Márianosztra

Márianosztra

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1262

Népesség

817 fő

Terület

20,26 km²

Márianosztra

Márianosztra a Börzsöny-hegységben fekvő kis község, amely Budapesttől 70 km-re található. Területe több ezer éve lakott, történelme igen színes. Szomszédságában Kóspallag, Szob, Ipolydamásd, Nagybörzsöny és Szokolya fekszik. Könnyen megközelíthetőek a településről a Börzsöny kisvasútjai, Zebegény dunai strandja, illetve az EV 6-os számú kerékpárút is. Évente több ezren látogatnak el a községbe érdekes látnivalói miatt.

Hirdetés

Márianosztra története

Márianosztra első írásos említése 1262-ből származik. 1352-ben Nagy Lajos király a pálosoknak otthont és kolostort építtetett itt, melyben több alkalommal is megfordult Mátyás király, Hunyadi János és Kapisztrán János.

A török hódoltság alatt a település kiürült, a törökök teljesen elpusztították Márianosztrát. Később lengyel, szlovák és német családok költöztek ide. A kolostor újjáépítése után a pálosok visszaköltöztek a területre, majd a rend feloszlásáig itt tevékenykedtek. Az épületből katonai raktár, kórház, majd fegyintézet lett.A község határain kívül két vár is állt, az egyik a Bíber-vár, a másik pedig a Zuvári-vár nevet viselte. Mindkettő kis alapterületű erődítmény volt, mára csak a maradványaikkal találkozhatunk.

Látnivalók Márianosztra községben

Börtönmúzeum

Az egykori kolostorból lett fegyintézet történetével a börtön és a templom mellett található múzeumban ismerkedhetünk meg. Látogatás alkalmával megtekinthetünk egy berendezett cellát, a börtönben eszkábált rejtekhelyeket, mobiltöltőket, és egy nagyszabású, több órás helikopteres üldözéssel járó szökési kísérletről is olvashatunk. A börtön a gyermekek számára is izgalmas lehet, a kamaszok számára pedig kifejezetten bakancslistás úti cél a környék bejárása után.Magyarok Nagyasszonya Bazilika

Nagy Lajos király építtette a kolostort és templomot a fehér habitust viselő remeték számára, amit a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltetett föl. Márianosztra így kapta a Maria Nostra, vagyis a Mi Máriánk nevet. A templom harangjai a Szent Borbála bányászharang (160kg), a Szent Család harang (100kg), és a Boldogasszony-lélekharang (35kg).

Faluház

Márianosztra Faluházában közelebbről is megismerkedhetünk a paraszti építészet hagyományaival, a régi mesterségekkel, cégtáblákkal, emellett kézimunkákat, fotókat, okiratokat, és pecséteket is találunk az épületben. A Börzsöny kőbányászatát bemutató kiállítás, a ház eresze alatt található prés, és az udvaron található vízimalom megmentett részei (lapátkerék, őrlőkövek) is értékes részei a Faluháznak.

Nyitva tartás:

Hétfő és kedd kivételével: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 17:00

Belépőjegy árak:

Felnőtt: 100 Ft

Gyerekeknek díjtalan a belépés.Kálvária kápolna

A Bazilikától 1 km távolságra található a kálvária. A Kálvária-hegyre 1759. szeptember 14-én a nagybörzsönyi plébános már zarándoklatot vezetett. A kálvária zarándokhellyé vált, 1771-ben mészkőből faragott, korpuszokkal ellátott keresztekkel cserélték föl a korábbi fakereszteket. Ezután fölépítették a Szent Sír – Sziklasír kápolnát, melynek bástyaszerű építménye a XX. század végi átépítés eredménye.

Zuvár romjai

Zuvár, vagy más néven Ódamásd vára a Börzsönyben található, mára azonban már csak a romjaival találkozhatunk. Egyes források szerint Zuvár építtetője a közeli Nostra falu birtokosa Nostre-i Jakab vagy Nostroy Mihály lehetett. Később egy esztergomi polgár birtokolta a területet, akitől 1281 előtt a király cserével szerezte meg. Zuvár a 14. század közepére valószínűleg elpusztult.

1983-ban Miklós Zsuzsa szondázó ásatással tárta fel a vár, és különböző részeinek alakját és szerkezetét. Ekkor fémtárgyak (kés, nyárs, lópatkók és sarlók) és 13. századi kerámialeletek (fazék- és csészedarabok, kályhaszemek) kerültek elő.

Kirándulás Márianosztra környékén

A környéken kellemes kerékpártúrát lehet tenni a Nagymaros – Szokolya – Királyrét – Diósjenő – Závoz – Királyháza – Kemence – Vámosmikola -Nagybörzsöny – Szob – Nagymaros vonalon, de a Nagymaros – Köves-mező – Törökmező – Kóspallag – (Nagyirtáspuszta – Nagybörzsöny -Zebegény) – Márianosztra – Zebegény – Nagymaros útvonal is nagyon közkedvelt.

A Börzsöny számos gyalogos túraútvonalat is kínál, a Csóványi-kilátó az egyik legnépszerűbb úti cél. A családok és baráti társaságok előszeretettel választják a Királyréti Erdei Vasút, a Kemencei Múzeumvasút és a Transzbörzsönyi Kisvasút járatait, amelyekkel bejárhatják a környék erdős részeit, és a Börzsöny legszebb tájaiban gyönyörködhetnek.A vízitúrák szerelmesei a Dunán és az Ipolyon is evezhetnek, akik pedig egy kis városnézéssel tennék színesebbé a pihenést, azok felkereshetik Zebegény, Nagymaros és Szob legnépszerűbb látnivalóit. Nagybörzsöny nevezetességei szintén kihagyhatatlanok, itt ugyanis a Tájház és a Vízimalom is jelentős helyi értéket képvisel.

Aki várlátogatást tervez a környéken, az a Zuvár mellett felkeresheti a damásdi vár, a nógrádi vár, Drégely vára, és a váci vár romjait is.

Megközelítés

Aki Budapestről szeretne a településre kirándulni, annak nagyjából 1 óra 15 perces úttal kell számolnia, míg Szobtól 12 perc, Váctól pedig 35 perc Márianosztra autóval. Aki busszal szeretné megközelíteni a községet, annak a szobi vasútállomásról 11 perc és 7 km az út (menetrend ITT). Márianosztra kerékpárral a Duna bal partján haladó EV 6-os kerékpárút felől érhető el.

Térkép

Márianosztrai szállások

Márianosztrai szállások

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: