemberben igyekszem eljutni minden karácsonyi vásárba a térségben, illetve minden olyan adventi programra, ami megmutatja, hogy mennyire összekovácsolódik a közösség egy-egy ilyen alkalom során.

Szentendrén, Vácon, Horányban és Esztergomban is igazán hangulatos karácsonyi vásárok várnak bennünket, de számos más program is tarkítja a kínálatot. Jó látni, hogy a korcsolyázás és a forraltborozás közben milyen sokan töltitek együtt az estéteket, hogyan álltok sorba az utánozhatatlan kürtős kalácsért és sült gesztenyéért.

Ha nem szeretnétek lemaradni róla, ide kattintva megtaláljátok a karácsonyi vásárokat, ha pedig korcsolyázni szeretnétek, ITT megtaláljátok a térség jégpályáit is.

Hirdetés

Ugyanilyen öröm volt azt tapasztalni, hogy a különféle fórumokon hogyan köszönitek meg egymásnak a segítséget a karácsonyfa állítással és díszítéssel kapcsolatban. Sok fotót láttunk a köztéri karácsonyfákról, rengeteg égősorral, és dísszel.

Csodás munkát végeztetek, gratulálunk!

Adventi vásárok és karácsonyi programok

Most ugyan csak néhány példát hoztam fel, a lista azonban sokkal hosszabb, mint gondolnátok. Ismét bebizonyosodott, nem csupán a strandolásról és a „kötelező” turista látványosságokról szól a Dunakanyar, hanem az összefogásról, és a közös célokról. Köszönjük!

Borítókép: Hatvan Attila

Megosztás: