Blog

Mit kell szem előtt tartani egy utazás megtervezésekor?

Az utazásra való felkészülés egyik legnehezebb pillanata a pakolás – biztos, hogy mindent beraktam, amire szükségem lesz? Miben fogom jobban érezni magam, pulóverben, pólóban, vagy esetleg több zokni kell majd? Órákon át tartó mentális és tájékozódási zavar, ami útközben enyhe szorongássá szelídül, és csak egy több kilométeres túra után oszlik el. A megoldás az észszerű minimalizmus és a maximális funkcionalitás nehezen összeegyeztethető kombinációja. Hogy hangzik? Ebben a szövegben ezt próbáljuk taglalni.

Hogyan lehet limitálni a tételek számát?

Ha nem kifejezetten az a típusú utazó vagy, aki csak és kizárólag az ötcsillagos szállodákat és az all-inclusive ellátást preferálja, és az idő nagy részét a medence mellett tölti egy itallal a kezében, akkor rá fogsz jönni, hogy bizony szándékosan lemondasz számos kényelmi faktorról, amikor elindulsz pihenni. Gondolj csak bele, ha előre összeállítasz egy listát a szükséges dolgokról, akkor nem fogsz berakni tojást serpenyőkkel és ötféle fűszerrel, ennek semmi értelme nem volna, de nyilván így lemondasz egy fullos reggeliről a zabkása vagy a szendvicsek javára. Az utazás idejére jobb, ha minimalistává válsz, és megtanulod kezelni a korlátozott ruházat és felszerelés alternatíváját. Érdekes módon a holmik számának csökkentése nem feltétlenül kell, hogy kellemetlen érzéssel járjon, és gyakran tisztító hatással is bír. Ekkor tudatosul benned, hogy valójában mire is van szükséged a működéshez, és egyúttal tehermentesítheted a hátizsákodat is. Tehát ha kíváncsi vagy arra, hogy egy adott tárgyra valóban szükséged lesz-e az úton, de még mindig nem vagy biztos benne, akkor hagyd otthon. A csomagolás kulcsa, hogy megtaláld az egyensúlyt a kényelem és a szükségesség között. De térjünk vissza a ruházat témájához!

Fotó: Envato

Hogyan lehet konzekvensen csökkenteni a tételek számát?

Amikor megkérdezi valaki, hogy mit vigyen a hegyekbe télen, tavasszal vagy ősszel, biztosan hallani fogja, hogy rétegekben gondolkodjon – termoaktív (bőrrel szemben), termikus (köztes) és külső. A legfontosabb azonban nem az, hogy háromféle réteget különböztessünk meg, hanem hogy szinte zsonglőrködni tudjunk velük, mert így szó szerint a több ruha külön-külön is nagyon eltérő körülményekhez tud alkalmazkodni. Tehát válasszunk univerzális és kompatibilis, de ugyanakkor eltérő tulajdonságú dolgokat. Ennek az egyszerű szabálynak a megismerése nemcsak abban segít, hogy jelentősen csökkentsük a hátizsákban vagy bőröndben lévő ruhák számát, hanem azt is lehetővé teszi, hogy ne minden fotón ugyanúgy nézzünk ki. Tegyük fel, hogy van egy termikus póló, vékony polár pulcsi, softshell dzseki – https://answear.hu/k/noi/ruhazat/dzsekik – és esőkabát a túralistán. Ha nagyon meleg és szélcsendes idő van, akkor csak a pólót hordod, ha kicsit leesik a hőmérséklet, jó szolgálatot tesz majd a pulcsi, de ha hűvös szél kezd fújni, és éppen túrázol, jól fog jönni a softshell dzseki, amely megvéd a széltől, de remekül lélegzik. Ha a temperatúra tovább csökken, a pulcsi visszakerülhet a softshell alá. Az esőkabát vészhelyzetben, eső vagy nagyon erős szél esetén kap főszerepet, és akár pólóra, polárra vagy softshellre is felvehető, attól függően, hogy mekkora hőkomfortra lesz szükséged. Hűha, többféle ruha és megannyi lehetőség. Látod? Erről beszéltünk! Ezen a linken mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet: https://answear.hu/m/the-north-face, kellemes utazást kívánunk!

Borítókép: Envato

(X)

Megosztás: