Blog

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Elsöprő lendülettel indul a XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva!

Ha az elmúlt hónapokban attól tartottál, hogy elmarad Szentendre egyik legnépszerűbb nyári szabadtéri programja is, ne aggódj, jó hírrel érkeztünk! 2020. augusztus 28-30. között tárt karokkal vár a jubileumi XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programsorozat, amely a korábbi évekhez hasonlóan színes programkínálattal, és családiasabb hangulattal búcsúztatja a 2020-as nyarat. Nézzük, melyek azok a programok, amelyeknek rajta kell lennie a bakancslistádon! 

Régi-új élményekkel vár a XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Emlékszel még a tavalyi Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválra? Mi bizony emlékszünk, el sem tudnánk felejteni, annyi programon vettünk részt. Ha te is alig várod minden évben az augusztus végét, hogy fejest ugorhass a kissé bohókás, ám annál vidámabb forgatagba, akkor megnyugtatunk, a rendezvény tematikája és műfaja nem változik. Sőt! A jubileumi esemény talán az eddigieknél is közelebb hozza majd a szívedhez Szentendre városát. 

„Az idei rendezvény különleges lesz több okból is. Egyrészt azért, mert idén 15 éves lesz a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvény, és azért is, mert a felkészülés és a rendezés nem mindennapi kihívás elé állította a Szentendrei Kulturális Központot. Az idei évben visszatérünk a kezdetekhez. Ez a rendezvény 15 évvel ezelőtt egy kisebb, családiasabb, bensőséges hangulatú esemény volt, ezt a hangulatot szeretnénk idén visszahozni a városba. Annak ellenére, hogy ez most egy kisebb rendezvény lesz, így is sokszínű programkínálatot tudunk biztosítani.” – mesélt az idei programsorozatról Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője.

Ismerd meg Szentendre igazi arcát! 

A programsorozat, amely a korábbi években fesztivál formájában várta a látogatóit, továbbra is a város igazi arcát, egyediségét, művészetét és kulináris sokszínűségét helyezi középpontba. Ha éppen ezért szereted az eseményt, itt az ideje, hogy átböngészd a programkínálatot!

Kíváncsi vagy Szentendre titkaira? A Tourinform Iroda által szervezett városismereti séták alkalmával közelebb kerülhetsz a város történetéhez és kulisszatitkaihoz. Ha betekintenél a helyi üzletekbe, műhelyekbe, és udvarokba, a Házak, udvarok, házigazdáknéven ismert programsorozat keretében idén is megteheted. Találkozz, beszélgess, ötletelj a helyi lakosokkal, műhely-, és üzlettulajdonosokkal, és nyerj betekintést a mindennapjaikba.

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

A Szentendrei Teátrum koncert- és bábszínházzal, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a MANK képzőművészeti workshopokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel teszi még izgalmasabbá a háromnapos rendezvényt. 

Kihagyhatatlan programok – Fényfestés, gyermekprogramok, GastroArt

Az első, amit minden évben megnézünk a programok között, hogy lesz-e a Fő téren fényfestés. A fényfestés annyira hozzátartozik a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva hangulatához, hogy el sem tudnánk nélküle képzelni a rendezvényt. Természetesen ebben az évben is mindhárom este sor kerül majd rá, napközben pedig a gyerekeké lesz a tér. Játszótér, ügyességi- és kézműves programok, illetve bábszínház várja őket. 

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

A kortárs képzőművészet és a gasztronómia helyi összefonódásának finom csodáit a GastroArt helyszínein ismerheted meg. A rendezvényen a szentendrei iparművészek portékái és Dunakanyar Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet Szentendre helyi termékei is teret kapnak. 

Az idei évben a járványügyi helyzet miatt nem lesz nagyszínpadi produkció a Duna korzón, illetve elmarad a gyertyaúsztatás, a jótékonysági gumikacsa úsztató verseny és a gasztroutca is. A város szeretné támogatni a helyi éttermeket, és cukrászdákat, ezért ha megismernéd Szentendre legjobb süteményeit, fagyiját, vagy kávéit, itt az idő, hogy teszteld a kínálatot!

Mi vár még rád, ha Szentendrén töltöd a hétvégét?

A Szentendrei Kulturális Központ gasztro workshopokat, borkóstolással egybekötött beszélgetést, szabadtéri filmvetítést, stand-up comedy előadást, illetve a Magyar Újságírók Országos Szövetségével együttműködve egy karikatúra kiállítás is szervez. Ha szívesen vásárolnál magadnak valami csodaszép egyedi szuvenírt is Szentendrén, a helyi üzletek mellett a WAMP design vásáron is érdemes lesz körülnézni.

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

A Városház udvarán korlátozott számú hallgatóság előtt fellép majd a Söndörgő, a MÖRK és a Pál Utcai Fiúk. Ha kedveled az underground zenét, a Barlang-udvarban olyan koncerteken vehetsz részt, mint például a Tudósok, vagy a Korai Trancemission. Ha jobban kedveled a népzenét, ne hagyd ki a Népzenei udvart, ahol táncház is lesz, illetve fellép Tímár Sára és zenekara

A pódiumszínpadon pedig a kijárási korlátozás hónapjai alatt nagy sikerrel megvalósított Kultszerenád minikoncert-sorozat szentendrei fellépői adnak műsort.

Új program! 

Hagyományteremtő szándékkal idén debütál majd az Art Dunakorzó 2020 szabadtéri tárlat, zenés közösségifestéssel a Templomdombon. Ha te is nyomot hagynál a hatalmas fehér vásznon, de még egy pálcikaembert is nehezen rajzolsz le, fordulj bátran útbaigazításért Zarubay Bence képzőművészhez, aki a program egyik házigazdája. 

Hasznos információk, fontos tudnivalók 

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvény idén is ingyenes programokkal vár, ámfontos tudni, hogya Házak, udvarok, házigazdák egyes eseményei belépőjegyesek.
(Jegyelővétel: szentendre.jegy.hu, szentendrei Tourinform Iroda.)

Online programfüzet: XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programfüzet

Weboldal: www.szentendreejjelnappalnyitva.hu

Az esemény Facebook oldala: Szentendre Éjjel Nappal Nyitva

Instagram: szentendre_program

Youtube: Szentendrei Kulturális Központ

A jubileumi rendezvény a járványügyi helyzet rendeleteinek megfelelően kerül megrendezésre, ezért az augusztus utolsó hétvégéjére vonatkozó, aktuális kormányrendelet szerint tartják meg. A program- és a helyszínváltoztatás jogát ennek megfelelően a szervezők fenntartják.

Miért ne hagyd ki a programot idén (se)?

Hosszú lenne ismét felsorolni az összes koncertet, városismereti eseményt, közösségi festést, táncházat, kiállítást, és gyermekprogramot, ami Szentendrére csalogat hétvégén. A rendezvény valójában nem is a programok miatt örvend elsöprő népszerűségnek. 

A város vendégszeretete, a helyi ízek, a panoráma és az élmények teszik olyan vonzóvá a programsorozatot. 

Biztosak vagyunk benne, hogy idén is sokan kérdezzük majd egymástól Szentendre felé tartva, a HÉV-en üldögélve: „Te is az Éjjel-Nappalra jössz? Találkozzunk a főtéren, együtt előtte egy tejfölös lángost!”

Képek: Deim Balázs

(X)

Megosztás: