Blog

Látványos karácsonyi összefogás a Dunakanyarban – Te is a részese vagy?

Az elmúlt hetekben számos helyen jártunk a Dunakanyarban, hogy felfedezzük magunknak a térséget a karácsonyi időszakban is. Persze ez önmagában nem nagy újdonság, hiszen Dunabogdányban nőttem fel, ám soha nem volt annyira erős és látványos a karácsonyi összefogás a Dunakanyarban, mint idén. Meséljetek, ti is részt vesztek benne?

 

Karácsonyi összefogás a Dunakanyarban

 

Ma kaptam egy meghívást egy sárisápi Facebook csoportba, ahol a tagok a helyi élő adventi kalendárium csodaszép fotóit gyűjtik. Végignéztem az összeset, és arra gondoltam, hogy megmutatom nektek, mennyi megmozdulás történt/történik jelenleg is a térségben.

Hozzánk (I love Dunakanyar és Dunakanyar tippek csoport) szerencsére minden szál befut, ám jó lenne, ha egészben is látnátok a Dunakanyar karácsonyi csodáit. Máris mutatom.

Szentendre Advent

 

Élő adventi kalendárium

A térségben több településen is készítettek a lakosok idén élő adventi kalendáriumot, amelynek az a célja, hogy összesen 24 épület ablakában, ajtaján, kirakatában kifüggesztenek 1-24-ig egy számot, amely így adventi kalendárium ablakká “avatja fel” a házat, házakat.

A célja az, hogy a lakosok esténként sétáljanak egyet a faluban/városban, megcsodálják közösen a karácsonyi fényeket, és kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz karácsony idején (is). Nagymaroson, és Pilismaróton is hallottunk ilyen kezdeményezésről, és bár már nem éppen a Dunakanyarhoz tartozik, de öröm látni, hogy még Sárisápról is elérnek bennünket az I love Dunakanyarnál ezek a hírek.

Nagymaros, adventi kalendárium

fotó: Matuk Geri, Balogh Nóra

 

Karácsonyi autó/Mézeskalács falu

Öröm volt látni a felhívást, miszerint Zebegény mézeskalács falu építésére biztatja a lakosokat. A feladat egyszerű: mindenki elkészítheti a saját házát mézeskalácsból, a kész mézeskalács falu pedig csodás dísze lesz a Fő térnek, mert az iskola üvegajtaján keresztül kivilágítva lesz látható az ünnepek alatt!

Remek ötlet, nem gondoljátok? Még nem maradtatok le, december 19-ig várják a sütiket a faluhoz!

A sződligeti karácsonyi autóról biztosan sokat hallottatok már, az országos médiában is szerepelt a helyiek által megálmodott és közösen létrehozott autó különlegesség. Kedves ötlet, és sok munkát igényelt a megalkotása, az eredmény pedig nem véletlenül keltett ekkora visszhangot! Imádjuk!

Sződligeti karácsonyi autó

Sződligeti karácsonyi autó

 

Cipősdoboz akció/jótékonykodás

A Dunakanyar számos települése tett közzé felhívást, miszerint a gyermekjóléti szolgálatok és családsegítők munkatársai örömmel fogadnak ruhát, játékot és tartós élelmiszert, melyet a helyi rászoruló lakosok között osztanak majd ki karácsonyig. Ha emlékeztek, Szentendrén a Mikulásfutás szintén nemes célt szolgált, ott is tartós élelmiszerrel lehetett nevezni az eseményre.

Természetesen még mindig él a lehetőség, keressétek fel a szakembereket és az önkormányzatokat, és ha tehetitek, támogassátok ezeket a családokat, gyerekeket, idős embereket egy kis kedvességgel.

Kaszás Gergő kezdeményezését ugyancsak szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Gergő remek fotós, három képét pedig most nagy méretben a szobátok falára is tehetitek, ha részt vesztek a szervezett aukción, licitáltok, és nyertek. Részletes infót a Kaszás Gergő Photography oldalon találtok, az összegyűlt összeget pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kapja.

 

Adventi vásárok/fenyőfa díszítés

Decemberben igyekszem eljutni minden karácsonyi vásárba a térségben, illetve minden olyan adventi programra, ami megmutatja, hogy mennyire összekovácsolódik a közösség egy-egy ilyen alkalom során.

Szentendrén, Vácon, Horányban és Esztergomban is igazán hangulatos karácsonyi vásárok várnak bennünket, de számos más program is tarkítja a kínálatot. Jó látni, hogy a korcsolyázás és a forraltborozás közben milyen sokan töltitek együtt az estéteket, hogyan álltok sorba az utánozhatatlan kürtős kalácsért és sült gesztenyéért.

Ha nem szeretnétek lemaradni róla, ide kattintva megtaláljátok a karácsonyi vásárokat, ha pedig korcsolyázni szeretnétek, ITT megtaláljátok a térség jégpályáit is.

Habosbabos
Hirdetés

Ugyanilyen öröm volt azt tapasztalni, hogy a különféle fórumokon hogyan köszönitek meg egymásnak a segítséget a karácsonyfa állítással és díszítéssel kapcsolatban. Sok fotót láttunk a köztéri karácsonyfákról, rengeteg égősorral, és dísszel.

Csodás munkát végeztetek, gratulálunk!

Adventi vásárok és karácsonyi programok

Most ugyan csak néhány példát hoztam fel, a lista azonban sokkal hosszabb, mint gondolnátok. Ismét bebizonyosodott, nem csupán a strandolásról és a “kötelező” turista látványosságokról szól a Dunakanyar, hanem az összefogásról, és a közös célokról. Köszönjük!

Borítókép: Hatvan Attila

Témába vág

Felejthetetlen élményekkel zárult a Börzsöny Tigrisei Túrasí verseny... Szombaton zajlott a Dunakanyar egyik legfontosabb téli eseménye, a Börzsöny Tigrisei Túrasí verseny és találkozó. Az immár hatodik alkalommal megrende...
Ez a 6 ajándék menti meg a karácsonyi halogatókat Karácsony táján, amikor a sokadik ugyanolyan unalmas ajándékötlet jut eszünkbe, és kétségbeesetten számoljuk vissza a napokat, úgy érezzük, hogy jó le...
“Tégy jót”! – Legyen a tiéd egy lenyűgöző Kaszás Ger... Karácsonykor annyi, de annyi ajándékötlettel találkozunk, hogy bizony nehéz eldönteni, mire is költsünk. Ám ha az ajándékozással egyben jótékonykodhat...
Rövidesen két Ismerős Arcok koncert is lesz a Dunakanyarban! Ugye ti is szívesen zárnátok az évet egy jó kis koncerttel? És mit szólnátok, ha azt mondanánk, hogy így is kezdhetitek? Bizonyára ismerős számotokra ...
10+2 mókás Mikulás program a Dunakanyarban! Minden évben közel 80 féle csokimikulás közül választhatunk december elején, amiből nagyjából 400 tonnát vásárolunk meg. Gondoltátok volna? Összesen 7...
Advent Szentendrén – Készülj velünk a karácsonyra a festők város... A karácsonyi ünnepeket megelőző hetekben közös gyertyagyújtással, kézműves programokkal, koncertekkel és adventi vásárral vár benneteket 2018.12.01. –...
Top 10 karácsonyi vásár és adventi program a Dunakanyarban! Végre elérkezett az év legszebb része, és hivatalosan is kezdetét veszi az adventi időszak, ill. több karácsonyi vásár is megnyitja kapuját. Ez alkalo...
6+1 adrenalinbomba téli program a Dunakanyarban Folyton folyvást mondogatjuk nektek, hogy ha van egy kis szabadidőtök, mindenképpen rohamozzátok meg a térség legjobb helyeit. Nincs ez másként télen ...
Bámulatos kisfilm a Dunakanyarról – Hihetetlen élmény! Az elmúlt években nektek, fantasztikus fotósoknak/videósoknak, és a technika fejlődésének köszönhetően nagyon sok szép felvételt oszthattunk meg velet...
TOP5 kihagyhatatlan termelői piac a Dunakanyarban Füstölt húskészítmények, házi készítésű sajtok...hmmm...nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi nem csak a termelői piacok termékeinek ízét és illatát...