Blog

Európai Örökség 2019 Szentendre

Európai Örökség 2019: döntőben Szentendre!

Szentendre pályázata bekerült az Európai Örökség 2019-es cím döntős válogatásába. A címre minden tagállam két helyszínt jelölhet, melyek közül legfeljebb egy kerülhet döntőbe.

A European Heritage Label program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az unióhoz tartozás érzését, közös kulturális örökségünk és az európai értékek tiszteletét.

Európai Örökség 2019

13 tagállamból összesen 19 helyszínjavaslatot kapott az Európai Bizottság a 2019-es Európai Örökség cím odaítélésére. A tagországok pályázatait egy független kulturális szakértőkből álló bizottság értékeli.

A jelölés jogával minden tagállam két-két helyszín ajánlásával élhetett a tavalyi év során, melyek közül a döntő körben tagállamonként legfeljebb egy helyszínt választhatnak ki a végső döntéssel. Az Európai Örökség címet elnyert helyszíneket az Európai Bizottság 2020 elején hirdeti ki hivatalosan.

Hirdetés

Az Európai Örökség cím (European Heritage Label) a Kreatív Európa Program része. A kezdeményezés olyan helyszínekre hívja fel a figyelmet, amelyek meghatározó szerepet játszottak az Európai Unió történelmében, kultúrájában illetve fejlődésében, továbbá ezen helyszínek európai dimenzióit emeli ki információs és oktatási eszközök segítségével.

Szerb séta Szentendrén

A European Heritage Label program

A European Heritage Label program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az Európai Unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk ismeretét és az európai értékek tiszteletét.

Az Európai Örökség címet az Európai Bizottság 2011-ben alapította és 2013 óta ítélik oda. Hazánk 2014 óta indul a pályázaton. 2019-ig összesen 38 helyszín nyerte el az Európai Örökség címet, köztük a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese (2018), a Liszt Ferenc Zeneakadémia (2016) és a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark (2015).

Szentendre Város Önkormányzata a Szentendrei Történeti Városi Táj címet viselő pályázatával indult a nemzeti megmérettetésen 2018 őszén.

A Szentendrei Kulturális Központ csapatának pályázata sikerrel szerepelt a magyar előválogatáson, így azt Magyarország a másik hazai jelentkezővel – Vizsolyi Biblia Emlékhely – együtt terjesztette fel az Európai Bizottsághoz.

Gratulálunk a Szentendrei Kulturális Központ csapatának a sikeres munkájukhoz!

Megosztás: