Ipolydamásd

Ipolydamásd

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1262

Népesség

359 fő

Terület

11,6 km²

Ipolydamásd

Ipolydamásd Szob községtől 5 km-re, Helembától pedig 2 km-re fekszik a 12-es főút mellett. A település régészeti lelőhelyekben gazdag, története szorosan kapcsolódik Márianosztra történetének alakulásához is. A kirándulók körében igen népszerű a település, sokan járnak az Ipolyra vízitúrázni, de kerékpárral is érdemes bejárni Ipolydamásd környékét.

Ipolydamásd története

Ipolydamásd területén őskori leleteket, a rézkorból csontvázas sírokat és cseréptöredékeket, a vaskorból pedig kelta házak beásott nyomait találták meg. A régészeti leletek alátámasztják a folyamatos emberi jelenlétet.A 12-13. században épült faszerkezetű lakótornyos Árpád-kori várat a Zuvár-hegyen tárták fel, amely a 13-14. század fordulóján pusztult el. A falut először 1138-ban említik a dömösi prépostság adománylevelében, Damásd várának környéke királyi vadászhely volt. A várat I. Károly Róbert építette fel az Ipoly völgyében, és 1523-ig királyi tulajdon volt.

Az elpusztult várat 1581-ben a törökök újjáépítették, majd később többször is megerősítették. Damásd falu a török kor elején elnéptelenedett. A mai Ipolydamásd falutól észak-nyugatra jött létre egy település, ahol a lakosság szántóföldműveléssel, szőlőtermesztéssel, és szarvasmarhatartással foglalkozott. Ipolydamásd mai helyére 1803-ban települt át a lakosság. A 19. század közepén nyitották meg a szobi Bánya-hegyen az első környékbeli kőbányát, itt helyezkedtek el a damásdiak.

Látnivalók Ipolydamásd községben

Az egykori várban található középkori templom maradványai mára már nincsenek meg, ahogyan az a templom sem, amely 1779 után épült, de később lebontották. A mai templom előtt egy 1785-ben faragott kő feszület áll.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A damásdi vár maradványai az Ipoly mentén magasodó dombon láthatóak.  A damásdi vár és a Zuvár történetéről korábban részletesen beszámoltunk.

Aki a településre kirándul, annak érdemes megtekinteni még Nepomuki Szent János szobrát, Görgey Artúr emléktábláját, az emlékművet, melyet a hősi halottakért állíttattak, és a temetői nagy keresztet.

Kirándulás Ipolydamásd környékén

Aki Ipolydamásdra kirándul, annak természetesen érdemes felkutatni Damásd vára romjait, azonban Ipolydamásd környéke az Ipoly folyó közelsége miatt egyébként is igen népszerű. Azok, akik kedvelik a vízitúrákat, gyakran járnak erre kenuval, illetve kajakkal, hogy felfedezzék az Ipoly folyó szépségeit, majd a Dunán lecsorogva Zebegényben kötnek ki.Egy gyalogos séta alkalmával érdemes felkutatni a településen a palóc házakra jellemző stílusjegyeket, a fa, majd a talpgerendás, fonott sövényfalas építkezést.

Jelenleg is folyamatban van a Helemba felé vezető közúti Ipoly-híd újjáépítése, amely lehetővé teszi majd, hogy Ipolydamásdról Helembára kiránduljunk.

Megközelítés

Ipolydamásd Váctól 35 km-re fekszik, a 12-es számú főút mentén. Akik vonattal érkeznek a településre, azoknak Szob vasútállomásnál kell leszállni a vonatról, innen busszal tudják megközelíteni a települést. A község a Duna jobb partjáról Szob felől közelíthető meg kerékpárral és komppal, a Duna bal partján pedig a Dunakeszi-Kismaros-Zebegény-Szob vonalon az EV6-os számú kerékpárúton érhető el a település.

fotók:mapio.net

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek a környékenBooking.com

Kapcsolódó írásaink

Palotajátékok és várjátékok a Dunakanyarban – 2019

Olyan egyedi és lebilincselő programra vágytok a Dunakanyarban, ahol valósággal megelevenedik a történelem? Az idei Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, a 26. […]

Hétvégén startol az első fergeteges Ipoly Feszt!

3 nap, 7 helyszín, 100 program. Komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok, vizes élmények, vonatozás és megannyi színes esemény vár […]

Damásd vára története – Ipolydamásd emlékei

A Dunakanyar várai között talán elsőként a visegrádi Fellegvár, az esztergomi vár, Nógrád, vagy éppen Drégely vára jut először eszetekbe. Damásd […]

Rövidesen új Ipoly-híd épül a Börzsönyben!

Tudtátok, hogy valaha 47 Ipoly-híd kötötte össze az Ipoly partjait? Az ’50-es évekre ez a szám négyre csökkent, most azonban […]

Megosztás: