Blog

Jazz Estek Szentendre

Jazz Estek Szentendre – fesztivál a Barcsay udvarban

Idén nyáron, első alkalommal kerül megrendezésre a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendre. Nemzetközi és hazai sztárfellépők a hangulatos Barcsay udvarban, 2022. június 3–5-én.

A Jazz Estek Szentendre új kezdeményezés, de támaszkodik a város eddigi fesztiváljainak hagyományára is. Az idén a pünkösdi hétvégére eső jazzfesztivál már nemcsak a magyar jazz élvonalbeli művészeit hívta meg, hanem ritkán hallható külföldi produkciókat is.

Jazz Estek Szentendre

Elementáris erejű megnyitó koncertre lehet számítani, amikor a Londonból érkező Liane Carroll  fog énekelni  és zongorázni, aki ellenállhatatlan temperamentumának, zeneiségének és humorának köszönhetően a legjobb londoni klubok állandó kedvence. Őt a három kirobbanó tehetségű szaxofonossal felálló fiatal budapesti szextett, a pár éve alakult Coltrane Legacy követi, akiknek elhivatottsága és tudása egyformán kiemelkedő.

Jazz Estek Szentendre
Fotó: Lukács Zsuzsa

A második napon egyrészt magyar, másrészt argentin és izraeli muzsikusokkal működő, választékos, különlegesen kifinomult, csupa meglepetés kvartett játszik először, a Lachegyi Máté-féle Ensemble Borealis, mely ebben a felállásban még nem játszott itthon. Premierrel ér fel ezután a Gitármágia zenekar fellépése is, ez ugyanis összesen a második alkalom lesz, hogy László Attila, Gyárfás István és Juhász Gábor, tehát három fantasztikus gitáros közösen adjon koncertet. 

Jazz Estek Szentendre
Fotó: Simon Schoo

Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang – négy évszak produkció. Ebben a tavaly is nagy sikerrel szerepelt Vörös Niki három énekesnővel társulva – Bencze Alma, Bolba Éva, Karosi Júlia – jeleníti meg az évszakok és a hangulatok körforgását, duóban és kvartettben is énekelve, egy fantasztikus ritmusszekció kíséretével. A város közönségének nem kell bemutatni a saját kvartettjével itt klubot működtető Borbély Mihály szaxofonost, minden fúvós hangszer és balkáni ritmus ismerőjét: a fesztiválra két régi barátjával, két csoda-muzsikussal, Lukács Miklós cimbalmossal és Dés András ütőhangszeressel érkezik. 

Jazz Estek Szentendre
Fotó: Kopcsik Márton

A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.

A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10. alatt. Szentendréről a budapesti Batthyány térre az utolsó HÉV minden nap 23:30-kor indul. A környéken több szabadtéri autóparkoló is van, de a parkolás a városban hétvégén is este nyolc óráig fizetős. Kerekesszékkel a Barcsay udvar akadálymentesen megközelíthető.

A Ferenczy Múzeumi Centrum bemutatja:

Jazz Estek Szentendre ’22

Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.)

• Június 3. péntek

18:00  Liane Carroll

19:30  Coltrane Legacy

További részletek a Facebook esemény oldalán: KATT IDE.

• Június 4. szombat

18:00  Lachegyi Máté / Ensemble Borealis

19:30  Gitármágia

További részletek a Facebook esemény oldalán: KATT IDE.

• Június 5. vasárnap

18:00  Négy hang – négy évszak

19:30  Borbély Mihály Polygon

További részletek a Facebook esemény oldalán: KATT IDE.

Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft

Jegyvásárlás: https://jegymester.hu/event-group/8243208/jazz-estek-szentendre

Borítókép: Deim Balázs

(X)

Megosztás: